Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Ιστορική πανηγυρική Θεία Λειτουργία στο μοναστήρι του Οσίου Νικάνορος στη Ζάβορδα (video)

9 Αυγούστου, 2015 by Χρήστος Μίμης

nikanoras 3Ιστορική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον κυρίως ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στην Ιερά Μονή του Οσίου Νικάνορος στη Ζάβορδα, την Παρασκευή 7 Αυγούστου 2015, ανήμερα της εορτής του Οσίου Νικάνορος. Ιστορική, γιατί πρόκειται για την πρώτη πανηγυρική Θεία Λειτουργία μετά την επάνδρωση της Ιεράς Μονής από αδελφότητα 12 ιερομονάχων και τη διαφαινόμενη επαναφορά της -πάλαι ποτέ- θρησκευτικής ακμής και αίγλης της.

Στην άκρως κατανυκτική Θεία Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο σεβασμιώτατος μητροπολίτης Γρεβενών κ. Δαβίδ, συνλειτούργησαν οι καθηγούμενοι, της Ι. Μονής Αγίου Διονυσίου του εν Ολύμπω Μάξιμος, της Ι. Μονής Αγίου Νικολάου του Αναπαυσά Μετεώρων Πολύκαρπος, της Ι. Μονής Αγίας Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων Χρυσόστομος και της Ι. Μονής Τιμίου Προδρόμου Βεροίας Πορφύριος.

Την ψαλτική πανδαισία των ιερομονάχων που καθήλωσε τους πιστούς, ενίσχυσε η παρουσία του πρωτοψάλτη της βυζαντινής μουσικής Ιωάννη Χασανίδη, ενώ το συντονισμό του τελετουργικού είχε ο αγιορείτης μοναχός π. Ιλαρίων.

Στις καινοτομίες της «νέας εποχής» για την Ιερά Μονή, αξίζει να αναφερθεί ότι μετά πολλά χρόνια, λειτούργησε η τράπεζα για του πιστούς όπου παρατέθηκε γεύμα μετά τη Θεία Λειτουργία, ενώ παράλληλα υπήρξε απαγόρευση λειτουργίας καταστημάτων εστίασης (ταβερνών) στο χώρο της μονής. Θα θυμίσουμε ακόμη ότι από τις 11 Μαΐου 2015, επανήλθε το «άβατον» για τις γυναίκες. Οι γυναίκες παρακολούθησαν την παράλληλη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πλησίον Ι. Ναό του Αγίου Δημητρίου, στις παρυφές του Καλλίστρατου, που υπάγεται βέβαια στην Ι. Μονή του Οσίου Νικάνορος.

Γ.Μαστρ./mikrovalto

This entry was posted on Κυριακή, 9 Αυγούστου, 2015 at 11:17 and is filed under ΓΡΕΒΕΝΑ, ΕΚΔΗΛΩΣΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply