suka-stafuliΟι λίγες μέρες διακοπών και διαφυγής από την κουραστική καθημερινότητα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε διακοπές και στη…διατροφή σας. Ειδικά όσον αφορά τις υπερτροφές του Αυγούστου που πρέπει οπωσδήποτε να βρίσκονται στο διατροφικό σας πλάνο.

Οι υπερτροφές είναι τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά, ουσιώδη μέταλλα και θρεπτικές ουσίες που τις καθιστούν σημαντικές για όλους τους ανθρώπους. Κάθε μήνα πρωταγωνιστούν διαφορετικές υπερτροφές κι αν νομίζατε ότι τον Αύγουστο θα χαλαρώσετε από την υγιεινή διατροφή και τα αντιοξειδωτικά, σκεφτείτε το ξανά.

Οι παρακάτω είναι τροφές που πρέπει να βρίσκονται στη διατροφή σας, ειδικά αυτό το μήνα που είναι στα καλύτερά τους, έτσι ώστε να σας χαρίζουν συνεχώς τα οφέλη τους, είτε βρίσκεστε διακοπές, είτε παραμείνετε στην καυτή πόλη.

Σύκα
Αγαπημένο φρούτο του Αυγούστου σε όλους τους μεσογειακούς λαούς και μη, το σύκο θυμίζει -και μυρίζει- διακοπές, όσο λίγα φρούτα. Οι τραγανοί σπόροι και η γευστική σάρκα του είναι τα ατού του και τα θρεπτικά του συστατικά δεν είναι καθόλου αμελητέα, με βιταμίνη Α και βιταμίνη Β6, ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο, μαγγάνιο και άλλα να τονώνουν τον οργανισμό μας με κάθε μπουκιά. Ένα μέτριο σύκο αποδίδει 37 θερμίδες και η τακτική κατανάλωσή του μπορεί να μας ωφελήσει σε περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, να μας βοηθήσει στη διατήρηση υγιούς βάρους χάρη στις φυτικές του ίνες και τις λιγοστές θερμίδες, να συμβάλλει στην αρτηριακή πίεση χάρη στο κάλιο, ακόμη και να προστατέψει από τον καρκίνο του μαστού σε μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες χάρη στις φυτικές του ίνες και πάλι.

Σταφύλι
Ένα από τα πιο δροσερά σνακ του καλοκαιριού, το σταφύλι μπαίνει στο ψυγείο μας αυτή την εποχή και μας δίνει μια ακόμη εναλλακτική πηγή αντιοξειδωτικών και θρεπτικών ουσιών. Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό εντάσσεται στις ενυδατικές τροφές της εποχής και χάρη στις πολυφαινόλες του αποκτάτε ένα ακόμη όπλο κατά του διαφόρων ειδών καρκίνου, όπως του φάρυγγα, των πνευμόνων, του προστάτη, του εντέρου, με λίγες θερμίδες (62 θερμίδες το ένα φλιτζάνι). Αν επιλέγετε τα κόκκινα σταφύλια, τότε η αντιοξειδωτική ρεσβερατρόλη τους ωφελεί την καρδιά σας, ενώ έρευνες έχουν δείξει ότι δρα και κατά του Αλτσχάιμερ και ότι είναι σύμμαχος στην εμμηνόπαυση. Προσθέστε το στη σαλάτα σας και στα δημητριακά σας το πρωί κι αν έχετε πιο…παιχνιδιάρικη διάθεση παγώστε μερικές ρώγες του για να έχετε ένα παγωμένο σνακ ανά πάσα στιγμή.

Καλοκαιρινή κολοκύθα
Είναι κίτρινη, με μακρύ λαιμό, έχει λεπτό, βρώσιμο φλοιό, μαλακούς σπόρους, υψηλή συγκέντρωση νερού κι είναι συγγενής με τα κολοκυθάκια. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη C και Κ, κάλιο και κάνει καλό στο έντερο, ενώ προσέχει τη σιλουέτα σας με τις φυτικές της ίνες, τονώνει το ανοσοποιητικό και προστατεύει την καρδιά. Δοκιμάστε την στην πίτσα ή την καλοκαιρινή σούπα ως τόπινγκ. Όσο για τις θερμίδες; Φτάνουν τις 20 σε ένα φλιτζάνι.

Κολοκυθάκια
Το «ξαδερφάκι» της κίτρινης κολοκύθας αποδίδει επίσης λίγες θερμίδες (μόλις 29 σε ένα φλιτζάνι), τα θρεπτικά του συστατικά, όμως, μόνο λίγα δεν μπορούν να χαρακτηριστούν: πλούσιες φυτικές ίνες, βιταμίνη Α, βιταμίνη C και Κ, ασβέστιο, φυλλικό οξύ. Όλα τα παραπάνω σημαίνουν δυνατό ανοσοποιητικό, υγεία των ματιών και του δέρματος, προστασία της καρδιάς, αντικαρκινική και αντιφλεγμονώδη δράση και φυσικά πολλή γεύση. Μπορείτε να τα καταναλώσετε με διάφορους τρόπους, είτε γεμιστά, είτε σε τηγανίτες, είτε σαν τσιπς ή ακόμη και να φτιάξετε μακαρονάδα από αυτά.

Ραπανάκια
Τα ραπανάκια δεν είναι μόνο για την όρεξη, αλλά και για την υγεία, αφού παρέχουν στον οργανισμό το 24% της βιταμίνης C που χρειάζεται καθημερινά στα 100 γραμμάρια, βιταμίνη Β-6, μικρή ποσότητα ασβεστίου και μαγνησίου που κάνουν καλό στα οστά, κάλιο που βοηθάει στην ισορροπία της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς και φυτικές ίνες. Στην ίδια ποσότητα, οι θερμίδες τους ανέρχονται στις μόλις 16, που σημαίνει ότι σέβονται και τη γραμμή σας, οπότε δεν βρίσκουμε κανέναν απολύτως λόγο για να μην τα βάλετε στο πιάτο σας.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.