94FC6AA8C921C82134ACBAF0A6325F67Απαντήσεις σε έξι βασικές ερωτήσεις για το τι έπεται των εκλογών και της συμφωνίας δίνει η βρετανική εφημερίδα The Times, σχολιάζοντας πως τελικά, οι Έλληνες πολίτες μπορούν να δώσουν τη λύση και να επιστρέψει η χώρα στην ανάπτυξη.

Μπορεί να σφραγιστεί πλήρως η συμφωνία τώρα;

Ναι. Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ενέκρινε την πρώτη δόση των 26 δισ. ευρώ ενώ ήδη έχουν δοθεί τα πρώτα 13 δισ. ευρώ. Επίσης, άλλα 10 δισ. ευρώ θα δοθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Μετά τι θα συμβεί;

Το πρώτο crash test μετά τις εκλογές είναι τον Οκτώβριο, όταν και θα γίνει και η πρώτη αξιολόγηση από τους δανειστές. Εάν είναι θετική θα εκταμιευτούν τα χρήματα, ενώ θα αποφασιστεί και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα Αυτό σημαίνει ότι θα ανοίξει και το θέμα του χρέους. Στο μεταξύ, θα πρέπει να συμφωνηθεί και το χρονοδιάγραμμα για τις μελλοντικές πληρωμές του συνολικού πακέτου που θα δοθεί στην Ελλάδα.

Υπάρχουν ενδεχόμενες προστριβές εκεί;

Άφθονες. Βασική ανησυχία είναι μήπως η Ελλάδα δεν ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πιστωτών σχετικά με το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων του προγράμματος. Ειδικά αν η χώρα βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια. Ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι πλέον αναπόφευκτες. Το ΔΝΤ, η συμμετοχή του οποίου είναι κρίσιμη για την εξασφάλιση κοινοβουλευτικής στήριξης στη Γερμανία, έχει, επίσης, αναφέρει ότι οι παραχωρήσεις που ενδέχεται να αποφασιστούν για το ελληνικό χρέος δεν είναι επαρκείς.

Η τριετή συμφωνία περιέχει, επίσης, ένα στόχο για το έλλειμμα του προϋπολογισμού μόλις 0,5% και τα πλεονάσματα έως 3,5% κλιμακωτά μέχρι το 2017, τα οποία η Capital Economics έχει περιγράψει ως «υπερβολικά αισιόδοξο» και απίθανο να επιτευχθεί.

Τι θα συνέβαινε αν οι όροι της συμφωνίας δεν τηρηθούν;

Η ελάφρυνση του χρέους μάλλον δεν θα προσφερθεί, δηλαδή οι πληρωμές του χρέους, το οποίο πρόκειται να κορυφωθεί σε πάνω από 200% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν αρνητικά τον προϋπολογισμό. Εάν το ΔΝΤ αποφασίσει να μην συμμετέχει, οι χώρες της ευρωζώνης που θα μπορούσε να επιταχύνει την απόσυρση της υποστήριξή τους, η οποία μπορεί επίσης να συμβεί αν η Ελλάδα δεν πληροί τις αυστηρές απαιτήσεις για τις μεταρρυθμίσεις. Συνολικά, η Capital Economics παραμένει πεπεισμένη ότι η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ εντός ενός έτους.

Οι άλλοι συμφωνούν;

Πολλοί πιστεύουν ότι ήδη οι όροι αποπληρωμής του χρέους είναι λιγότερο τιμωρητικοί και πολλοί από τους νόμους που αφορούν τις μεταρρυθμίσεις έχουν περάσει στην Ελλάδα.

Έτσι ορισμένοι θεωρούν ότι η χώρα πρέπει να είναι σε θέση να επιβιώσει τις πρώτες αξιολογήσεις.
Μετά από αυτό, οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει, κατά τη θεωρία, να προσφέρουν κάποια αναζωογόνηση της οικονομίας και, σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους, θα βάλουν την Ελλάδα πίσω σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης.

Και τι γίνεται με την κατάσταση των Ελλήνων;

Τα capital controls σταδιακά θα αρθούν, έτσι ώστε οι Έλληνες να έχουν τουλάχιστον μια αξιόπιστη πρόσβαση στο χρήμα. Ωστόσο, οι περικοπές μισθών και συντάξεων, καθώς και οι αυξήσεις στο ΦΠΑ θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο. Η Daily Telegraph αναφέρει ότι ήδη η Αθήνα είναι η μοναδική πόλη στην Ευρώπη που έχει χάσει την κορυφαία βαθμίδα του ετήσιου δείκτη «liveability».

Σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, οι απλοί Έλληνες μπορεί κάλλιστα να κρατούν το κλειδί για την επιτυχία της συμφωνίας. Επί του παρόντος, η πλειοψηφία υποστηρίζει τη διάσωση, παρά τους επαχθείς όρους της, και αν ανακάμψει η οικονομία θα συνεχίσουν να το πράττουν. Αλλά εάν οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να υποφέρουν και η αναταραχή μεγαλώνει, θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να υλοποιήσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.

e-typos

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.