proionta - προϊοντα - φπαΣημαντικές ανατιμήσεις σε εκατοντάδες προϊόντα ευρείας κατανάλωσης και υπηρεσίες υψηλής ζήτησης, αλαλούμ με τις τιμές ομοειδών προϊόντων και προβλήματα στην ομαλή λειτουργία

χιλιάδων επιχειρήσεων προκαλούν οι αλλαγές στους συντελεστές ΦΠΑ που τέθηκαν σε ισχύ από σήμερα.

Εκατομμύρια νοικοκυριά θα επιβαρύνονται από σήμερα με τιμές ακριβότερες τουλάχιστον κατά 9%-10%, κατά την προμήθεια βιομηχανοποιημένων, συσκευασμένων, επεξεργασμένων ή μεταποιημένων ειδών διατροφής, αλλά και άλλων τροφίμων σε φυσική μορφή, τα οποία από σήμερα υπάγονται σε συντελεστή ΦΠΑ αυξημένο από 13% σε 23%.

Επιπλέον, από σήμερα όσοι εξακολουθούν να καταναλώνουν έτοιμα γεύματα, γλυκά, καφέδες, άλλα ροφήματα και μη αλκοολούχα ποτά σε καταστήματα μαζικής εστίασης θα διαπιστώνουν ότι οι τιμοκατάλογοι είναι «φουσκωμένοι» τουλάχιστον κατά 9%-10% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα λόγω της εφαρμογής συντελεστή ΦΠΑ αυξημένου από το 13% στο 23% και στην εστίαση.

Αντιμέτωποι με ανάλογες ανατιμήσεις θα βρεθούν εξάλλου και όσοι χρησιμοποιήσουν ταξί ή άλλα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και όσοι απευθυνθούν σε μικροεπαγγελματίες για την επιδιόρθωση ή την επισκευή ρούχων και παπουτσιών ή για εργασίες διαφόρων επισκευών στα σπίτια τους ή για την παροχή διάφορων άλλων υπηρεσιών.

Τα… μέτωπα

Από την άλλη πλευρά, χιλιάδες καταστήματα σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, περίπτερα, λοιπά καταστήματα πώλησης ειδών διατροφής, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, σουβλατζίδικα, ουζερί, καφετέριες, φαστφουντάδικα, τυροπιτάδικα, αρτοποιεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, ανθοπωλεία και πολλές άλλες επιχειρήσεις καλούνται να αντεπεξέλθουν άμεσα σε τέσσερις διαφορετικές επαχθείς υποχρεώσεις:

1 Να αναπροσαρμόσουν τους τιμοκαταλόγους τους, λόγω της υποχρεωτικής μετάταξης μεγάλου αριθμού προϊόντων που πωλούν και υπηρεσιών που παρέχουν από το συντελεστή ΦΠΑ 13% στο συντελεστή ΦΠΑ 23%.

2 Να διαχωρίσουν τις περιπτώσεις ίδιων ή ομοειδών προϊόντων τους στις οποίες απαιτείται να χρεώσουν ΦΠΑ είτε με 13% είτε με 23%.
Χαρακτηριστικά είναι τα ακόλουθα παραδείγματα που θα φέρουν στα πρόθυρα νευρικής κρίσης χιλιάδες επιτηδευματίες και καταναλωτές:

* Τα εμφιαλωμένα νερά, το φρέσκο γάλα και το απλό ψωμί που πωλούνται απλώς για να καταναλωθούν στα σπίτια των πελατών θα πρέπει να χρεώνονται με ΦΠΑ 13%, ενώ τα ίδια προϊόντα, εφόσον πωλούνται για επιτόπια κατανάλωση, θα πρέπει να χρεώνονται με ΦΠΑ 23%! Δηλαδή, στα είδη εστίασης που δεν σερβίρονται για επιτόπια κατανάλωση από τους πελάτες, αλλά παραλαμβάνονται για κατανάλωση εκτός των επιχειρήσεων εστίασης ή αποστέλλονται καθ’ υπόδειξη του πελάτη, πρέπει να εφαρμόζεται ο συντελεστής ΦΠΑ στον οποίο υπάγεται κατά περίπτωση το παραδιδόμενο αγαθό. Π.χ. 13% για το νερό, το γάλα και για το ψωμί εφόσον χρεώνεται χωριστά και 23% για τα γλυκά, τα λοιπά αρτοποιήματα, τους καφέδες κ.λπ. Αντιθέτως, αν τα είδη εστίασης διατίθενται για επιτόπια κατανάλωση, θα πρέπει να χρεώνονται όλα ανεξαιρέτως με ΦΠΑ 23%! Επίσης, οι σαλάτες λαχανικών, εφόσον πωλούνται για μη επιτόπια κατανάλωση κομμένες και συσκευασμένες, χωρίς καμία προσθήκη ή άλλη επεξεργασία, θα χρεώνονται με ΦΠΑ 13%, ενώ εάν πωλούνται για μη επιτόπια κατανάλωση κομμένες και συσκευασμένες, με προσθήκες (π.χ. σως, τυρί, αλλαντικά κ.λπ.) ή με άλλη επεξεργασία, θα χρεώνονται με ΦΠΑ 23%!

