dafni-fwtia-708_1

Διαστάσεις τραγωδίας πήρε η φωτιά που ξέσπασε λίγο πριν τις 5 το απόγευμα της Παρασκευής στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο στο Δαφνί, καθώς υπάρχουν τελικά τέσσερις νεκροί τρόφιμοι, ενώ άλλοι δύο νοσηλεύονται στην εντατική.

Ο ασθενής του Ιδρύματος, ο οποίος είχε αναπνευστικά προβλήματα και μετά την πυρκαγιά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Αττικόν», δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή, ενώ σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύονται στο Θριάσιο άλλοι δύο ασθενείς, οι οποίο έχουν υποστεί σοβαρά εγκαύματα. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για τρόφιμους της κλινικής, οι οποίοι βρέθηκαν απανθρακωμένοι από τους άνδρες της Πυροσβεστικής.

Οπως μετέδωσε η ΕΡΤ, οι ασθενείς ήταν δεμένοι στα κρεβάτια τους και έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας των αναθυμιάσεων.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι την φωτιά την έβαλε ένας τρόφιμος του νοσοκομείου, ο οποίος έπασχε από σχιζοφρένεια και πιθανόν να σχετίζεται με διάπραξη εγκλήματος στο παρελθόν.

Κατεπείγουσα ΕΔΕ από το Υπουργείο Υγείας

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, ο οποίος επισκέφθηκε το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο, παρήγγειλε κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τον θάνατο των τεσσάρων ασθενών στο Δαφνί. Ο υπουργός Υγείας μετέβη στο νοσηλευτικό ίδρυμα επικεφαλής υπηρεσιακών στελεχών, προκειμένου να επιβλέψει την όλη επιχείρηση Ταυτόχρονα, συγκρότησε Επιτροπή υπό το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Η φωτιά ξεκίνησε από στρώμα και έπειτα επεκτάθηκε στην οροφή.

Αμέσως μετά την εκδήλωσης της φωτιάς, ειδοποιήθηκε η πυροσβεστική, η οποία με 11 οχήματα και 33 άνδρες έθεσε την πυρκαγιά υπό έλεγχο.

Καταγγελία προέδρου εργαζομένων στο Ιδρυμα: Ειχαν σταλεί αναφορές για την επικινδυνότητα του ασθενή

Τριάντα αναφορές είχαν συντάξει και αποστείλει προς το υπουργείο Υγείας, τις εισαγγελικές αρχές και τη διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου «Δαφνί» οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος επισημαίνοντας τον «εξαιρετικά επικίνδυνο και επιθετικό χαρακτήρα» του ασθενή, ο οποίος φέρεται να ευθύνεται για την φωτιά που εκδηλώθηκε στο Ιδρυμα. Αυτό αποκαλύπτει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των εργαζομένων Νίκος Παναγούλης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο συγκεκριμένος ασθενής νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτό-τραυματισθεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και όπως λέει ο κ. Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία.

Ο συγκεκριμένο ασθενής τον Μάιο του 2015 είχε επιτεθεί σε άλλον ασθενή τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Μάλιστα τότε ο κ. Παναγούλης είχε εκφράσει την ανησυχία του προειδοποιώντας ότι «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος».

Ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από σχιζοφρένεια και κρατείται στο «Δαφνί» σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

«Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν» επαναλαμβάνει σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παναγούλης, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα», με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων.

«Η υπο-χρηματοδότηση και υπο-στελέχωση, οδηγούν το Ψυχιατρείο σε κατάρρευση και από την άλλη παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται βοήθεια» καταλήγει ο κ. Παναγούλης.

Κατεπείγουσα ΕΔΕ για την τραγωδία

Κατεπείγουσα Ένορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των τριών ασθενών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δαφνί», από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα, διέταξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος.

Ταυτόχρονα, συγκρότησε Επιτροπή υπό το Γενικό Γραμματέα του υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο ασθενής που φέρεται ότι έβαλε τη φωτιά δεν συνδέεται με το περιστατικό θανάσιμου τραυματισμού τροφίμου πριν από τρεις μήνες. Πρόκειται ωστόσο για βαρύ περιστατικό με «εξαιρετικά επικίνδυνη και επιθετική συμπεριφορά», σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείο.

Η πυρκαγιά εκδηλώθηκε το απόγευμα σε κτίριο του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ) συνέπεια της οποίας ήταν τρεις ασθενείς να χάσουν τη ζωή τους. Άμεσα ειδοποιήθηκε το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ) και ο υπουργός Υγείας, ο οποίος αφού ενημερώθηκε από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, έδωσε οδηγίες για το συντονισμό της επιχείρησης μεταφοράς, εξέτασης και διακομιδής των ασθενών του συγκεκριμένου κτιρίου.

Στη συνέχεια ο υπουργός μετέβη επιτόπου, επικεφαλής υπηρεσιακών στελεχών, προκειμένου να επιβλέψει την όλη επιχείρηση.

Οι ασθενείς που βρίσκονταν στο κτήριο στο οποίο εκδηλώθηκε η πυρκαγιά μετακινήθηκαν με ασφάλεια και νοσηλεύονται στην Παθολογική Κλινική του ΨΝΑ εκτός από δύο νοσηλευόμενους που διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο «Αττικό» και ένας στο Νοσοκομείο «Σωτηρία».

Οι συνθήκες του δυστυχήματος διερευνώνται από τις αρμόδιες αρχές.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.