Μεϊμαράκης: Δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε και τη χώρα – Κωνσταντοπούλου: Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό, μας πέταξε σαν τα σκυλιά …
olomeleia_v_13.8_527
Μετά από ένα μαραθώνιο στη Βουλή, στις 2 τα ξημερώματα, με μισή ώρα καθυστέρηση, ξεκίνησε η συζήτηση του νέου μνημονίου στην Ολομέλεια.

08:35 Τσίπρας: Η κυβέρνηση αυτή δεν πήρε λαϊκή εντολή για να βγάλει τη χώρα από την ευρωζώνη

«Σήμερα κλείνει ένας πρώτος κύκλος μιας σκληρής επίπονης, εξαντλητικής διαδικασίας που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη με τη συγκρότηση αυτής της κυβέρνησης. Σήμερα έχουμε σήμερα ένα εντελώς νέο οικονομικό και πολιτικό τοπίο και με βάση την πραγματικότητα οφείλουμε να σχεδιάσουμε για την επόμενη μέρα».  Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, στέλνοντας μηνύματα με πολλούς αποδέκτες.Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξάντλησε κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης και κάθε περιθώριο ρευστότητας χωρίς δανεισμό και εφόσον οι μόνοι υπαρκτοί δανειστές της χώρας επέλεξαν να κλιμακώσουν την πίεση χωρίς προηγούμενο, «η συμφωνία αυτή ήταν μια αναγκαστική επιλογή».

Απαντώντας στη Ζωή Κωνσταντοπούλου σημείωσε ότι εναλλακτική λύση δεν είναι να καταγγέλουμε το χρεος πιστευοντας ότι αυτομάτως έτσι θα μειωθεί.

Τόνισε ότι «πήραμε επώδυνη επιλογή ευθύνης, κάναμε υποχώρηση, βγαίνοντας όμως όρθιοι από τον λάκκο των λεόντων» και πως δεν μετανιώνει που αποφάσισε τον συμβιβασμό έναντι του ηρωικού χορού του Ζαλόγγου για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.

Επανέλαβε την πρόθεσή του να συγκρουστεί με την εγχώρια διαπλοκή, μιλώντας για το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και είπε ότι ο νόμος αυτός σύντομα θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή. Πρόσθεσε ότι το ίδιο θα ισχύσει και για τα δημόσια έργα.

08:30 Μεϊμαράκης: Δεν θα αφήσουμε να διαλύσετε και τη χώρα -Η ΝΔ θα κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ 

Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι η πλήρης διάλυση της χώρας. Η ΝΔ θα την σταματήσει…, τόνισε ο επικεφαλής της ΝΔ. «Ολες οι επιλογές σας έχουν αποδειχτεί ανεπαρκείς. Θεωρείται ότι για όλα φταίνε όλοι οι άλλοι. Εχετε αναλογιστεί σε τι μπορείτε να φταίτε εσείς» ρώτησε τον Πρωθυπουργό. Δεν θα ανακατευτούμε σε πρόταση μομφής για την Πρόεδρο της Βουλής. Δεν θα εμπλακούμε στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά πρέπει να βρεθεί λύση στο πολιτικό πρόβλημα. Οι εκλογές θα μας πάνε αρκετά πίσω σημείωσε. Θα χάσουμε 2-2,5 μήνες με τις εκλογές παρατήρησε ο πρόεδρος της ΝΔ λέγοντας ότι αν γίνουν τώρα οι εκλογές μπορεί να ανακόψουμε την πορεία της οικονομίας και μετά να χρειαστούμε ακόμα χειρότερο από αυτό το Μνημόνιο που ψηφίζουμε τώρα. Την Δευτέρα το πρωί πρέπει να το κλείσετε το θέμα.

Αν θέλετε να κάνετε εκλογές να τις κάνετε. Ομως μη μας θεωρείτε δεδομένους για τις ψηφοφορίες του Σεπτεμβρίου και του Οκτωβρίου.

Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι παρουσιάζει πολλές από τις δικές της προτάσεις ως προτάσεις του Κουαρτέτου υπογραμμίζοντας ότι πολλές από αυτές τις προτάσεις η κυβέρνηση Σαμαρά τις απέρριψε.

Ξεχωριστή θέση στην ομιλία του κ. Μεϊμαράκη είχαν οι αγρότες λεγοντας ότι «δεν θα αφήσουμε να καταστραφεί η κτηνοτροφία και η γεωργία επειδή εσείς θέλετε εισαγωγές από την Ολλανδία και αλλού».

