τσιπρας παυλοπουλοςΚλείδωσε η 20η Σεπτεμβρίου ως ημερομηνία εκλογών. Απόψε στις 20:00 ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνει διάγγελμα στον ελληνικό λαό με το οποίο θα εξηγεί τους λόγους που τον οδήγησαν στην απόφαση αυτή.

Αυτή την ώρα έχει επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς και μετά το διάγγελμα θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στον οποίο θα ανακοινώσει την απόφασή του και την παραίτηση της κυβέρνησής του. Μέχρι την Δευτέρα να έχει διαλυθεί η Βουλή και να ορκισθεί ως υπηρεσιακή πρωθυπουργός η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, Βασιλική Θάνου. Οταν ρωτήθηκε από συνεργάτες του για το εάν θα προχωρήσει σήμερα στις ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός φέρεται να απάντησε: «Ολα θα γίνουν εντός της ημέρας. Ετσι πρέπει».

Η ημερομηνία της Κυριακής 20 Σεπτεμβρίου «κλείδωσε» μετά και την κρίσιμη ευρεία κυβερνητική σύσκεψη στη Βουλή, όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την απόφασή του για βραχεία προεκλογική περίοδο.

Μάλιστα ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης είχε αναχωρήσει εσπευσμένα από την Καλαμάτα για να παραβρεθεί στη σύσκεψη προαναγγέλλοντας «πολιτικές εξελίξεις».

Ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί του συνεργάτες φαίνεται ότι είχαν καταλήξει εδώ και μερικά 24ωρα στο τελικό σχέδιο βάσει του οποίου και θα λύσουν το «γόρδιο δεσμό» μιας κυβέρνησης μειοψηφίας και ετοιμάζονταν…τροχάδην για κάλπες, ενώ οι παρασκηνιακές ζυμώσεις στο πρωθυπουργικό επιτελείο ήταν συνεχείς.

Εκλογές-εξπρές

Οι διαδικασίες, οι οποίες θα οδηγήσουν στις κάλπες θα είναι ταχείες, όπως τονίζουν στελέχη από το εσωτερικό της κυβέρνησης. Επικαλούμενοι δε, τους καθ’ ύλην αρμόδιους συνταγματολόγους, λένε ότι η κυβέρνηση, λόγω και του σχετικού χρονικού περιορισμού (δεν έχει παρέλθει ένα έτος από τις τελευταίες εκλογές), δεν μπορεί να προκαλέσει πρόωρες εκλογές για εθνικό ζήτημα.

Κατά συνέπεια, εφόσον η κυβέρνηση διαθέτει τη δεδηλωμένη και παραιτηθεί, τότε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αναλάβει πρωτοβουλία για συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Οι διερευνητικές εντολές
Τύποις, θα πρέπει να ξεκινήσει ο κύκλος των τριήμερων διερευνητικών επαφών με εντολή σχηματισμού κυβέρνησης για τα τρία πρώτα κόμματα και εν συνέχεια να ακολουθήσει η πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας στους αρχηγούς των κομμάτων προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης οικουμενικής στήριξης.

Ωστόσο, εάν υπάρξει δήλωση των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση, η εν λόγω διαδικασία παρακάμπτεται και θα κληθεί η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Κατερίνα Θάνου να ορκιστεί υπηρεσιακή πρωθυπουργός και να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Εφόσον επιβεβαιωθούν όλα τα παραπάνω, η χώρα εισέρχεται πια -για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο- σε επίσημη προεκλογική περίοδο, με τον Αλέξη Τσίπρα να ξεκαθαρίζει τους εσωκομματικούς του λογαριασμούς και να ρίχνει από δω και πέρα όλο το βάρος στην κατάρτιση των λιστών και στην αναζήτηση του προεκλογικού διακυβεύματος μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.