9cdc3e77b5d2e19fba7c373c75f13502_XL.jpg,qt=1439793111.pagespeed.ce.Kw8jMtOA8n

Με την υποβολή των στοιχείων για τα δάνεια των ελληνικών τραπεζών, διαδικασία που έληξε χθες, ξεκινάει κι επίσημα η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία αναμένεται, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να τελειώσει στα τέλη του 2015.

Συγκεκριμένα, στις 25 Αυγούστου περίπου αναμένεται να ξεκινήσει η δεύτερη φάση των stress tests με την προϋπόθεση φυσικά ότι θα έχουν αποφασιστεί οι ανάλογες παράμετροι και θα έχουν ληφθεί υπ’ όψιν, τόσο η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας όσο και η κατάσταση των “κόκκινων” δανείων.

Έτσι μέχρι τα τέλη Αυγούστου, η ΤτΕ θα εκδώσει όλες τις αναγκαίες διατάξεις για την εφαρμογή του Κώδικα Δεοντολογίας για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και θα γίνουν όλες οι αλλαγές στους νόμους για τα “κόκκινα” δάνεια.

Στις αρχές του Σεπτεμβρίου, πρέπει να υποβάλουν στον SSM νέα business plans, καθώς επίσης και νέα πλάνα αναδιάρθρωσης, ενώ υπολογίζεται ότι μέσα στις πρώτες 10 μέρες του επόμενου μήνα θα έχουν προκύψει τα αποτελέσματα των AQRs τα οποία θα κρίνουν και το τελικό ποσό της ανακεφαλαιοποίησης. Σημειώνεται, ότι οι ελληνικές τράπεζες πρόκειται να λάβουν άμεσα, ως μέρος της νέας δανειακής σύμβασης, 10 δισ. ευρώ, με τη μορφή ομολόγων που θα τηρηθούν σε ειδικό λογαριασμό στον ESM στο Λουξεμβούργο.

Έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα σχεδιαστεί η νέα διαδικασία επιλογής και διορισμού των μελών της εκτελεστικής επιτροπής και του γενικού συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, δίνοντας μεγαλύτερο ρόλο στους “θεσμούς”.

Έως τα μέσα Οκτωβρίου 2015 θα τροποποιηθεί ο νόμος για το ΤΧΣ ώστε να ευθυγραμμιστεί με τη μεταφορά της Οδηγία BRRD και με το νέο πλαίσιο ανακεφαλαιοποίησης.

Μέχρι τέλος Οκτωβρίου η ΤτΕ θα υποβάλει έκθεση για την κατηγοριοποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στους ισολογισμούς των τραπεζών.

Τα αποτελέσματα των stress tests αναμένονται γύρω στις 25 Οκτωβρίου, ενώ εντός του ίδιου μήνα εκτιμάται ότι θα τροποποιηθεί και ο νόμος σχετικά με τις κρατικές εγγυήσεις στις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα και να περιοριστεί η σύνδεση μεταξύ τραπεζών και κράτους.

Μέσα στον Οκτώβριο του 2015 αναμένεται να εξεταστεί η αναγκαιότητα νέων μέτρων προκειμένου να διασφαλιστεί ότι η διακυβέρνηση των τραπεζών θα ενισχυθεί επαρκώς και θα είναι πλήρως ανεξάρτητη. Στο ίδιο διάστημα αναμένεται να επαναξιολογηθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank και των συνεταιριστικών τραπεζών προκειμένου να γίνει προσπάθεια να ανακεφαλαιοποιηθούν με κεφάλαια του ΤΧΣ.

Μέχρι 15 Νοεμβρίου θα έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ στο ίδιο διάστημα αναμένεται και η καταβολή των υπολοίπων 15 δισ. ευρώ από το “πακέτο” του ESM για τις τράπεζες. Έως τα τέλη Νοεμβρίου θα ενισχυθεί το θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Μέσα στον Δεκέμβριο οι αρχές θα διαμορφώσουν συντονιστικούς μηχανισμούς για τους οφειλέτες με μεγάλα ιδιωτικά και δημόσια χρέη.

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθούν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών.

newmoney

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.