«Ποια συμφέροντα εξυπηρετείτε;» αναρωτήθηκε ο κ. Μεϊμαράκης ασκώντας κριτική για την αύξηση της φορολογίας στα ιδιωτικά σχολεία και τις αλλαγές στα φαρμακεία.

Ας πάμε στο Eurogroup σήμερα, κάντε ό,τι πρέπει και εδώ είναι οι πολίτες. Πάμε στους πολίτες ποτέ δεν το φοβηθήκαμε έκλεισε την ομιλία του ο κ. Μεϊμαράκης.

«Το πρώτη φορά Αριστερά θα γίνει πολύ σύντομα τελευταία φορά Αριστερά και μάλιστα με τις ψήφους των δικών σας βουλευτών», δήλωσε τέλος ο πρόεδρος της ΝΔ, Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από το βήμα της Βουλής

Κωνσταντοπούλου: Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό -Μας πέταξε σαν τα σκυλιά
«Είμαστε όχι ότι λέμε αλλά ότι πράττουμε. Σήμερα επέλεξα να κάνω αυτό που κάνω όταν σπιλώνεται και παραποιείται η αλήθεια. Δεν θα υπερασπιστώ άλλο τον πρωθυπουργό γιατί με έπεισε ο ίδιος ότι πρέπει να σταματήσω να το κάνω. Δεν είχε δικαίωμα να εξανεμίσει το πολιτικό κεφάλαιο. Με πληγώνει και με στενοχωρεί η επιλογή του Αλέξη Τσιπρα να καταχωρηθεί στους πρωθυπουργούς των Μνημονίων και να επιλέξει να πετάξει τους συντρόφους του στα σκυλιά και να ανέχεται να τον υπερασπίζονται οι εκπρόσωποι του πιο παλιού και διεφθαρμένου διαπλεκόμενου κατεστημένου».

Χαμός στη Βουλή μόλις ζήτησε το λόγο

Η παρέμβαση της κυρίας Κωνσταντοπούλου ξεκίνησε με ένταση ξεκίνησε λίγο πριν τις 8 το πρωί ενώ την ίδια στιγμή αποχώρησαν από τα έδρανά τους ο πρωθυπουργός και σχεδόν σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο. Ο βουλευτής της ΝΔ Νότης Μηταράκης ζήτησε να τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία για να πάρει το λόγο η Πρόεδρος της Βουλής με την κυρία Κωνσταντοπούλου να αντιδρά για την παρέμβασή της. Την ίδια ώρα και ο βουλευτής του Ποταμιού Χάρης Θεοχάρης ήταν σε έξαλλη κατάσταση.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου έθεσε θέμα αντισυνταγματικότητας για το νομοσχέδιο. Έκανε αναφορές στις ομιλίες του Τσίπρα ότι θα πρωτοτυπήσουμε με την εφαρμογή του προγράμματος ξεκινώντας έναν κατάλογο με το τι είναι και τι δεν είναι πρωτότυπο:

«Δεν είναι πρωτοτυπία μια κυβέρνηση που φέρνει Μνημόνια επειδή δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Το έκαναν οι προηγούμενοι. Δεν είναι πρωτοτυπία εκείνοι που φέρνουν μνημόνια να κατηγορούν όσους αντιστέκονται για παλιμπαιδισμό αυτά τα έκανε ο κ. Σαμαράς όταν έλεγε ότι κ. Τσίπρας είναι πρόεδρος του 15μελους. Δεν είναι πρωτοτυπία να κατηγορούνται για προδοσία όσοι διαφωνούν. Δυστυχώς δεν πρωτοτυπήσαμε στην πιο χυδαία τακτική που υιοθετήθηκε με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο με αποκορύφωμα την ευθεία στοχοποίηση όσων υπερασπίζονται τις κοινές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

«Πραγματική πρωτοτυπία είναι η πρώτη κυβέρνηση αριστεράς να παραδίδει τη λαική εντολή στην τρόικα μαζί με τα κλειδιά του δημοσίου και να προσπαθεί να εξαφανίσει όσους διαφωνούν» συμπλήρωσε.

Δεν αρκεί να λέτε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει όργανα και διαδικασίες όταν σε πείσμα όλων των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ εισηγητές τοποθετούνται με εντελώς διαφορετικό τρόπο από αυτόν που αποφασίστηκε, συνέχισε την επίθεση.

