apodrasi_29.7_708Πριν από μερικές ημέρες, ο Μεξικανός βαρόνος του καρτέλ ναρκωτικών, ο «Ελ Τσάπο», ή κατά κόσμον Γκούζμαν Λοέρα, κατάφερε να εξαφανιστεί από τη φυλακή.

Απέδρασε από το σωφρονιστικό σύστημα που θεωρείται το πιο ασφαλές στο Μεξικό, σκάβοντας ένα τεράστιο τούνελ. Με αφορμή αυτό, το Business Insider θυμήθηκε ότι υπάρχουν λιγότερο χρονοβόροι και δαπανηροί τρόποι να δραπατεύσει κανείς. Με ελικόπτερο για παράδειγμα.

Για αυτό το λόγο αποφάσισε να κάνει μία λίστα με τις 8 πιο εντυπωσιακές αποδράσεις με αυτό τον τρόπο. Λίστα που έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή ο Βασίλης Παλαιοκώστας.

19 Αυγούστου 1971, φυλακή Σάντα Μάρτα Ακατίτλα, Μεξικό
Ενα ελικόπτερο με χρώματα σαν αυτά που φέρει εκείνο με το οποίο μετακινούνταν ο γενικόα εισαγγελέας, κατέβηκε στον προαύλιο χώρο της φυλακής. Σχεδόν αμέσως, επιβιβάστηκαν σε αυτό ο Νεοϋορκέζος επιχειρηματίας Τζόελ Ντέιβιντ Κάπλαν και ο παραχαράκτης Κάρλος Αντόνιο Κοντρέρας Κάστρο και διέφυγαν στις ΗΠΑ. Ο πρώτος είχε φυλακιστεί για τη δολοφονία του συνεταίρου του.


31 Οκτωβρίου 1973, φυλακή Μάουντζοϊ, Ιρλανδία
Σε μία από τις πιο βίαιες περιόδους, μέλη του IRA δραπέτευσαν από τη φυλακή. Δυνάμεις της οργάνωσης κατέλαβαν ένα ελικόπτερο και το προσγείωσαν στην αυλή της φυλακής. Μετά από την απόδραση, ξέσπασαν πανηγυρισμοί στο Μπέλφαστ. Μετά από το περιστατικό ο IRA έβγαλε ανακοίνωση στην οποία έκανε λόγο για «διάσωση» τριών κρατουμένων.

19 Δεκεμβρίου 1985, Perry Correctional Institution, Ν. Καρολίνα
Χρησιμοποιώντας ένα πιστόλι μία γυναίκα ανάγκασε τον πιλότο ελικοπτέρου να το προσγειώσει στην περίμετρο του φράχτη της συγκεκριμένης φυλακής. Μέσα σε καταιγισμό πυρών, το ελικόπτερο «σηκώθηκε» ξανά, έχοντας παραλάβει τρεις φυλακισμένους που εξέτιαν δεκαετείς ποινές κάθειρξης για διάφορα βίαια εγκλήματα. Αμέσως μετά, οι τρεις και η συνεργός τους ανάγκασαν τον πιλότο να προσγειώσει το ελικόπτερο μερικά χιλιόμετρα μακριά από τη φυλακή και διέφυγαν με αυτοκίνητο. Η περιπέτειά τους δεν κράτησε πολύ. Πέντε ημέρες αργότερα εντοπίστηκαν.

26 Μαΐου 1986, φυλακή λα Σαντ, Γαλλία
Η Ναντίν Βαζούρ, σύζυγος του ληστή τραπεζών Μισέλ Βαζούρ, κατάφερε να πετάξει με ένα ελικόπτερο που είχε νοικιάσει και να «παραλάβει» το σύζυγό της από τη μη φυλασσόμενη ταράτσα της φυλακής. Η Ναντίν Βαζούρ του έριξε ένα σχοινί, μέσω του οποίου εκείνος σκαρφάλωσε στο ελικόπτερο. Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν σε κοντινό γήπεδο ποδοσφαίρου, όπου εγκατέλειψαν το ελικόπτερο. Εμειναν ελεύθεροι για μερικούς μήνες. Εκείνη βρέθηκε τελικά να κρύβεται σε μία βίλα στη νότια Γαλλία, ενώ ο σύζυγός της έπεσε σε κώμα όταν δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι κατά την επιχείρηση σύλληψής του.

23 Νοεμβρίου 1986, φυλακή ντι Ρεμπίντια, Ιταλία
Δύο άτομα κατέλαβαν το ελικόπτερο του Ερυθρού Σταυρού και ανάγκασαν τον πιλότο να πετάξει ως τη φυλακή. Οι συνεργοί της απόδρασης πυροβολούσαν με αυτόματα, την ώρα που δύο κρατούμενοι ανέβαιναν στο ελικόπτερο που αιωρούνταν πάνω από τη φυλακή, ένας Γαλλοτυνήσιος δολοφόνος και ένας Ιταλός έμπορος όπλων.

30 Δεκεμβρίου 2002, φυλακή Λας Κουτσάρας, Πουέρτο Ρίκο
Δύο άνδρες μίσθωσαν ελικόπτερο και στη συνέχεια ανάγκασαν τον πιλότο να το προσγειώσει στην οροφή της φυλακής. Από εκεί παρέλαβαν πέντε κρατούμενους, που είχαν φυλακιστεί για δολοφονίες και άλλα βίαια εγκλήματα. Και οι πέντε συνελήφθησαν ένα μήνα αργότερα.

14 Ιουλίου 2007, φυλακή Γκρας, Γαλλία
Ο Πασκάλ Παγιέτ εκείνη τη χρονιά κατάφερε να αποδράσει για δεύτερη φορά με ελικόπτερο, καθώς ήδη το είχε κάνει το 2001, ενώ το 2003 είχε βοηθήσει να οργανωθεί μία ανάλογη απόδραση για τρεις άλλους κρατούμενους.

Το 2007, τέσσερις ένοπλοι κατέλαβαν ελικόπτερο και το προσγείωσαν στην οροφή της φυλακής. Μετά από την επιτυχή απόδραση, πέταξαν 24 μίλια πιο μακριά. Ο Παγιέτ συνελήφθη στην Ισπανία τρεις μήνες αργότερα.

22 Φεβρουαρίου 2009, φυλακή Κορυδαλλού, Ελλάδα
Ενας ληστής τραπεζών και ένας Αλβανός εκτελεστής κατάφεραν επιτυχώς να αποδράσουν από την υψίστης ασφαλείας φυλακή της Αθήνας. Πρόκειται για τον Βασίλη Παλαιοκώστα και τον Αλκέτ Ριζάι. Ηταν η δεύτερη φορά.

Το ελικόπτερο προσγειώθηκε στην οροφή της φυλακής και γρήγορα οι δύο κρατούμενοι επιβιβάστηκαν και κατάφεραν να διαφύγουν με μοτοσυκλέτες, μετά από την προσγείωση.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.