Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ακόμη και οι μαθητές ψωνίζουν με τεφτέρι – πρωτόγνωρες εικόνες στα σχολεία

Σεπτέμβριος 17th, 2015 by Σταματίνα

newego_o_1101_54564525_type12713Εγκαταλείπουν τα σχολικά κυλικεία λόγω έλλειψης τζίρου οι επαγγελματίες του κλάδου, ενώ οι μαθητές σε πολλές περιπτώσεις

αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τα βασικά προϊόντα. Σαν αποτέλεσμα, πολλά κυλικεία λειτουργούν και με «τεφτέρια», τα οποία μάλιστα πολλές φορές μένουν απλήρωτα καθώς οι γονείς αδυνατούν να ανταπεξέλθουν.

Μία λεπτομερή εικόνα της κατάστασης στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης δίνει με δηλώσεις του στο Μακεδονικό Πρακτορείο ο πρόεδρος του Σωματείου Κυλικειαρχών Θεσσαλονίκης «Μακεδονία», Στέφανος Φακούδης.

Οπως σημειώνει, ακόμη και στις θεωρούμενες ώς εύπορες περιοχές, στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, πολλά είναι τα παιδιά που αδυνατούν πλέον να διαθέσουν έστω και ένα ευρώ τοις μετρητοίς για να προμηθευτούν το κολατσιό τους, οπότε «γράφουν» τις αγορές τους στα τεφτέρια που έχουν ανοίξει τα κυλικεία.

Μάλιστα, κατά τον ίδιο, υπήρξαν περιπτώσεις στις οποίες προσωπικά «έσκισε το τεφτέρι» στο τέλος της περασμένης χρονιάς, καθώς γονείς αδυνατούσαν αποδεδειγμένα να πληρώσουν το κόστος της σίτισης των παιδιών τους στο σχολείο. Το πρόβλημα φέτος αναμένεται να είναι ακόμη μεγαλύτερο, με την μεταφορά πολλών προϊόντων που διαθέτουν τα κυλικεία στον ΦΠΑ 23%.

«Η κρίση έχει αλλάξει τις συνήθειες των παιδιών, που σε μεγάλο ποσοστό πλέον δεν αγοράζουν κάτι από το κυλικείο αλλά φέρνουν το κολατσιό τους από το σπίτι. Υπάρχει όμως κι ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών, τουλάχιστον 20%, που αδυνατούν να κάνουν ακόμη κι αυτό, δηλαδή να πάρουν μαζί τους φαγητό από το σπίτι» σημειώνει ο κ.Φακούδης.

Σχεδόν ένας στους τρεις επαγγελματίες έφυγε
Από την αρχή της κρίσης, το 2010, ο κύκλος εργασιών των περίπου 300 σχολικών κυλικείων της Θεσσαλονίκης έχει μειωθεί κατά 40% μέσο όρο, όπως αναφέρει ο κ.Φακούδης, «ενώ ένα 30% των παλιών συναδέλφων μας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν», καθώς δεν μπορούσαν να πληρώνουν όχι απλά τα μισθώματα του επαγγελματικού τους χώρου αλλά ούτε καν το ΤΕΒΕ. Προκειμένου να επιβιώσουν, οι εναπομείναντες ζητούν επιμόνως σημαντική μείωση των μισθωμάτων κατά 20% ως 35%.

«Οι σχολικές επιτροπές δεν επιδοτούνται πλέον με χρηματικά ποσά από τους δήμους, οπότε τις ενδιαφέρει τι θα εισπράξουν» υποστηρίζει ο κ. Φακούδης, σύμφωνα με τον οποίο η αντίσταση στη μείωση των μισθωμάτων τροφοδοτείται και από τους νεοεισερχόμενους στο επάγγελμα, οι οποίοι νοικιάζουν τα σχολικά κυλικεία στις αντίστοιχες δημοπρασίες, και μη έχοντας γνώση της αγοράς και των πραγματικών τζίρων τους, τα «χτυπάνε» σε υψηλές τιμές. «Καλό είναι πριν προσφέρουν ένα υψηλό μίσθωμα να συμβουλεύονται τους άλλους επαγγελματίες της αγοράς και να μαθαίνουν και τι εισπράττει πραγματικά ένα κυλικείο» όπως λέει.

Τα τρόφιμα που επιτρέπεται να διατίθενται στους μαθητές
Τη λίστα με τα τρόφιμα που επιτρέπεται να πωλούνται σε σχολικά κυλικεία, καντίνες (σταθερές) και χώρους εστίασης εντός των δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έδωσε εξάλλου στη δημοσιότητα το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ) προς ενημέρωση των γονέων.

Τα επιτρεπόμενα τρόφιμα ανά κατηγορία είναι τα εξής:

ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΛΑΧΑΝΙΚΑ

  • Φρέσκα φρούτα και λαχανικά εποχής, καλά πλυμένα και συσκευασμένα, σε ατομική μερίδα
  • Αποξηραμένα φρούτα χωρίς προσθήκη ζάχαρης, συσκευασμένα, σε ατομική μερίδα έως 50gr
  • Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών, που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντινών. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων/γλυκαντικών ουσιών.
  • Φρουτοσαλάτα που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων – καντίνων από φρέσκα, καλά πλυμένα φρούτα εποχής. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη σακχάρων/γλυκαντικών ουσιών
  • Σαλάτα από φρέσκα, καλά πλυμένα λαχανικά, που παρασκευάζεται, εντός των κυλικείων – καντινών, χωρίς προσθήκη αλατιού. Επιτρέπεται η προσθήκη ελαιολάδου, ξυδιού ή λεμονιού
  • Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και χωρίς προσθήκη ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία έως και 250ml.

