newego_LARGE_t_420_54564000_type12713Τουλάχιστον 272 σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης παραμένουν κλειστές σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ενώ τα λειτουργικά κενά σε νηπιαγωγεία και δημοτικά αγγίζουν τα 13.000 σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα εκατοντάδες σχολεία να υπολειτουργούν και να χάνονται καθημερινά πολλές διδακτικές ώρες.

Την ίδια στιγμή γονείς από απομακρυσμένες νησιωτικές περιοχές, όπως η Χάλκη, το Καστελόριζο και το Αγαθονήσι, βλέποντας τα μοναδικά νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία των περιοχών τους να παραμένουν κλειστά, ρωτούν να μάθουν πότε πρόκειται να έρθουν δάσκαλοι και εξετάζουν το ενδεχόμενο να πάρουν τα παιδιά τους και να μετακινηθούν σε μεγαλύτερα νησιά, όπως στη Ρόδο.

Ολόκληρη η εκπαιδευτική κοινότητα, χιλιάδες μαθητές αλλά και οι γονείς περιμένουν να αρχίσει να ομαλοποιείται η κατάσταση με το πρώτο κύμα των προσλήψεων αναπληρωτών, που αναμένεται το νωρίτερο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

«Οι μαθητές πολλών νησιών δεν μπορούν να κάνουν το αυτονόητο, να φοιτήσουν δηλαδή στο νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Πρέπει επιτέλους να στηριχθούν οι τοπικές κοινωνίες για να μη φεύγουν τα παιδιά και ολόκληρες οικογένειες από τον τόπο τους», τονίζει στο «Εθνος» ο αιρετός του Περιφερειακού Υπηρεσιακού Συμβουλίου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου Γιώργος Γκουτζιαμάνης. Η εικόνα σε πολλά σχολεία είναι αποκαρδιωτική, καθώς ο αγιασμός έγινε με την παρουσία σχολικών συμβούλων αντί δασκάλων, οι μαθητές πήραν τα βιβλία τους και περιμένουν να τους ειδοποιήσουν πότε θα φτάσουν οι πρώτοι δάσκαλοι».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η ΔΟΕ, τα κενά σε όλη τη χώρα φτάνουν τα 12.884, εκ των οποίων τα 4.133 αφορούν δασκάλους, τα 1.766 νηπιαγωγούς και τα 6.985 καθηγητές ειδικοτήτων. Τα περισσότερα κενά εντοπίζονται στο Ηράκλειο (999), στην Α’ Αθήνας (918), στην Ανατολική Αττική (764) και στα Δωδεκάνησα (700).

Απο τα σχολεία που παραμένουν κλειστά, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Θανάσης Κικινής τόνισε πως ανέρχονται σε 272. Από αυτά, 20 βρίσκονται στην Αιτωλοακαρνανία, 31 στα Δωδεκάνησα, 37 στο Ηράκλειο Κρήτης, 52 στις Κυκλάδες κ.λπ.

ethnos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.