07:48 Στο βήμα ξανά η Ζωή Κωνσταντοπούλου -Χαμός στην Ολομέλεια

07:35 Θεοδωράκης σε Τσίπρα: Ηρθε ο λογαριασμός για τα ψέματά σας – Δεν σας εμπιστευόμαστε

«Η χώρα παραμένει εκτός ευρώπης και η Βουλή αποσυντίθεται. Ίσως είναι η μόνη ημέρα που πρέπει να μιλήσουμε για το ψέμα στην πολιτική» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής. «Μετά τα ψέματα από Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά ήρθαν τα δικά σας ψέματα κύριε Τσίπρα και η ιδεολογική σας ανοησία περί Μνημονιακών και Αντιμνημονιακών και οι μηχανισμοί σας αντί να βρίσκουν λύσεις κατασκεύαζαν ψέματα για ακύρωση του ΕΝΦΙΑ μονομερή διαγραφή του χρέους, 13η σύνταξη, κατώτατος μισθός κτλ.» συνέχισε ο επικεφαλής του Ποταμιού. Για πέντε χρόνια λέγατε ότι όσοι δεν συμφωνούν μαζί σας είναι γερμανοτσολιάδες και μετά η μαντάμ Μέρκελ έγινε κυρία Μέρκελ και ο Ολαντρέου ο φίλος Ολάντ, συνέχισε την κριτική του κατά του πρωθυπουργού ο κ. Θεοδωράκης. «Τώρα εσείς είστε γερμανοτσολιάδες; Όχι, είστε οι πολιτικάντηδες που λέτε ψέματα για να πάρετε την εξουσία» συμπλήρωσε.«Τώρα κύριε Τσίπρα ήρθε ο λογαριασμός για τα ψέματά σας» είπε ο κ. Θεοδωράκης και πρότεινε ως λύση για τα ψέματα των πολιτικών την αλήθεια. «Η Ελλάδα δεν θα αλλάξει αν δεν πάει μπροστά η παιδία και αυτό σημαίνει “όχι άλλο Μπαλτά”. Η Ελλάδα δεν θα έχει τύχη έξω από το ευρώ» συνέχισε ο κ. Θεοδωράκης. «Δεν σας εμπιστευόμαστε άλλα δεν έχουμε εναλλακτική λύση» είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού πριν κατέβει από το βήμα της Βουλής.

07:30:  Στο βήμα ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

07:20 Καμμένος: Αυτή η συμφωνία φέρνει τέλος στα Μνημόνια. Ονομαστικές αναφορές και καταγγελίες, ο Πάνος Καμμένος και κάτι ακόμα που προκάλεσε ειρωνικά επιφωνήματα στην αίθουσα της Ολομέλειας: Η συμφωνία αυτή φέρνει το τέλος της εποχής των Μνημονίων

07:05  Θετική ψήφος από το ΠΑΣΟΚ- Γεννηματά κατά Τσίπρα
Δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είπε η Φώφη Γεννημάτα, σημειώνοντας πως το ΠΑΣΟΚ θα στηρίξει τη συμφωνία για να στηρίξει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και επεσήμανε ότι η θετική ψήφος δεν είναι ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.
Με τη φράση “πρώτη φορά Αριστερά, τρίτη φορά Μνημόνιο, το πιο σκληρό Μνημόνιο αυτή τη φορά” ξεκίνησε την ομιλία της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, που χρειάστηκε να περιμένει μέχρι να τελειώσει όσα είχε να πεί ο προκάτοχός της Ευάγγελος Βενιζέλος.

06:27  Λαφαζάνης: Ντροπή για την κυβέρνηση
Δριμεία επίθεση στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα για να τα… ακούσει ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης. “Δεν ξέρω εάν λυπάμαι ή ντρέπομαι για τον κ. Μάρδα και για την κυβέρνηση”, είπε μεταξύ άλλων. Περισσότερα εδώ

05:05 Κουτσούμπας: Το 3ο μνημόνιο είναι και τυπικά γεγονός, με τις υπογραφές της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ που είναι άξιοι συνεχιστές της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ. Όλοι μαζί θα ψηφίσουν τον νέο σφαγιασμό του ελληνικού λαού

