κυπροσΣαν σήμερα, πριν από 41 χρόνια, οι Πολεμιστές των Ελληνικών Δυνάμεων Κύπρου προστέθηκαν στο πάνθεον των Ελλήνων ηρώων που, με μεγαλείο ψυχής, έταξαν

τη ζωή τους, από την αρχαιότητα έως σήμερα, στο να φυλάσσουν Θερμοπύλες υπερασπιζόμενοι την Ελευθερία των συμπατριωτών μας και την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας. Η θυσία των Ελλήνων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και Στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ 1974 υπήρξε ένα κορυφαίο κεφάλαιο της σύγχρονης εθνικής ιστορίας μας, το οποίο επισφράγισε την πίστη και την αφοσίωση των Ελλαδιτών αγωνιστών στο ιερό καθήκον της προστασίας των Κυπρίων αδελφών μας και στην υπεράσπιση της Μεγαλονήσου και του ελληνικού γεωγραφικού χώρου από τους Τούρκους εισβολείς.

Το κορυφαίο αυτό κεφάλαιο της ιστορίας μας, δυστυχώς, περιλαμβάνει σκοτεινές πτυχές, αφού τα παλικάρια της ΕΛΔΥΚ, που είχαν διαλύσει τους Τούρκους κατά την πρώτη φάση του «Αττίλα» έμειναν μόνοι, 300 άτομα σχεδόν όλοι και όλοι, με πενιχρά μέσα, απέναντι σε μία άρτια οργανωμένη πολεμική μηχανή, με φονικές βόμβες Ναπάλμ από αέρος και την υποστήριξη πολυάριθμωνβαρέων αρμάτων μάχης, πυροβολικού, ελικοπτέρων και των επίλεκτων τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων. Όμως οι Έλληνες πολεμιστές επιβεβαίωσαν ακόμη και τότε, για μια ακόμα φορά, την ιστορική μας παρακαταθήκη, αφού όντες ολίγοι, χωρίς μέσα, στερούμενοι τα βασικά, δεν κάμφθησαν ούτε από την πείνα και τη δίψα, ούτε από την αϋπνία και την κόπωση των προηγούμενων ημερών και κράτησαν τις θέσεις τους με ανδρεία προκαλώντας τον τρόμο στους Τούρκους.

Η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, της Μεγαλόχαρης και προστάτιδας του έθνους μας σημαδεύτηκε από την ηρωική αντίσταση των δυνάμεων της ΕΛΔΥΚ, που ως εκ θαύματος άντεξαν έως το πρωινό της 16ης Αυγούστου. Από εκεί και έπειτα ο απεγκλωβισμός των ελληνικών στρατευμάτων σήμανε απώλειες κατά τη διάρκεια της ημέρας, απώλειες που θα μείνουν πάντοτε βαθιά χαραγμένες στη μνήμη μας, γιατί το ελληνικό αίμα πότισε την κυπριακή γη, κρατώντας τον ελληνισμό όρθιο και το μεγαλύτερο μέρος της Μεγαλονήσου ελεύθερο.

Μέσα σε αυτούς τους ήρωες, στους σύγχρονους μάρτυρες της Ελευθερίας, βρέθηκαν και οι Γρεβενιώτες συμπατριώτες μας. Οι Γρεβενιώτες, που έχουμε αποδείξει από γενιά σε γενιά και στα βάθη των αιώνων ότι αποτελούμε μία μεγάλη φλόγα αντίστασης, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας για την υπεράσπιση της πατρίδας μας, των ιερών και των οσίων του λαού μας, καθιστώντας τον τόπο μας Γη Ηρώων.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ τις οικογένειες που άφησαν πίσω οι πεσόντες και συμπάσχουμε με αυτές, μοιραζόμενοι τον πόνο τους. Οι θυσίες των ανθρώπων τους δεν θα πάνε χαμένες και το Ελληνικό Κράτος θα τις τιμά πάντοτε.

Στη σύγχρονη ΕΛΔΥΚ οι καταδρομείς μας εκπαιδεύονται σκληρά και αγρυπνούν μέρα και νύχτα, με αυταπάρνηση, για να προστατεύσουν τη Δημοκρατία και την Ελευθερία. Είμαστε περήφανοι που τηρούν όλες τις ηθικές επιταγές και τους διεθνείς κανονισμούς ενός στρατιωτικού σώματος που δρα με σκοπό την προώθηση της Ειρήνης και της ευνομίας.

Ο ηρωισμός και η αυτοθυσία των πεσόντων μας δίνει τη δύναμη και την αποφασιστικότητα για να πολεμήσουμε με το ίδιο υψηλό φρόνημα για την Ελλάδα και το λαό της. Οι ψυχές των ηρώων που έδωσαν στην Κύπρο τη ζωή τους, ας αναπαυθούν εν Ειρήνη, με τη σιγουριά ότι οι θυσίες τους έπιασαν τόπο και ότι θα μείνουν για πάντα στις καρδιές μας.

Τιμολέων Κοψαχείλης

Βουλευτής Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.