ksanthia-gunaikaΟ χρόνος περνά και η επίδρασή του στην εμφάνιση και την λειτουργία του οργανισμού είναι αναπότρεπτη. Μαγικές συνταγές και φίλτρα που να εξασφαλίζουν την αιώνια νεότητα δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως κάποιοι βασικοί κανόνες, που αν τηρούνται συστηματικά βελτιώνουν συνολικά την ποιότητα της ζωής μας με αποτέλεσμα που φαίνεται στη διάθεση, την ενέργεια, την εικόνα μας και φυσικά στις ιατρικές μας εξετάσεις.

Ναι στο ασβέστιο
Το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα κάνουν καλό και δεν πρέπει να λείπουν από την ημερήσια διάταξη, εκτός αν ο γιατρός μας κρίνει διαφορετικά για συγκεκριμένους, ατομικούς λόγους. Οι ειδικοί συστήνουν 1.200 ml γαλακτοκομικών την ημέρα. Ειδικά για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, η κατανάλωση προϊόντων πλούσιων σε ασβέστιο είναι αναγκαία. Αν ο οργανισμός αντιδρά στα γαλακτοκομικά, δεν σας αρέσει η γεύση τους ή ξεχνάτε να πίνετε γάλα ή να τρώτε γιαούρτι και τυριά στις απαραίτητες ποσότητες, δοκιμάστε την εναλλακτική των συμπληρωμάτων (σε συνεννόηση με τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας).
Tip
Μην το παρακάνετε με τον καφέ. Η καφεϊνη εμποδίζει την απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό.

Όχι στην υπερέκθεση στον ήλιο
Το μαύρισμα προσωρινά δίνει μια όμορφη, λεία, λαμπερή και υγιή όψη στην επιδερμίδα, όμως η μακροπρόθεσμη δράση της ηλιακής ακτινοβολίας στο δέρμα κάθε άλλο παρά ευεργετική αποδεικνύεται. Ο ήλιος προκαλεί πανάδες, δυσχρωμίες, ρυτίδες και σε κάποιες περιπτώσεις, καρκίνο του δέρματος. Σταματήστε την κακή συνήθεια, περιορίστε την έκθεση στον ήλιο και ποτέ μην τον αντικρίζετε χωρίς αντηλιακό, στην πόλη ή την παραλία.
Tip
Σε κάποιο ποσοστό, η καταστροφή που έχει προκαλέσει στο δέρμα ο ήλιος, είναι αναστρέψιμη. Συζητήστε τις δυνατότητες με τον δερματολόγο σας και δοκιμάστε μια ενυδατική κρέμα πλούσια σε βιταμίνη Α που βοηθά την ανάπλαση των κυττάρων.

Όχι στο στρες
Είναι παραπάνω από γνωστό, εμπειρικά και από επιστημονικά δεδομένα δεκαετιών, ότι το άγχος κάνει κακό στην υγεία. Όχι μόνο φθείρει και γερνάει με την τοξικότητά του εσωτερικά τον οργανισμό, αλλά αλλάζει και την εξωτερική μας όψη, κάνοντάς μας να δείχνουμε μεγαλύτεροι και συνοφρυωμένοι. Χαμογελάστε, λένε οι απανταχού ειδικοί, διώξτε το άγχος από τη ζωή σας, δείτε τα πράγματα πιο θετικά. Φυσικά αυτό δεν μπορεί να συμβεί αυτόματα, ούτε είναι εύκολο. Ωστόσο, αξίζει τον κόπο να βάλετε την προσπάθεια της αποβολής του άγχους από τη ζωή σας, τον μετριασμό και τον έλεγχό του, στη λίστα με τα to do της ημέρας. Οι διαθέσιμοι τρόποι είναι πολλοί. Η γυμναστική, ένα χόμπυ, το περπάτημα, ακόμη και η συζήτηση με κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας (σε κάποιες περιπτώσεις) βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Δοκιμάστε τις εναλλακτικές και βρείτε εκείνη που σας ταιριάζει περισσότερο.
Tip
Το σεξ είναι το καλύτερο αγχολυτικό, σύμφωνα με έρευνες που δημοσιεύονται κατά καιρούς. Οι ορμόνες που εκλύονται, όταν κάνουμε έρωτα, βοηθούν το σώμα να χαλαρώσει και αποφορτίζουν από τις αρνητικές σκέψεις. Ο οργασμός είναι ευεργετικός για τους ανθρώπους που έχουν άγχος, αρκεί το άγχος να μην γίνει εμπόδιο για τον οργασμό.

Ναι στον ύπνο
Ο ύπνος ομορφαίνει, αυτό είναι γεγονός. Όταν κοιμόμαστε, το δέρμα αναγεννάται πολύ πιο γρήγορα από ότι όταν είμαστε ξύπνιοι. Ο ύπνος επίσης ρυμίζει τις ορμόνες που ελέγχουν την όρεξη, για αυτό και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα αυπνίας, κινδυνεύουν να εμφανίσουν παχυσαρκία. Συστήνεται ο ύπνος να διαρκεί περίπου οχτώ ώρες, ωστόσο αυτό δεν είναι νόμος, αφού δεν έχουμε όλοι τις ίδιες ανάγκες.
Tip
Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε, θυμηθείτε τον κανόνα που εφαρμόζουν οι γονείς στα νεογέννητα. Εφαρμόστε ένα πρόγραμμα πριν τον ύπνο, μια σειρά από βήματα που θα ακολουθείτε απαρέγκλιτα κάθε βράδυ πριν πέσετε στο κρεβάτι. Ένα χαλαρωτικό ντους, ένα ελαφρύ αφέψημα, λίγο διάβασμα ή λίγη ήρεμη μουσική, ανάλογα με τα γούστα και τις προτιμήσεις σας.

Ναι στη σωστή διατροφή
Η αξία της διατροφής για την διατήρηση της καλής υγείας είναι γνωστή και χιλιοειπωμένη. Δεν χρειάζεστε λοιπόν κανένα επιχείρημα, ούτε καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια, για να εξασφαλίσετε τα οφέλη από την καθημερινή σας διατροφή. Θυμηθείτε: πλούσιο πρωινό, συχνά και μικρά γεύματα, ελαφρύ βραδινό γεύμα, καλή μάσηση, περιορισμένη ζάχαρη, φρούτα και λαχανικά εποχής, ωμό ελαιόλαδο και αποφυγή κάθε μορφής junk food.
Tip
Η μεσογειακή και ειδικά η κρητική διατροφή έχει συνδεθεί με την κατάκτηση της μακροζωίας. Εφαρμόστε τους κανόνες της στην καθημερινή σας διατροφή και κάντε διατριβή στις κρητικές συνταγές που εκτός από υγιεινές, είναι και πεντανόστιμες!

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.