03.45 Ενταση μεταξύ Τσακαλώτου και Μεϊμαράκη

Ένταση δημιουργήθηκε στην Ολομέλεια όταν ο Ευκλείδης Τσακαλώντος πήρε τον λόγο και είπε στον κ. Χατζηδάκη ότι ούτε ο ίδιος αλλά και ούτε η ομάδα του δεν γνωρίζουν τι είναι τα πέντε ευρώ που πληρώνουν οι ασθενείς στα νοσοκομεία.
Το σχόλιο του κ.Τσακαλώτου πυροδότησε την αντίδραση των βουλευτών της ΝΔ . Ο κ. Μεϊμαράκης σηκώθηκε και είπε στον υπουργό οικονομικών: «Αν μας προκαλείτε θα απαντήσουμε καταλλήλως», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. και συνέχισε λέγοντας:«Ακούς τι σου λέω εγώ. Μη μου κουνάς εμένα τα χέρια». Ο κύριος Τσακαλώτος έφυγε από το βήμα για να επιστρέψει λίγα λεπτά αργότερα.

  • Ημουν ίσως λίγο εκνευρισμένος γιατί όταν έχεις διαπραγματευτεί 24 ώρες
  • και στα κανάλια λέτε ότι έπιναν καφέδες ο Τσακαλώτος και ο Σταθάκης
  • μπορείτε να καταλάβετε τον εκνευρισμό
  • Ολος ο κόσμος συζητάει για το χρέος
  • γίνεται τεράστιος καβγάς μεταξύ ΔΝΤ και Γερμανίας
  • Το ΔΝΤ λέει ότι δεν μπαίνει χωρίς αναδιάρθρωση
  • και είστε κ. Μητσοτάκη ο μόνος που δεν έχει καταλάβει
  • Πολύ δύσκολη η συμφωνία με αγκάθια
  • στο ερώτημα ποιος μπορεί να το εφαρμόσει
  • θα εξαρτηθεί από το ποιον θα εμπιστευτεί ο λαός να διαπραγματευτεί
  • να έχει αναπτυξιακό σχέδιο ως το Μάρτιο του 2016
  • ποιος θα έχει αγροτικό σχέδιο ως το φθινόπωρο
  • ποιος θα μπορεί να μετριάσει τις αδικίες, μεγάλες ή μικρές

03:45 Μετά από 1ώρα και 45 λεπτά έπειτα από την έναρξη της Ολομέλειας, ξεκίνησε η συζήτηση για το νέο μνημόνιο

03:44 Αποχώρησε από την έδρα η κ. Κωνσταντοπούλου
«Η πλειοψηφία αποφάσισε αυτό το νομοσχέδιο να συζητηθεί σε 3 ώρες και 22 λεπτά. Πολύ κακώς από την έδρα αυτή είχα δηλώσει ότι αυτή η βουλή μνημόνιο δεν θα ψηφίσει λυπάμαι για αυτή μου την πλάνη», σχολίασε η κ. Κωνσταντοπούλου και αποχώρησε από την έδρα, θα προεδρεύσει ο Αλέξης Μητρόπουλος.

03:43 Στις 7 το πρωί θα ολοκληρωθεί η συζήτηση στη Βουλή. Πέρασε κατά πλειοψηφία η πρόταση Φίλη.

03:39 Νέα πρόταση της κ. Κωνσταντοπούλου να συνεχιστεί η συζήτηση έως τις 10:30 το πρωί. Αντίδραση από τον Νίκο Φίλη «Υπάρχει η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», της ανέφερε. «Η δική σας πρόταση, όχι ολόκληρου του ΣΥΡΙΖΑ, είμαστε πολλοί», του απάντησε η πρόεδρος της Βουλής. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα συντεταγμένο» της ανταπάντησε ο κ. Φίλης.

03:35 Απορρίφθηκε η πρόταση της Προέδρου της Βουλής για την εξάντληση του 10ώρου στη συζήτηση της Ολομέλειας. «Η πλειοψηφία αποφάσισε να μην μιλήσουν απλοί βουλευτές», σημείωσε η κ. Κωνσταντοπούλου, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να φωνάζει πως είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό και την Πρόεδρο να επιβεβαιώνει «πρώτη φορά πράγματι».

03:30 Κωνσταντοπούλου σε Φίλη: Προτείνετε να μην μιλήσουν οι βουλευτές και να τοποθετηθεί μόνο ένας υπουργός. Αυτό συνιστά πλήρη παραβίαση του κανονισμού.

03:28 Αντιπρόταση Φίλη να ολοκληρωθεί η συζήτηση στις 7 το πρωί

03:23 Πρόταση της Ζωής Κωνσταντοπούλου με δεδομένη τη σοβαρότητα του νομοσχεδίου, όπως ανέφερε, να «πράξει το καθήκον της η Βουλή» και να εξαντλήσει τη δεκάωρη συζήτηση.

