thuma-bullying-i-suggrafeas-thelw-na-fugw-apo-tin-ellada.w_lH best seller συγγραφέας Χρυσηίδα Δημουλίδου μιλάει για το bullying που έχει υποστεί και περιγράφει όσα έχει βιώσει, αλλά και πώς πρόκειται να το αντιμετωπίσει.

Η Χρυσηίδα Δημουλίδου, που τον τελευταίο καιρό συζητούν όλοι για αυτήν και τον «πόλεμο» μαίνεται με ιστοσελίδα και κατέληξε να γίνει θέμα σε ιστοσελίδες και τηλεοπτικές εκπομπές, μιλάει για όλα.

Πώς ξεκίνησε, τι πιστεύει ότι συμβαίνει, πώς αντιδρά, τις σκέψεις της, αλλά και τον πώς θα διαχειριστεί την κατάσταση που έχει προκύψει.

Διαβάστε απόσπασμα από τη συνέντευξή της:

-Δέχτηκες ένα διαδικτυακό πόλεμο, που στοχοποιεί  τόσο τα βιβλία σου όσο και την προσωπική σου ζωή. Τι έχει συμβεί;

«Ο πόλεμος αυτός ξεκίνησε πριν χρόνια από ένα πρόσωπο ‒δημοσιογράφο/συγγραφέα‒ που διατηρεί blog με πολλούς ακολούθους. Από εκεί και μετά, το ένα έφερε το άλλο. Οι bloggers γνωρίζονται μεταξύ τους και η κάθε ανάρτησή τους μεταδίδεται στο Internet με ταχύτητα αστραπής. Πολλοί σχολίαζαν το όνομά μου, χωρίς να έχουν ιδέα ποια είμαι. Και όσο περνούσαν τα χρόνια και εγώ δεν σταματούσα τη συγγραφή και κάθε χρόνο εξέδιδα ένα νέο πολυσέλιδο βιβλίο, που γινόταν από την πρώτη εβδομάδα best seller, τόσο μεγάλωνε και ο υπόγειος, ύπουλος, ανέντιμος και, κυρίως, ανώνυμος πόλεμος που δεχόμουν. Η επιτυχία στην Ελλάδα θεωρείται θανάσιμο αμάρτημα και απαγορεύεται διά ροπάλου. Επιτυχημένος και εμπορικός συγγραφέας σημαίνει αυτόματα πως δεν είναι ποιοτικός».

-Τι είναι αυτό που σε πείραξε περισσότερο από αυτά που γράφτηκαν για εσένα;

«Με κατηγορούν για τόσα πολλά που δεν ξέρω από πού να αρχίσω και πού να τελειώσω. Ένας οίκος ανοχής είναι πολύ πιο ευγενικός σε σχόλια από τα δικά τους κι ένας οχετός μυρίζει λιγότερο από την μπόχα που αναδύουν τέτοιες σελίδες. Δεν μιλάμε για ανθρώπους, αλλά για παράφρονες… Το χειρότερο από όλα είναι ότι απειλούν τη ζωή μου και είναι ο λόγος που δεν έκανα φέτος παρουσιάσεις ‒ και το λέω πρώτη φορά. Με ένα βιβλίο σαν το Μάτι του Βοριά ήταν ικανοί να προκαλέσουν επεισόδια. Με τρόμαξαν και αρνήθηκα τις προσκλήσεις που έρχονταν από όλη την Ελλάδα. Πριν λίγες μέρεςδέχτηκα ένα ακόμη άγριο bullying από μια σελίδα που δεν τη γνώριζα, όπου μέλη της κανιβάλισαν τόσο τα βιβλία μου όσο και την προσωπική μου ζωή με ιδιαίτερη αγριότητα, αποκαλώντας με “βίζιτα με ταρίφα” μέχρι και “έμπορο ναρκωτικών”. Όσο κι αν παρακάλεσα τη διαχειρίστρια να διαγράψει τα σχόλια, τόσο εκείνη ενθάρρυνε τα μέλη της να γράφουν ακόμη περισσότερα εναντίον μου. Και το πιο τρελό; Η γυναίκα αυτή είναι μητέρα τριών ανήλικων παιδιών, έγκυος στο τέταρτο κι όμως μπαίνει σε ομάδες μητέρων κάνοντάς τους άγριο bullying. Αυτή η σελίδα χειροκροτείται από χιλιάδες μέλη».

