astynomia_1.8_708Σε κάθε δείπνο στην Αθήνα αυτό το καλοκαίρι, η συζήτηση στρέφεται σε ιστορίες από διαρρήξεις και ληστείες, που έχουν έρθει με την κρίση χρέους, γράφουν οι New York Times.

Ακόμη και πριν η κρίση κλείσει τις τράπεζες και περιοριστούν οι αναλήψεις, αυτά τα εγκλήματα ήταν σε έξαρση. Αλλά τις εβδομάδες πριν από τα capital controls, δισεκατομμύρια ευρώ βγήκαν από το τραπεζικό σύστημα. Οι Ελληνες φοβήθηκαν ότι οι καταθέσεις τους θα μετατρέπονταν αυτόματα σε νέο νόμισμα αν η Ελλάδα έβγαινε από την ευρωζώνη και θα έχαναν γρήγορα αξία ή ότι θα ήταν αντιμέτωποι με «κούρεμα».

Αν και οι πλούσιοι μπορεί να μετέφεραν τα χρήματά τους στην Ελβετία, το Λουξεμβούργο ή σε θυρίδες, αλλά η μεσαία τάξη δεν έκρυψε μόνο μετρητά, αλλά και κοσμήματα μεταξύ άλλων πολύτιμων αντικειμένων, κάτω από τα στρώματα, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα.

Τα στατιστικά για το ελληνικό έγκλημα, που δημοσιοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, δείχνουν τη σκοτεινή πλευρά αυτής της κίνησης. Σε όλη την Ελλάδα τα σοβαρά εγκλήματα είναι σε ύφεση ή έμειναν στο ίδιο επίπεδο. Ομως, οι διαρρήξεις και η ληστεία ήταν σε άνοδο για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου, δείχνοντας ότι τα κρυμμένα πολύτιμα αντικείμενα έγιναν δελεαστικοί στόχοι για τους κλέφτες. Η άνοδος είναι μικρή και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί σε τι ποσοστό αυτό προκαλείται από τις δύσκολες εποχές, την αυξανόμενη φτώχεια και ανεργία και κατά πόσο οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν τόσοι εύκολοι στόχοι εκεί έξω, παρατηρούν οι New York Times.

Οι αριθμοί ληστειών σε τράπεζες, βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ μειώθηκαν, ενώ εκείνες σε σπίτια και καταστήματα αυξήθηκαν. Την ίδια ώρα, αυξάνεται και η ασφάλεια. Πολλές πόρτες διαμερισμάτων απέκτησαν νέες κλειδαριές με βαριές μεταλλικές πλάκες, σαν εκείνες που χρησιμοποιούνται σε χρηματοκιβώτια. Συρματοπλέγματα έχουν μπει στις αυλές. Οι Αθηναίοι θυμίζουν ο ένας τον άλλον να προσέχουν στους δρόμους, να κλειδώνουν την εξώπορτα, να κλείνουν τα παράθυρα το βράδυ. Και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε φέτος ότι παρότι η Αθήνα είναι σε γενικές γραμμές ασφαλής, οι τουρίστες πρέπει να προσέχουν τους πορτοφολάδες σε πολυσύχναστα τουριστικά σημεία, τα λεωφορεία και το Μετρό.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.