03:19 Με τη μορφή του κατεπείγοντος η συζήτηση

Η πλειοψηφία αποφάσισε τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

03:17 Θα συζητηθούν από την Ολομέλεια και οι τροπολογίες

Η Ολομέλεια απέρριψε κατά πλειοψηφία την εισήγηση της Διάσκεψης των Προέδρων να μην γίνουν αποδεκτές οι εκπρόθεσμες τροπολογίες ως αντισυνταγματικές.

03:08 Απόσυρση της τροπολογίας για το συνταξιοδοτικό του Δημοσίου ζήτησε ο Δημήτρης Στρατούλης

Επικαλέστηκε έξι λόγους για αυτό. Συγκεκριμένα:

  • συνταξιοδοτικές διατάξεις δεν μπορούν να εισαχθούν ως τροπολογίες ή επιμέρους άρθρα, αλλά σε ειδικό συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, επί ποινή ακυρότητας μάλιστα
  • παραβιάζεται άρθρο του Συντάγματος έχουμε ασυμβατότητα με υπερκείμενες ισχύουσες διατάξεις
  • με την αναδρομικότητα της τροπολογίας, παραβιάζει την συνταγματική αρχή
  • παραβιάζεται και η αρχή χρηστής διοίκησης
  • υπάρχει σύσταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σύμφωνα με την οποία ο καθορισμός κατωτάτου ορίου των συντάξεων θα πρέπει να βασίζεται σε μελέτη για το αναγκαίο μηνιαίο εισόδημα
  • υπάρχει γνωμοδότηση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που πολλά από τα παραπάνω τα επικαλείται

02:55 Κόντρα Βενιζέλου- Ζωής

Εντονη αντιπαράθεση είχαν ο Ευάγγελος Βενιζέλος και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όταν τοποθετήθηκε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Οταν ο κ. Βενιζέλος διαμαρτυρήθηκε για το χρόνο που είχε στη διάθεσή του και ζήτησε «να πάτε το χρόνο από την αρχή», η κ. Κωνσταντοπούλου παρατήρησε ειρωνικά «Στις 5 Μαΐου του 2010; Πριν από τα μνημόνια;».

«Μην κάνετε εξυπναδίστικες παρατηρήσεις σε εμένα. Σταματήστε! Ταλαιπωρείτε τους θεσμούς επί ημέρες», της απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Βενιζέλος. «Ταλαιπωρείται ο λαός με ευθύνη σας εδώ και χρόνια», του αντιγύρισε η πρόεδρος της Βουλής.

02:38 Ενταση από νωρίς

Απίστευτες εκφράσεις ακούστηκαν από νωρίς στη συνεδρίαση της Ολομέλειας. Ενώ τοποθετούνταν ο Χρήστος Παππάς, έκανε κάποιο σχόλιο ο Νίκος Φίλης, με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι βουλευτές της Χρυσής Αυγής που επιτέθηκαν μαζικά στον κ. Φίλη. Ανάμεσα στις εκφράσεις πεζοδρομίου που ειπώθηκαν από την πτέρυγα της Χρυσής Αυγής προς τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν «Σκάσε» και «Πήγαινε στα τέσσερα στην Μέρκελ», με την κ. Κωνσταντοπούλου έξαλλη να ρωτά ποιος είπε την τελευταία φράση, ενώ προειδοποίησε τους βουλευτές ότι θα πάρει μέτρα αν δεν τηρήσουν το μέτρο των κοινοβουλευτικών εκφράσεων.

02.28 Χάρης Θεοχάρης: Είναι υποκριτικό να χρησιμοποιούνται μεθοδεύσεις που υπονομεύουν την κυβέρνηση

  • μόνο θλίψη προκαλεί το θέατρο που παρακολουθούμε σήμερα
  • είναι μια μάχη μεταξύ ανικανότητας και των μεθοδεύσεων της Προέδρου της Βουλής
  • είναι προφανές ότι οι τροπολογίες έρχονται με μια απαράδεκτη διαδικασία
  • είναι προφανές ότι ο χρόνος διαβούλευσης είναι ο ελάχιστος δυνατός και μη επαρκής
  • το χρέος μας είναι να δώσουμε τα όπλα στον Υπουργό Οικονομικών για να διαπραγματευτεί
  • το χρέος μας είναι υπέρτατο
  • είναι υποκριτικό να χρησιμοποιεί η ΠτΒ αλλά και κάποιοι άλλοι μεθοδεύσεις για να υπονομευόσουν την ίδια την κυβέρνηση τους

