radioΣτην ιστοσελίδα της Ένωσης Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης Δυτικής Μακεδονίας έχει αναρτηθεί επανειλημμένα ότι δεν απαιτείται άδεια μουσικών οργάνων όταν ο καταστηματάρχης χρησιμοποιεί ΜΟΝΟ ραδιόφωνο και τηλεόραση. Τούτο επιβεβαιώθηκε και πρόσφατη εγκύκλιος του Αρχηγού της Αστυνομίας.

Η ΈΝΩΣΗΣ επανειλημμένα με τον Πρόεδρό της έχει αντιδράσει για την άγνοια των αστυνομικών οργάνων γύρω από τα πνευματικά δικαιώματα, που έχει σαν αποτέλεσμα να σύρονται οι συνάδελφοι στα δικαστήρια και να αθωώνονται.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Να μην σχετίζεται η άδεια μουσικών οργάνων με την άδεια που νόμιμα θα πρέπει να έχει εφοδιαστεί ο συνάδελφος, όταν χρησιμοποιεί το ρεπερτόριο της Α.Ε.Π.Ι την οποία και πρέπει να πληρώνει.

Όταν χρησιμοποιείται στο κατάστημα η τηλεόραση για αγώνες και ενημέρωση (ειδήσεις κ.λ.π) και την υπόλοιπη ώρα παραμένει κλειστή ή χωρίς ήχο, δεν έχει νόμιμο δικαίωμα η Α.Ε.Π.Ι να ζητήσει χρήματα.

Μην ενδίδετε και μην τρομοκρατείστε συνάδελφοι. Η Α.Ε.Π.Ι μην ξεχνάς είναι ένας Ιδιωτικός Φορέας, ΟΧΙ Δημόσιος, ΟΧΙ Ελεγκτικός φορέας.

Πολλές φορές ζητά απόδειξη από την ταμειακή μηχανή για να πάρουν τα στοιχεία του επιχειρηματία. Αυτό είναι απίστευτο, ποτέ μα ποτέ συνάδελφε να μην προβαίνεις σε κάτι τέτοιο διότι δεν είναι ελεγκτικός φορέας η Α.Ε.Π.Ι, ούτε είσαι υποχρεωμένος να δίνεις οποιαδήποτε πληροφορία για την επιχείρηση σου, όταν δεν έχεις καμία συνεργασία.

Όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 65Α παρ. 4 του ν. 2121/1993 ¨Αρμόδιες για τον έλεγχο της εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος νόμου και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων είναι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων (ΥΠ.Ε.Ε.), ΟΙ Αστυνομικές , Λιμενικές και Τελωνειακές Αρχές, οι οποίες μετά τη διαπίστωση της παράβασης ενημερώνουν τους δικαιούχους  μέσω του Οργανισμού Πνευματικής Ιδιοκτησίας¨.

Επίσης, όπως ρητά αναφέρεται στο άρθρο 55 παρ. 1 περ. ζ του ίδιου νόμου, που αφορά στις αρμοδιότητες των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης, μεταξύ των αρμοδιοτήτων τους περιλαμβάνεται και η δυνατότητα: ¨να ενεργούν, με σύμπραξη της δημόσιας αρχής ή κατά τη διαδικασία του άρθρου 64 του παρόντος νόμου τους αναγκαίους ελέγχους σε καταστήματα πώλησης ή ενοικίασης ή δανεισμού αντιτύπων ή δημόσιας εκτέλεσης των έργων που προστατεύουν για να διαπιστώνουν αν οι πράξεις αυτές δεν προσβάλλουν τα δικαιώματα των δημιουργών. Η ιδρυτική πράξη του οργανισμού μπορεί να περιορίζει της αρμοδιότητες του σε μερικές μόνο από τις αναφερόμενες παραπάνω¨.

Από τα ανώτερο καθίσταται  σαφές ότι η Α.Ε.Π.Ι ΑΕ δεν μπορεί να διενεργεί μόνη της ελέγχους για την εφαρμογή του ν. 2121/1993 αλλά μόνο με  σύμπραξη της δημόσιας αρχής η οποία (δημόσια αρχή) είναι η μόνη αρμόδια να βεβαιώσει παράβαση, δεδομένου ότι η τελευταία (βεβαίωση παράβασης) συνιστά έκδοση διοικητικής πράξης εκδιδόμενη μόνο από διοικητικά όργανα και όχι από ιδιώτες. Συνεπώς, η αρμοδιότητα των ιδιωτών υπαλλήλων της Α.Ε.Π.Ι. ΑΕ εξαντλείται στην υποβοήθηση των αρμόδιων να εκδώσουν τη διοικητική πράξη (παράβαση) Αστυνομικών ή Τελωνειακών Αρχών ή Υπηρεσία Ειδικών ελέγχων (σήμερα ΣΔΟΕ) και όχι στη βεβαίωση παραβάσεων αυτή καθεαυτή.

Είναι πρώτη φορά στα χρονικά των Πνευματικών δικαιωμάτων που κατατίθενται Αναφορά-Καταγγελία εναντίον της Α.Ε.Π.Ι.

Επίσης κάνουμε έκκληση σε οποιοδήποτε συνάδελφο, που έχει οποιοδήποτε πρόβλημα να επικοινωνήσει μαζί μας.

Δηλώνουμε όμως κάθε φορά ότι: Συνάδελφοι που χρησιμοποιούν μουσική και τραγούδια της Α.Ε.Π.Ι πρέπει να είναι νομοταγής και να πληρώνουν την ανωτέρω Εταιρεία.

Για το Δ.Σ.

ο Πρόεδρος :    ο Γενικός Γραμματέας:

Γρηγόριος Τσαπατσάρης     Βασίλειος Δογραματζής

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.