DABID ZABORDAΜε αφορμή την ιερά πανήγυρη της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του ΣωτήροςΖάβορδας, ο Βουλευτής Γρεβενών κ. Τιμολέοντας Κοψαχείλης, συμμετείχε στις λατρευτικές εκδηλώσεις του μοναστηριού.

Η φετινή εορτή, διαπνεόμενη από πνεύμα ευλάβειας και βαθιάς κατάνυξης των πολυπληθών προσκυνητών, υπήρξε ξεχωριστή. Κι αυτό γιατί φέτος η πανήγυρη εορτάστηκε υπό την σκέπη της νέας μοναστικής αδελφότητος που επάνδρωσε την μονή.

Για πρώτη φορά, έπειτα από 50 και πλέον έτη, το μοναστήρι υποδέχθηκε τους προσκυνητές ως κοινόβιο, ως ένα ενεργό μοναστήρι. Με περισσή χαρά και θρησκευτικό σφρίγος τελέστηκε Μέγας Εσπερινός στον μετοχιακό ναό του Αγ. Δημητρίου, χοροστατούντος του σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη μας κ.κ. Δαβίδ.

Στην συνέχεια ο κ. Βουλευτής είχε την ευκαιρία, να παρακολουθήσει την ακολουθία του  Αποδείπνου στην κυρίως μονή.

Αξίζει να μνημονεύσουμε, πως στην φετινή εορτή προεξήρχε ο καθηγουμένος της Ιεράς Μονής  Αγίου Διονυσίου ἐνὈλύμπῳ  αρχιμανδρίτης π. Μάξιμος Κυρίτσης. Ήταν μια επίσκεψη ιδιαιτέρως  συμβολική, υπενθυμίζοντας μας πως οι κτήτορες των μοναστηριών της Ζάβορδας και του Ολύμπου, οι Άγιοι Νικάνορας και Διονύσιος, ήσαν αδελφικοί φίλοι και συνοδοιπόροι ασκητές.

Το μοναστήρι του Αγίου Νικάνορα στην Ζάβορδα, ήταν και είναι ένα προπύργιο της Ορθοδοξίας, ένα πνευματικό κέντρο, που στήριξε και ενίσχυσε την πίστη των χριστιανών στους δύσκολους καιρούς. Σήμερα, ως κοινόβιο και πάλι, αναβιώνει τη λαμπρότητα αλλοτινών εποχών και συνάμα συνεχίζει την παράδοση, που θέσπισε ο κτήτορας του Άγιος Νικάνορας.

Η ακάματη εργασία του μακαριστού μητροπολίτη μας κυρού Σεργίου γι’ αυτό το μοναστήρι, έρχεται να δικαιωθεί. Ταυτόχρονα, όμως, η ενεργητικότητα και οι τελεσφόρες δράσεις του νέου μας μητροπολίτη για την επάνδρωση του μοναστηριού, μας χαροποιούν και μας συγκινούν.

«Η Ζάβορδα αποτελεί ένα φωτεινό φάρο όχι μόνον των Γρεβενών, αλλά και όλης της Δυτικής Μακεδονίας. Εύχομαι ολόψυχα, νέες σελίδες ιστορίας να γραφτούν και πάλι στο μοναστήρι μας! Ελπίζω πως  η προσφορά της μονής στο πλήρωμα του λαού θα είναι πολύπτυχη και θα συνεισφέρει πνευματική και ηθική στήριξη έναντι των δυσμενών περιστάσεων, που βιώνουμε σήμερα!»

Χρόνια Πολλά !

ΓΡΑΦΕΙΟ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΡΕΒΕΝΩΝ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.