Τα έκαναν «μαϊμούδες»…

agrotika - αγροτικαΕγκληματική οργάνωση αποτελούμενη από 38 άτομα, που έκλεβαν αγροτικά οχήματα στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, εξάρθρωσε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Κατερίνης.

Τον Οκτώβριο του 2014 είχε σχηματιστεί σχετική δικογραφία για 28 μέλη της οργάνωσης και είχαν εξιχνιαστεί συνολικά 77 κλοπές αγροτικών οχημάτων, από τις οποίες επτά είχαν γίνει στη Λάρισα. Από τις συναζόμενες έρευνες Εξιχνιάστηκαν ακόμη 7 κλοπές αγροτικών οχημάτων και σχηματίσθηκε δικογραφία σε άλλα 10 μέλη της εγκληματικής οργάνωσης, όπως ανακοινώθηκε χθες. Οι νέες κλοπές είχαν γίνει σε περιοχές της Καρδίτσας, Κοζάνης, Τρικάλων, Λάρισας, Πιερίας και Ημαθίας.

Όπως γράφει το eleftheria.gr, η δράση της πολυμελούς οργάνωσης ξεκίνησε από τον Σεπτέμβριο του 2012, όπου μέχρι και τον Μάρτιο του 2014 είχε προκύψει αρχικά η εμπλοκή των 28 μελών της σε 77 περιπτώσεις κλοπών οχημάτων, από περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα και μετά από κατάλληλη αξιοποίηση στοιχείων, διαπιστώθηκε ότι τα παραπάνω 38 συνολικά μέλη της οργάνωσης, ενέχονται σε επιπλέον 7 περιπτώσεις κλοπών αγροτικών οχημάτων σε περιοχές της Καρδίτσας, Κοζάνης, Τρικάλων, Λάρισας, Πιερίας και Ημαθίας.

Κατασχέθηκαν 6 αγροτικά τροποποιημένα οχήματα, προερχόμενα από «μίξη» των μεταξύ τους στοιχείων και εξαρτημάτων, τα οποία βρέθηκαν στην κατοχή των 10 νέων μελών της οργάνωσης. Τελευταία, προέκυψε και η εμπλοκή των 10 «νέων» μελών, ηλικίας από 27 έως 43 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για τα – κατά περίπτωση – αδικήματα της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, των διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών, της πλαστογραφίας και της υφαρπαγής ψευδών βεβαιώσεων.

Έξι από τα κλεμμένα αγροτικά οχήματα βρέθηκαν τροποποιημένα με τα εξαρτήματά τους να έχουν τοποθετηθεί από το ένα στο άλλο και κατασχέθηκαν

Η σπείρα δρούσε από τον Σεπτέμβριο του 2012 ως το Μάρτιο του 2014 με έσοδα που ξεπερνούσαν τα 1.000.000 ευρώ και είχε ως αρχηγούς τέσσερις Έλληνες ηλικίας από 25 ως 35 χρόνων. Όταν εξαρθρώθηκε, στις 17 Οκτωβρίου 2014, είχαν κατηγορηθεί ως μέλη κατά περίπτωση άλλοι 24 για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες κλοπές και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος. Τώρα, προέκυψε η εμπλοκή και άλλων δέκα που κατηγορούνται επιπρόσθετα και για πλαστογραφία και υφαρπαγή ψευδών βεβαιώσεων.

Όπως αναφερόταν σε δελτίο τύπου της ΕΛΑΣ τον Οκτώβριο του 2014: «Εξιχνιάστηκε, μετά από πολύμηνη και διεξοδική έρευνα των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Κατερίνης, μεγάλος αριθμός κλοπών Ι.Χ. Φορτηγών αυτοκινήτων (αγροτικά οχήματα) σε διάφορες περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Για τις υποθέσεις αυτές σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα σε βάρος 4 αρχηγικών μελών της οργάνωσης, καθώς και σε επιπλέον 24 μέλη για, κατά περίπτωση, συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, διακεκριμένες περιπτώσεις κλοπών, καθώς και για αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί εβδομήντα επτά (77) περιπτώσεις κλοπών αγροτικών οχημάτων, που διαπράχθηκαν και συγκεκριμένα:

•             είκοσι (20) στην Θεσσαλονίκη,

•             δεκαπέντε (15) στην Πιερία,

•             εννέα (9) στη Χαλκιδική,

•             επτά (7) στη Λάρισα,

•             επτά (7) στην Καρδίτσα,

•             πέντε (5) στην Ημαθία,

•             τέσσερις (4) στα Γρεβενά,

•             τρεις (3) στην Κοζάνη,

•             δύο (2) στα Τρίκαλα,

•             δύο (2) στην Ροδόπη και

•             από μία (1) σε Φθιώτιδα, Καβάλα και Καστοριά.

Το συνολικό ποσό που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπερβαίνει τα 1.000.000 ευρώ.

Από την πολύμηνη αστυνομική έρευνα και προανάκριση, προέκυψε ότι από τον Σεπτέμβριο του 2012 έως και τέλη Μαρτίου 2014, τα τέσσερα αρχηγικά μέλη, ηλικίας από 25 έως 35 ετών, συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με δομημένη και διαρκή δράση, στην οποία εντάχθηκαν τα επιπλέον 24 μέλη, με σκοπό την διάπραξη κλοπών οχημάτων και την αποκόμιση παράνομου οικονομικού οφέλους.

Αναλυτικότερα, η εγκληματική ομάδα, έχοντας διακριτούς ρόλους και δρώντας μεθοδικά και οργανωμένα, αρχικά εντόπιζε και επέλεγε τα αγροτικά οχήματα και στη συνέχεια χρησιμοποιούσε οχήματα ενοικιαζόμενα ή ιδιοκτησίας των μελών ή συγγενικών τους προσώπων, τόσο για την κατόπτευση του χώρου και τον εντοπισμό των οχημάτων, όσο και για προπομπούς και «τσιλιαδόρους».

Ακολούθως, αφαιρούσαν τα οχήματα, τα οποία μετέφεραν είτε σε περιοχή στη Θεσσαλονίκη, είτε σε χωριό των Τρικάλων, όπου ή τα διέλυαν σε ανταλλακτικά, ή τα έθεταν σε κυκλοφορία με στοιχεία άλλων νόμιμων αυτοκινήτων.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε μάντρα μεταχειρισμένων αυτοκινήτων 47χρονου (μέλους της εγκληματικής ομάδας), βρέθηκε μεγάλος αριθμός μεταχειρισμένων ανταλλακτικών αυτοκινήτων, καθώς και 26 κινητήρες και 35 πλαίσια αυτοκινήτων, ενώ ερευνάται το καθεστώς της κατοχής τους. Επιπλέον, βρέθηκαν τιμολόγια – δελτία αποστολής για την αγορά 13 οχημάτων ως ανταλλακτικά, η γνησιότητα των οποίων ερευνάται.

Εντοπίστηκαν επίσης και κατασχέθηκαν έξι Ι.Χ. Φορτηγά αυτοκίνητα, τα τέσσερα εκ των οποίων, αναγράφονταν στα παραπάνω τιμολόγια-παραστατικά, ενώ τα υπόλοιπα δύο οχήματα έφεραν μη αναγνωρίσιμους αριθμούς κινητήρων.

Σημειώνεται ότι, σε βάρος των δύο ηγετικών μελών της εγκληματικής ομάδας, ηλικίας 30 και 32 ετών, σχηματίστηκε επιπλέον δικογραφία για ληστεία, διότι όπως καταγγέλθηκε, την 16.08.2014 μαζί με άλλα πέντε άτομα, αφαίρεσαν από 28χρονη, με χρήση σωματικής βίας, το χρηματικό ποσό των 200 ευρώ.

Το προανακριτικό έργο διενεργείται από την Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Κατερίνης, ενώ η αστυνομική έρευνα συνεχίζεται για την εξακρίβωση της συμμετοχής τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις».

Στις 20 Σεπτεμβρίου του 2013 γράφαμε: Κλάπηκε αυτοκίνητο από την Παλιουριά Γρεβενών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.