Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Αυξήσεις-φωτιά στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων με επιβολή ΦΠΑ 23%

10 Αυγούστου, 2015 by Σταματίνα

idiotika708Στα ύψη αναμένεται να εκτοξευθούν τα δίδακτρα στα ιδιωτικά σχολεία με την επιβολή ΦΠΑ 23% σε όλες τις δομές της εκπαίδευσης.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του «Εθνους», οι γονείς θα χρειαστεί να βάλουν γερά το χέρι στην τσέπη, δίνοντας επιπλέον κατ’ έτος 1.500 με 2.000 ευρώ.

«Ηδη ο ΦΠΑ 23% έχει περάσει στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης αλλά και ξένων γλωσσών, σύμφωνα με πληροφορίες όμως οι δανειστές ζητούν να υπαχθούν στον ίδιο συντελεστή ιδιωτικά κολέγια, σχολεία αλλά και ΙΕΚ», γράφει το δημοσίευμα και συνεχίζει αναφέροντας ότι μέλη του Συνδέσμου Ιδιωτικών Σχολείων προειδοποιούν ότι με αυτό το καθεστώς θα αναγκαστούν πολλοί μαθητές να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον και να φοιτήσουν στη δημόσια εκπαίδευση.

Επισημαίνεται, δε, ότι τα δίδακτρα για τα ιδιωτικά σχολεία ξεκινούν από τις 4.500 ευρώ ετησίως και μπορεί να φτάσουν τις 10.000 με 12.000 ευρώ. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν πάνω από 300 σχολεία.

ΝΔ: Χιλιάδες μαθητές θα εγκαταλείψουν τα ιδιωτικά

Σχολιάζοντας το δημοσίευμα, ο υπεύθυνος του Τομέα Παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Επικρατείας, καθηγητής Θεόδωρος Φορτσάκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η ενδεχόμενη επιβολή ΦΠΑ σε ποσοστό 23% στις υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχουν τα ιδιωτικά σχολεία αποτελεί μία ακόμη αλλαγή προς τη λάθος κατεύθυνση, μετά την πρόσφατη επιβολή του ίδιου συντελεστή ΦΠΑ στα φροντιστήρια και στα κέντρα ξένων γλωσσών. Πρόκειται για μέτρο το οποίο, εάν υιοθετηθεί, θα προκαλέσει σωρεία προβλημάτων, καθώς δεν έχει προηγηθεί διάλογος και σχετική μελέτη.

Ενδεικτικά, χιλιάδες μαθητές θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν το ιδιωτικό σχολείο και να καταφύγουν στο δημόσιο, αφού δεν θα μπορούν να καταβάλλουν τα αυξημένα δίδακτρα. Το δημόσιο σχολείο όμως είναι άγνωστο πως θα μπορέσει να ανταποκριθεί σε αυτή την αιφνίδια αλλαγή, δεδομένου ότι η νέα σχολική χρονιά αναμένεται ούτως ή άλλως να ξεκινήσει με χιλιάδες ελλείψεις εκπαιδευτικών.

Περαιτέρω, αυτή η φορολογική επιβάρυνση θα θέσει σε κίνδυνο το μέλλον των εκπαιδευτικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, λόγω της συνακόλουθης συρρίκνωσης αυτού. Τέλος, η αναμενόμενη ενίσχυση των φορολογικών εσόδων θα αποδειχθεί φενάκη, καθώς το Κράτος θα στερηθεί πολύτιμα φορολογικά έσοδα από τις δραστηριότητες των ιδιωτικών σχολείων, που θα μειωθούν δραματικά. Η Κυβέρνηση οφείλει να καταβάλει κάθε προσπάθεια, ώστε να μη ληφθεί αυτό το μέτρο, το οποίο θα αλλοιώσει το πεδίο της εκπαίδευσης».

iefimerida

This entry was posted on Δευτέρα, 10 Αυγούστου, 2015 at 15:41 and is filed under ΕΡΓΑΣΙΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply