ΤΑΜΕΙΟ ΤΩΝ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ (εικόνες)

ΕΥΡΩΑν η Ελλάδα κατορθώσει να υπογράψει νέα συμφωνία με τους εταίρους θα λάβει φρέσκο χρήμα 86 δισ. ευρώ από το ταμείο με την ονομασία ESM. Τι είναι, ποιός πληρώνει, πού βρίσκεται, τι ζητάει ως αντάλλαγμα.

Ενα νεογέννητο πρόγραμμα δανειοδότησης στην Ευρώπη

To πρόγραμμα αυτό μπορεί να δανειστεί κεφάλαια από τις αγορές ως 700 δις ευρώ ώστε να βοηθήσει οικονομικά χώρες σε δυσκολία. Μπορεί επίσης να συμμετάσχει σε προγράμματα σωτηρίας ιδιωτικών τραπεζών.
Το πρόγραμμα αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο του 2010, με αφορμή την ελληνική κρίση και τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιανουάριο του 2013. Επικεφαλής του Ταμείου αυτού είναι ο γερμανός Κλάους Ρέγκλινγκ, από τις 8 Οκτωβρίου 2012.


Τα δύο προηγούμενα προγράμματα, το EFSF και το EFSM είχαν χρόνο ζωής ως το τέλος του 2013 και για αυτό το λόγο αντικαταστάθηκαν από το ESM. Ας σημειωθεί εδώ ότι η Γερμανία επέμενε να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμός χρηματοδότησης στην Ευρώπη αλλά απαιτούνταν αλλαγή του Συμφώνου της Λισσαβόνας και η Μεγάλη Βρετανία αντέδρασε.
Χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες από τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι για να νομιμοποιηθεί αυτό το ευρωπαϊκό ταμείο. Στις 11 Μαρτίου 2011, στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ευρωζώνης, βρέθηκε η φόρμουλα για να υπογραφεί από τους ηγέτες ένα ξεχωριστό σύμφωνο που προβλέπει ότι το ταμείο ESM θα είναι ένας μόνιμος μηχανισμός.
Το ευρωπαϊκό ταμείο μπορεί να παρέχει δάνεια ή να αγοράζει χρέος από τα κράτη με τον όρο να υπάρχει συμφωνία και των άλλων χωρών της ευρωζώνης και με τον δεύτερο όρο να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα –Μνημόνιο.
Η δημιουργία του ταμείου ψηφίστηκε από όλα τα κοινοβούλια της ευρωζώνης, και από το ελληνικό. Στις 8 Οκτωβρίου 2012 συνεδρίασε το ESM για πρώτη φορά, με παρόντες όλους τους διοικητές του και επικεφαλής τον Κλάους Ρέγκλινγκ.

Εδρα το Λουξεμβούργο
Η έδρα του ESM είναι στο Λουξεμβρούργο. Μέλη του διοικητικού συμβουλίου είναι ο υπουργός οικονομικών του κάθε κράτους μέλους της ευρωζώνης. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με τα 2/3 των μελών ενώ οι ψήφοι που έχουν τα κράτη-μέλη είναι ανάλογες με τα ποσά που διαθέτουν στο ταμείο. Το ταμείο έχει και γενικό διευθυντή για 5 χρόνια, ενώ το κεφάλαιό του είναι 700 δις ευρώ εκ των οποίων τα 80 δις καταβάλλονται άμεσα και τα υπόλοιπα σε 5 χρόνια.


Τι ανταλλάγματα ζητάει
Υπό αυστηρούς όρους παραχωρεί δάνεια ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης ESM. Κάθε χώρα που καταθέτει αίτηση για να ενταχθεί σε αυτόν θα είναι υποχρεωμένη να υπογράφει μνημόνιο, όπως αυτό θα ορίζεται από το συμβούλιο των διοικητών του ταμείου και θα κρίνεται με βάση τη βιωσιμότητα του χρέους.
Ο ΕΜΣ ενεργοποιείται με αμοιβαία συμφωνία, εφόσον απαιτείται για την εγγύηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της ευρωζώνης ως συνόλου.
Η πρόσβαση στη χρηματοδοτική συνδρομή από τον ΕΜΣ θα παρέχεται με βάση αυστηρούς όρους πολιτικής, σύμφωνα με πρόγραμμα μακροοικονομικής προσαρμογής και εμπεριστατωμένη ανάλυση της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους, που θα διενεργεί η Επιτροπή από κοινού με το ΔΝΤ και σε συνεργασία με την ΕΚΤ.


Ο ΕΜΣ συνεργάζεται πολύ στενά με το ΔΝΤ κατά την παροχή χρηματοδοτικής συνδρομής. Σε κάθε περίπτωση, θα επιδιώκεται η ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ τόσο σε τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Η ανάλυση της βιωσιμότητας του χρέους θα διενεργείται από κοινού από την Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ. Οι όροι πολιτικής που θα συνοδεύουν την κοινή συνδρομή ΕΜΣ – ΔΝΤ θα αποτελέσουν αντικείμενο κοινής διαπραγμάτευσης της Επιτροπής και του ΔΝΤ, σε συνεργασία με την ΕΚΤ.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.