Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Aυτό είναι το φθηνότερο μέρος στον κόσμο για να ζει κανείς (εικόνες)

17 Αυγούστου, 2015 by Σταματίνα

taxidi-630x400

Η Μπισκέκ είναι η πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Κιργιζίας, πρώην σοβιετικής χώρας που βρίσκεται ανάμεσα στο Καζακστάν και την Κίνα. Η Μπισκέκ είναι περισσότερο γνωστή για τις φαρδιές της λεωφόρους, όπως και τα μαρμάρινα κτήριά της, καθώς και τις Σοβιετικού τύπου πολυκατοικίες της.

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η οποία επικαλείται έκθεση του συμβούλου Merser, η Μπισκέκ είναι η φθηνότερη πόλη στον κόσμο για να ζει κανείς.

Ενώ η φθηνότερη πόλη στην Ευρώπη είναι τα Τίρανα, αλλά καμιά δεν ξεπερνάει την Μπισκέκ, αναφέρει η εφημερίδα.

Στην αρχαιότητα, η Μπισκέκ ήταν μία από τις στάσεις για τα καραβάνια, όπως και για τον Δρόμου του Μεταξιού. Το 1825 η πόλη οχυρώθηκε από Ουζμπέκους. Ένας θρύλος της Κιργιζίας αναφέρει πως σε αυτή την πόλη θάφτηκε ο ήρωας Μπισκέκ, που πολέμησε για την Ανεξαρτησία της χώρας τον 18ο αιώνα και, ίσως, προήλθε από αυτόν το όνομα της πόλης. Το 1862, η πόλη περιήλθε στα χέρια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας.

Τυπική σοβιετικού τύπου χώρα, γκρίζα και καταθλιπτική, έγινε Ρώσικο φρούριο και μετονομάστηκε σε Πισπέκ από το 1877 και ύστερα. Το 1926, η Μπισκέκ έγινε πρωτεύουσα του νεοϊδρυθέντος Κιργίζιου Αυτόνομου Σοβιετικού Κράτους και μετονομάστηκε σε Φρούνζε, προς τιμή του Μιχαήλ Φρούνζε, ο οποίος ήταν ένας από τους πιο κοντινούς συνεργάτες του Λένιν, ο οποίος γεννήθηκε στην πόλη αυτή και έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Ρωσική Επανάσταση.

Η δεκαετία του 1990 ήταν γεμάτη με σημαντικά γεγονότα για την πόλη αλλά και για την Κιργιζία. Στις αρχές της δεκαετίας, η πόλη κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ύστερα από διαδηλώσεις στα νότια της χώρας που κατευθύνονταν προς την πρωτεύουσα.

Στις 5 Φεβρουαρίου 1991, η πόλη μετονομάστηκε σε Μπισκέκ και, λίγους μήνες αργότερα, η Κιργιζία έγινε ανεξάρτητη χώρα έπειτα από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης. Πριν από αυτό το συμβάν, το 20% του πληθυσμού της πόλης ήταν Ρώσοι. Το 2002, η Αμερικανοί πήραν άδεια από το Κιργίζιο κράτος και εγκατέστησαν μια αεροπορική βάση στο Διεθνές Αεροδρόμιο Μανάς, προκειμένου να λειτουργήσει για τις πολεμικές επιχειρήσεις στους πολέμους του Ιράκ και του Αφγανιστάν.

taxidi 1

taxidi 2

taxidi 3

taxidi 4

tribune

 

This entry was posted on Δευτέρα, 17 Αυγούστου, 2015 at 23:43 and is filed under ΚΟΣΜΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΡΑΞΕΝΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ - ΤΑΞΙΔΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply