derma-pilignkΌσο κι αν προσπαθούμε να απαλλαγούμε από την έντονη γυαλάδα, η λιπαρή επιδερμίδα παρουσιάζει ισχυρές αντιστάσεις. Που τις ενισχύουμε είτε επιλέγοντας ακατάλληλα προϊόντα είτε δείχνοντας υπερβάλλοντα ζήλο, με ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα. Να ενθαρρύνουμε, δηλαδή, την παραπανίσια παραγωγή σμήγματος.

Επιλέγουμε επιθετικά προϊόντα καθαρισμού. Δεν είναι όλα τα προϊόντα ντεμακιγιάζ και καθαρισμού κατάλληλα για τη λιπαρή επιδερμίδα. Το πιο συχνό πρόβλημα είναι η υψηλή περιεκτικότητά τους σε σκληρούς καθαριστικούς παράγοντες που αφυδατώνουν την επιδερμίδα, με αποτέλεσμα να παράγει ακόμη περισσότερο σμήγμα για να καλύψει τις απώλειες. Αποφεύγουμε λοιπόν προϊόντα με τους συνθετικούς καθαριστικούς παράγοντες sodium lauryl sulfate ή sodium laurel sulfate- SLS- σε περιεκτικότητα υψηλότερη του 2%. Όπως επίσης και τα συστατικά που δημιουργούν έντονη αίσθηση καψίματος μέντα, ευκάλυπτο, λεμόνι και οινόπνευμα και να αποτρέψουμε έτσι ανεπιθύμητους ερεθισμούς. Αντίθετα, επιλέγουμε ήπιες συνθέσεις, χωρίς άρωμα, με χαμηλό pH ειδικά σχεδιασμένες για τις ανάγκες της λιπαρής επιδερμίδας.

Υπερβάλλουμε με την απολέπιση. Η αίσθηση ασφυξίας που προκαλούν οι φραγμένοι πόροι από την υπερβολική παραγωγή σμήγματος σε συνδυασμό με τα νεκρά κύτταρα δημιουργούν την ανάγκη για πιο συχνή απολέπιση. Και αυτό ακριβώς είναι το λάθος.

Γιατί πέρα από την πρόσκαιρη αναζωογόνηση και αίσθηση καθαρότητας που νιώθουμε, το μόνο που πετυχαίνουμε είναι να απογυμνώνουμε την επιδερμίδα τραυματίζοντας σοβαρά το υδρολιπιδικό φιλμ. Το επόμενο στάδιο είναι γνωστό. Αλλοιώνεται η λειτουργία του δερματικού φραγμού που προστατεύει την επιδερμίδα από τις εξωτερικές επιθέσεις και διατηρεί την υγρασία στα φυσιολογικά επίπεδα και η επιδερμίδα είναι πλέον διαπερατή, εύθραυστη και ιδιαίτερα ευάλωτη στις πολλαπλές καθημερινές επιθέσεις. Η απολέπιση λοιπόν πρέπει να γίνεται μόνο μία φορά την εβδομάδα. Από τα συστατικά που εξασφαλίζουν την πλούσια κερατολυτική και φαγεσωρολυτική δράση, την οποία έχει ανάγκη η λιπαρή επιδερμίδα τις πιο σημαντικές επιδόσεις καταγράφει το σαλικυλικό οξύ, το πιο γνωστό από την ομάδα των βήτα υδροξυοξέων. Εισχωρεί σε βάθος, απελευθερώνει τους πόρους, εξουδετερώνει βακτήρια και θέτει υπό έλεγχο την έκκριση σμήγματος.

Αμελούμε την ενυδάτωση. Που σημαίνει ότι στερούμε την επιδερμίδα από το νερό που έχει ανάγκη, ακόμη και η λιπαρή, σε καθημερινή βάση για τη σωστή λειτουργία του προστατευτικού φραγμού στην επιφανειακή στιβάδα. Χωρίς όμως να φράζουμε τους πόρους. Για να γίνει αυτό επιλέγουμε τις oil free συνθέσεις στις οποίες τα έλαια έχουν αντικατασταθεί από υδρόφιλα και μαλακτικά συστατικά έτσι ώστε να μην προσθέτουμε λάδι στο λάδι. Πολλοί δερματολόγοι, ειδικά για τις λιπαρές επιδερμίδες, συστήνουν αντιηλιακή προστασία με oil free εξειδικευμένες συνθέσεις στη διάρκεια της μέρας και περιορίζουν την ενυδατική δράση τις βραδινές, κυρίως, ώρες με προϊόντα που έχουν, ταυτόχρονα, αντιοξειδωτική και αναζωογονητική δράση. Από τη λίστα των ενυδατικών συστατικών για τις λιπαρές επιδερμίδες ξεχωρίζουμε τη γλυκερίνη, το νιασιναμίδιο και τις βιταμίνες Α, C, Ε για την πλούσια αντιοξειδωτική και ανανεωτική τους δράση.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.