ΓΑΛΑΚΤΟΚΟΜΙΚΑ

  • Γάλα τυποποιημένο, παστεριωμένο, σε ατομική συσκευασία έως 500ml, πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο (1,5%-1,8% λιπαρά)
  • Σοκολατούχο γάλα με χαμηλά λιπαρά (max.1,8%), σε συσκευασία έως 250ml
  • Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά), χωρίς πρόσθετα σάκχαρα, σε ατομική μερίδα, έως 200gr
  • Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων, που θα παρασκευάζονται, στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης ή η χρήση έτοιμης σκόνης.
  • Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά.Εξαιρούνται τα ανακατεργασμένα τυριά, ή τηγμένα τυριά και ανακατεργασμένα τυριά, με αλειφώδη υφή.

ΑΠΛΑ ΑΡΤΟΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

  • Κουλούρι σησαμένιο ολικής άλεσης ή λευκό
  • Κριτσίνια ολικής άλεσης ή λευκά σε ατομική συσκευασία έως 50gr
  • Φρυγανιές ολικής άλεσης ή λευκές, σε ατομική συσκευασία έως 50gr
  • Κράκερς ολικής άλεσης ή λευκά σε ατομική συσκευασία έως 50gr.
  • Ολα τα απλά αρτοσκευάσματα πρέπει να πληρούν τις εξής προδιαγραφές: κορεσμένα λιπαρά έως 3%, τράνς λιπαρά έως 0,1 % και νάτριο έως 0,5%.

ΔΙΑΦΟΡΑ ΑΡΤΟΣΚΕΥΑΣΜΑΤΑ

  • Μουστοκούλουρα, σε ατομική μερίδα έως 60gr
  • Μπισκότα απλά, χωρίς γέμιση, σε ατομική συσκευασία (έως 60γρ) με συγκεκριμένες προδιαγραφές ως πος τα τρανς και κορεσμένα λιπαρά και τη ζάχαρη
  • Σταφιδόψωμο σε ατομική μερίδα έως 60gr
  • Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης, σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά και το νάτριο.
  • Τυρόπιτα-πίτα λαχανικών, σε ατομικές μερίδες των 120gr. με συγκεκριμένες προδιαγραφές ως προς τη ζύμη και το τυρί
  • Πίτσα η οποία στη γέμιση μπορεί να περιλαμβάνει μόνο τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι και καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.

ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ

Τα σάντουιτς/τοστ μπορούν να παρασκευάζονται, με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα, ή να παρασκευάζονται, στο χώρο του κυλικείου-καντίνας αυθημερόν. Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, με εξαίρεση το μπριος, το κρουασάν, ή το πιροσκί.

Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, ενώ ως προς τα τυριά ισχύουν όασ αναφέρθηκαν παραπάνω.

Λαχανικά όλων των ειδών μπορούν να χρησιμοποιηθούν, καθώς και ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς κι αβγά καλά βρασμένα.

Από λιπαρές ύλες επιτρέπεται μόνο η προσθήκη ελαιολάδου.

Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς, με συνδυασμό των προαναφερομένων ψωμιών και με γέμιση μίας κουταλιάς της σούπας μέλι ή μέλι-ταχίνι.

ΓΛΥΚΙΣΜΑΤΑ

  • Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150gr (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%)
  • Χαλβάς σε ατομική μερίδα, έως 50gr
  • Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50gr
  • Μέλι σε ατομική μερίδα
  • Σοκολάτα υγείας και γάλακτος, σε ατομική μερίδα έως 30gr. Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.

ΞΗΡΟΙ ΚΑΡΠΟΙ

Στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης επιτρέπονται οι ξηροί καρποί όλων των ειδών, χωρίς προσθήκη αλατιού ή ζάχαρης, σε ατομική συσκευασία, έως 50gr. Δεν επιτρέπονται οι τηγανισμένοι ξηροί καρποί.

ΥΓΡΑ

  • Εμφιαλωμένο νερό μόνο σε πλαστικές φιάλες και χυμοί μόνο σε πλαστικές και χάρτινες συσκευασίες στις ποσότητες που αναφέρονται παραπάνω.
  • Μόνο στα κυλικεία των σχολείων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τα παρακάτω αφεψήματα: χαμομήλι, φασκόμηλο, τσάι του βουνού, χωρίς προσθήκη ζάχαρης, ή σύνθετων γλυκαντικών
  • Καφές μόνο για το προσωπικό

Σημειώνεται επίσης ότι δεν επιτρέπεται

  • διάθεση αναψυκτικών
  • διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

ΑΝΩΤΑΤΕΣ ΤΙΜΕΣ ΜΕ ΦΠΑ

Στα σχολικά κυλικεία ισχύουν -σύμφωνα με το ΚΕΠΚΑ- οι παρακάτω ανώτατες τιμές:

  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό, με τυρί (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) 1,10 ευρώ
  • Σάντουιτς ή τοστ από ψωμί ολικής άλεσης ή λευκό με τυρί και γαλοπούλα (με προσθήκη ή μη λαχανικών, τομάτας, ελαιολάδου και άλλων) 1,35 ευρώ
  • Απλό αρτοσκεύασμα (σουσαμένιο κουλούρι) σε ατομική συσκευασία 40 γραμμαρίων τουλάχιστον 0,40 ευρώ
  • Τυρόπιτα – σπανακόπιτα με τυρί φέτα ή κασέρι βάρους 120 γραμμαρίων 1,10 ευρώ
  • Εμφιαλωμένο νερό των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου 0,35 ευρώ

Φυσικοί χυμοί φρούτων με 100% χυμό (χωρίς πρόσθετη ζάχαρη) σε ατομική συσκευασία 250 ml 0,95 ευρώ

ethnos

This entry was posted on Πέμπτη, Σεπτέμβριος 17th, 2015 at 20:32 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply