fili-708_0Μπορεί να ακούγεται απίστευτο, αλλά το φιλί έχει ξεπερνάει το κάπνισμα και το ποτό στη λίστα με τους σημαντικότερους παράγοντες που συμβάλλουν στην ανάπτυξη καρκίνου στο λαιμό.

Και αυτό γιατί με το… ταπεινό γαλλικό φιλί μπορεί να μεταδοθεί ο ιός των ανθρώπινων κονδυλωμάτων HPV. Ο επικεφαλής του τμήματος χειρουργικής τραχήλου στο Βασιλικό Νοσοκομείο του Δαρβίνου, Τόμας Μάχιμπαν, ανέφερε ότι ο εν λόγω ιός είναι υπεύθυνος για το 70% των περιπτώσεων καρκίνου κεφαλής και τραχήλου. Πρόσθεσε, ακόμη ότι οι πιθανότητες που έχει κάποιος που είναι φορέας του HPV να νοσήσει από τον εν λόγω καρκίνο είναι 250 φορές περισσότερο από κάποιον που δεν τον έχει.
Ο ιός HPV  επηρεάζει άνδρες και γυναίκες, έχει περισσότερο από 100 είδη, αλλά μόνο οκτώ στελέχη του θεωρούνται «υψηλού κινδύνου» καθώς μπορούν να προκαλέσουν καρκίνους στο στοματοφάρυγγα.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι μελέτες δείχνουν ότι 7% του πληθυσμού φέρει τον ιό του στοματικού HPV, αλλά μόνο 1% έχει το στέλεχος εκείνο που προκαλεί καρκίνου. Επίσης, αναφέρουν ότι ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με φιλιά στο στόμα, στοματικό σεξ αλλά ακόμη και με… χάδια.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.