epistoli_1.8_708«Σε παρακαλώ συγχώρεσε με για ό,τι έκανα, δεν μπορούσα να αντισταθώ στην αγάπη». Είναι οι τελευταίες δραματικές λέξεις της Βαρόνης Μαρία Βετσέρα.

Οι αποχαιρετιστήριες επιστολές της ανακαλύφθηκαν σε ένα θησαυροφυλάκιο τράπεζας στη Βιέννη, 126 χρόνια μετά από το μυστηριώδη θάνατο τόσο της ίδιας όσο και του πρίγκιπα Ροδόλφο της Αυστρίας, τους οποίους ένωνε ένας θυελλώδης έρωτας.

Οι επιστολές, τις οποίες χαρακτήρισε ως συγκλονιστικό το εύρημα η Αυστριακή Εθνική βιβλιοθήκη, βρέθηκαν τυχαία από έναν τραπεζικό υπάλληλο που ξεκαθάριζε τα αρχεία. Υπήρχαν εκεί από το 1926.

Ενα άγνωστο πρόσωπο κατέθεσε το δερμάτινο φάκελο, που περιείχε αρκετά προσωπικά έγγραφα, επιστολές και φωτογραφίες της οικογένειας Βετσέρα. Ανάμεσά τους και τις αποχαιρετιστήριες επιστολές της Μαρία Βετσέρα από το 1889.

«Αγαπητή μητέρα. Σε παρακαλώ συγχώρεσε με για ό,τι έκανα, δεν μπορούσα να αντισταθώ στην αγάπη. Θέλω να θαφτώ δίπλα του στο νεκροταφείο του Αλαντ, είμαι πιο χαρούμενη στο θάνατο παρά στη ζωή», έγραφε η Βαρόνη. Οι επιστολές της απευθύνονται στη μητέρα, την αδερφή και τον αδερφό της και ήταν σε φάκελο σφραγισμένο με το πριγκιπικό έμβλημα.

Οι ερευνητές ελπίζουν ότι οι επιστολές θα ρίξουν φως σε μία από τις μεγαλύτερες ιστορίες αγάπης που έχει αποτελέσει έμπνευση για ταινίες, βιβλία και θεατρικές παραστάσεις. Εκείνη ήταν βαρόνη, με ελληνική καταγωγή καθώς η μητέρα της ήταν η Ελένη Μπαλτατζή, από τη Χίο. Εκείνος, ήταν ο γιος της αυτοκράτειρας Σίσυ. Δύο μήνες πριν συμπληρώσει τα 18 της χρόνια, η Μαρία Βετσέρα βρέθηκε νεκρή δίπλα στον 30χρονο τότε πρίγκιπα. Ηταν Ιανουάριος του 1889 και βρέθηκαν σε μία καλύβα κυνηγών στα βιενέζικα δάση, κοντά στην πόλη Μάγιερλινγκ.

Οι ακριβείς συνθήκες του θανάτου τους ακόμη δεν είναι ξεκάθαρες. Θεωρείται ότι ο πρίγκιπας πυροβόλησε την αγαπημένη του, πριν στρέψει το όπλο στον ίδιο του τον εαυτό. Με εξαίρεση το αποχαιρετιστήριο γράμμα του Ροδόλφου στη σύζυγό του, Στεφανί, θεωρούνταν ότι δεν υπήρχε κάποιο άλλο αυθεντικό έγγραφο που να σχετίζεται με το περιστατικό. «Μέχρι τώρα υποθέταμε ότι οι επιστολές είχαν καταστραφεί μετά από το θάνατο της μητέρας της», παραδέχονται οι ειδικοί της Αυστριακής Εθνικής Βιβλιοθήκης.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.