02:32 Μητσοτάκης: Ευθύνεται ο Τσίπρας και η Κωνσταντοπούλου

«Υπάρχουν ευθύνες για το γεγονός ότι το πρώτο μνημόνιο της αριστεράς συζητείται με αυτή τη διαδικασία που δεν τιμά τη βουλή», τόνισε ο βουλευτής της ΝΔ. «Οι ευθύνες επιμερίζονται μεταξύ του πρωθυπουργού που έφερε άλλο ένα μνημόνιο με κατεπείγον και τις δικές σας με την κωλυσιεργία που επιδείξετε μη επιτρέποντας να γίνει σε 2 ημέρες η συζήτηση, με αποτέλεσμα να κλείσουμε 24 ώρες στο κοινοβούλιο», είπε απευθυνόμενος στην κ. Κωνσταντοπούλου.

02:20 Νίκος Φίλης – Να ολοκληρωθεί η Ολομέλεια μέσα σε τρεις ώρες

  • Χρειαζόμαστε άμεσα χρηματοδότηση, ώστε η οικονομία να ομαλοποιηθεί και οι τράπεζες να ανακεφαλαιοποιηθούν
  • Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν παρακάμπτει ουσιώδη ζητήματα στη λειτουργία της Βουλής
  • Σχετικά με το ζήτημα κατεπείγοντος μας βρίσκει σύμφωνους
  • Προτείνουμε η συζήτηση να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες τρεις ώρες
  • Να μιλήσουν οι εισηγητές, ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί κομμάτων

02:16 Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τοποθετήθηκε για το θέμα των τροπολογιών

«Τα πράγματα είναι απλά, η κυβέρνηση πρέπει να πάει στο Eurogroup με ψηφισμένα τα προαπαιτούμενα, τη συμφωνία και τη δανειακή σύμβαση.

Αν δεν υπάρχουν αυτά, μαζί με τις τροπολογίες που είναι μέρος των προαπαιτούμενων, τότε απλά δεν θα υπάρχει απόφαση του Eurogroup και θα πάμε σε δάνειο γέφυρα. Αν δεν έχουμε αυτά τα τρία σκέλη, θα πρέπει η κυβέρνηση να συζητήσει νέα προαπαιτούμενα για το πώς θα πάμε σε δάνειο γέφυρα. Μπορούμε να συζητήσουμε βελτιώσεις στις τροπολογίες, αλλά αν πάω στο Eurogrοup χωρίς αυτά, τότε οι Φινλανδοί- το πρώτο κοινοβούλιο- δεν θα ψηφίσει αύριο υπέρ της συμφωνίας».

Είχαν προηγηθεί σφοδρές μάχες στις εννέα ώρες που κράτησε η συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών, αλλά και η δίωρη Διάσκεψη των Προέδρων, όπου παραλίγο να «μπλοκαριστεί» η διαδικασία, καθώς αν και επικρατούσε η άποψη της άμεσης σύγκλησης της Ολομέλειας, δεν υπήρχε η απόλυτη πλειοψηφία. Τελικά το ζήτημα λύθηκε όταν επαναλήφθηκε η ψηφοφορία, με τον Αλέξη Μητρόπουλο να αλλάζει την τοποθέτησή του.

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για το Eurogroup που θα γίνει το μεσημέρι της Παρασκευής (4 μ.μ. ώρα Ελλάδος), η ψηφοφορία στη Βουλή για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές αναμένεται να ολοκληρωθεί τις πρώτες πρωινές ώρες.

Στην αποψινή ψηφοφορία, η κυβέρνηση επιδιώκει να περάσει το «ψυχολογικό όριο» των 120, ειδάλλως όπως είπε νωρίτερα ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης «θα αναγκαστούμε μέσα από σύντομες διαδικασίες να λύσουμε αυτή την αναντιστοιχία που υπάρχει», δείχνοντας κάλπες. Τα «κουκιά» είναι μετρημένα για το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς οι «αντάρτες» έχουν δώσει δείγματα γραφής από τις δυο προηγούμενες ψηφοφορίες, με αποτέλεσμα να στην κυβέρνηση να έχουν σχηματίσει εικόνα για τις διαρροές και το ψηφιδωτό της επόμενης ημέρας.

Δείτε live:

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.