-Βέβαια κάποιος θα μπορούσε να ισχυριστεί πως και η αρνητική διαφήμιση είναι διαφήμιση και πως στην τελική ο καθένας μπορεί να έχει δικαίωμα στη γνώμη του.

«Όχι, δεν συμφωνώ με αυτό το σλόγκαν. Προτιμώ να είμαι μια άσημη, παρά να δέχομαι τη δυσφήμηση ως διαφήμιση για να γίνω διάσημη. Αυτά είναι για ψωνισμένους, όχι για μένα. Ύστερα, αυτό που μου συμβαίνει δεν ονομάζεται αρνητική διαφήμιση, αλλά σκληρή, ανελέητη και αναίτια ψυχολογική κακοποίηση, που μπορεί, σε κάποιους λιγότερο δυνατούς, να έχει τραγικά αποτελέσματα. Επιτέλους, κάτι πρέπει να γίνει με τη νομοθεσία, ώστε αυτή η κατάσταση να πάψει να γιγαντώνεται συνεχώς. Γιατί αυτό που συμβαίνει μοιάζει με διαδικτυακό ταλιμπανισμό. Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πλέον καλοί και κακοί άνθρωποι, υπάρχουν λογικοί και τρελοί. Ο κακός έχει και όριο, ο τρελός όχι».

-Τι είναι αυτό που σε έκανε να πεις ότι σταματάς τη συγγραφή και θέλεις να φύγεις από τη χώρα;

«Θέλω να φύγω από την Ελλάδα, ειλικρινά, απλά νιώθω ανασφάλεια να πάω σε μια χώρα ολομόναχη, δεν έχω τις αντοχές της νιότης. Αν όμως υπάρξει κάποιος να με στηρίξει, θα το κάνω. Όσο για τη συγγραφή, πώς να γράψεις με πάθος και να συγκεντρωθείς, όταν η ψυχική σου κατάσταση γίνεται κουρέλι, όταν δεν αναγνωρίζεται ο μόχθος σου, όταν κάνουν τα πάντα για να σε παρουσιάσουν σαν μια ηλίθια που γράφει άρλεκιν, όταν ένα βιβλίο σαν το Κελάρι της Ντροπής, με ένα τεράστιο κοινωνικό μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας, το θεωρούν κωλόχαρτο και το γελοιοποιούν σαν σκληρό πορνό; Γιατί αυτός είναι ο σκοπός τους. Να σταματήσουν οι αναγνώστες να με διαβάζουν. Όμως εκείνο που έχω καταλάβει είναι ότι δεν τους ενοχλούν τα βιβλία μου, αλλά το ότι έχω μεγάλα κέρδη από αυτά. Μου απαγορεύεται επίσης να έχω άποψη και όταν λέω τη γνώμη μου για κάτι στο facebook, κάνουν απανωτές αναφορές και το διαστρεβλώνουν στα blogs τους, έτσι ώστε να φαίνομαι ότι δεν ξέρω τι μου γίνεται, ότι είμαι μια αμόρφωτη και παντελώς ηλίθια που πιστεύει πως είναι συγγραφέας».

-Κάτι τέτοιες στιγμές αισθάνεσαι αβοήθητη και ευάλωτη; Πώς θέλεις να κινηθείς;

«Το πώς θα κινηθώ από εδώ και πέρα και το τι θα κάνω δεν θα το ανακοινώσω δημόσια. Εκείνο που θα πω είναι πως έχω ένα στόχο: Να αφήσω ένα καλό όνομα ως συγγραφέας πίσω μου, να με διαβάζουν και οι επόμενες γενεές και τα βιβλία μου να βρίσκονται στην κορυφή. Μπορεί να λυγίζω, αλλά η δύναμη και το πείσμα που έχω μέσα μου έχουν εκπλήξει κι εμένα την ίδια. Όλοι αυτοί που με κυνηγούν είναι και θα παραμείνουν στην ανωνυμία και στο σκοτάδι που ανήκουν. Έχω πολύ κόσμο που με αγαπά, που ειδικά φέτος, με το Μάτι του Βοριά, οι κριτικές και εκδηλώσεις λατρείας με άφησαν άναυδη. Αυτοί οι άνθρωποι είναι που με κρατούν όρθια και συνεχώς αυξάνονται, κάθε χρόνο και περισσότεροι. Είναι η τελευταία φορά που πέφτω στην παγίδα και απαντώ σε σχόλια τέτοιων σελίδων. Η απάντησή μου από εδώ και πέρα θα είναι οι πωλήσεις των βιβλίων μου».

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.