* Τα αρτοποιεία θα πρέπει, εξάλλου, να χρεώνουν το απλό ψωμί, το μη συσκευασμένο ψωμί σε φέτες (ψωμί του τοστ) και τα απλά κουλούρια ψωμιού, χωρίς γέμιση ή καρυκεύματα ή άλλη επεξεργασία, με ΦΠΑ 13% και όλα τα υπόλοιπα παράγωγα του ψωμιού, τα επονομαζόμενα και ως «αρτοποιήματα», δηλαδή τα ψωμιά και τα κουλούρια με γέμιση (σταφιδόφωμα, τυρόφωμα, λιόψωμα, τυροκούλουρα, σταφιδοκούλουρα κ.λπ.), τις φρυγανιές, τις πίτες (τυρόπιτες, κασερόπιτες, σπανακόπιτες, μπουγάτσες κ.λπ.), αλλά και τα συσκευασμένα ψωμιά του τοστ με ΦΠΑ 23%!

* Στις πωλήσεις λουλουδιών, τα ανθοπωλεία θα πρέπει να χρεώνουν ΦΠΑ 23%, ενώ στις πωλήσεις… φυτών θα πρέπει να χρεώνουν ΦΠΑ 13%!

* Στα κρεοπωλεία, οι μοσχαρίσιες μπριζόλες και ο μοσχαρίσιος κιμάς θα πρέπει να χρεώνονται στον πελάτη με ΦΠΑ 23%, ενώ όλα τα λοιπά νωπά κρέατα (χοιρινά, αρνίσια κ.λπ.) και ο χοιρινός κιμάς θα πρέπει να χρεώνονται με ΦΠΑ 13%. Αν ο κιμάς είναι ανάμικτος, δηλαδή μοσχαρίσιος και χοιρινός, θα χρεώνεται με το συντελεστή ΦΠΑ του είδους εκείνου το οποίο εμπεριέχεται στον κιμά σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50%.

Δηλαδή, αν στον ανάμικτο κιμά το χοιρινό είναι περισσότερο από 50%, ο ανάμικτος κιμάς θα χρεώνεται με ΦΠΑ 13%, ενώ εάν το μοσχαρίσιο… επικρατεί σε ποσοστό άνω του 50%, ο κιμάς θα χρεώνεται με ΦΠΑ 23%!

Ουσιαστικά, οι πελάτες που θέλουν να αγοράσουν ανάμικτο κιμά θα πρέπει πλέον να… αναφέρουν ποσοστά μοσχαρίσιου και χοιρινού για να… επιλέγεται ο σωστός συντελεστής ΦΠΑ!
Αν ο υπολογισμός της περιεκτικότητας χοιρινού-μοσχαρίσιου δεν είναι δυνατός, τότε ο ανάμεικτος κιμάς θα χρεώνεται με 23%! Από την άλλη πλευρά, τα μετασκευασμένα προϊόντα κρέατος, όπως τα λουκάνικα, το σαλάμι, η μορταδέλα, το ζαμπόν, το μπέικον και τα λοιπά αλλαντικά, θα πρέπει να χρεώνονται με ΦΠΑ 23%. Επίσης, το απλό χοιρινό σουβλάκι κρεοπωλείου χωρίς προσθήκες ή άλλη επεξεργασία θα χρεώνεται με ΦΠΑ 13%, ενώ το χοιρινό σουβλάκι κρεοπωλείου με προσθήκες (π.χ. αλατισμένο, με ελιές, πιπεριές, ντομάτες, μπέικον κ.λπ.) ή προψημένο ή αλλιώς παρασκευασμένο θα χρεώνεται με ΦΠΑ 23%!

* Στις επιχειρήσεις που πωλούν ψάρια και λοιπά θαλασσινά, τα ψάρια κάθε είδους, τα χταπόδια, τα καλαμάρια, τα θράψαλα (καλαμαράκια) και οι σουπιές, εφόσον πωλούνται νωπά ή διατηρημένα με απλή ψύξη ή κατεψυγμένα, θα χρεώνονται με ΦΠΑ 13%, αν όμως πωλούνται αποξηραμένα, αλατισμένα ή σε άρμη, καπνιστά, αλεσμένα ή αλλιώς επεξεργασμένα θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.

* Το ελαιόλαδο θα χρεώνεται με ΦΠΑ 13% ενώ τα υπόλοιπα λάδια (σογιέλαια, ηλιέλαια, καλαμποκέλαια κ.λπ.) θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 23%.

* Για τα απλά ζυμαρικά απλά κάθε τύπου, όπως σπαγγέτι, ταλιατέλες, χυλοπίτες, κοφτό μακαρονάκι, κριθαράκι, πένες κ.λπ., καθώς επίσης και για τα ζυμαρικά με γεύσεις, αλλά όχι παραγεμισμένα, π.χ. ντομάτα, καρότο ή σπανάκι (χρωματιστά), ισχύει συντελεστής ΦΠΑ 13%, ενώ για τα ζυμαρικά που είναι παραγεμισμένα ή αλλιώς επεξεργασμένα, όπως π.χ. τορτελίνια με κρέας ή τυρί ή σπανάκι κ.λπ., ισχύει ΦΠΑ 23%!

3 Να προσαρμόσουν τα υπολογιστικά συστήματα των ταμειακών τους μηχανών και των λοιπών ηλεκτρονικών μηχανισμών έκδοσης φορολογικών στοιχείων, έτσι ώστε να είναι σε θέση να τυπώνουν άμεσα, από σήμερα ει δυνατόν, τιμολόγια και αποδείξεις με το νέο αυξημένο από το 13% στο 23% συντελεστή ΦΠΑ για πολλά προϊόντα που πωλούν ή και για υπηρεσίες που παρέχουν.

4 Να πληρώσουν ΦΠΑ αυξημένο σε 23% από 13% ακόμη και για προϊόντα που προμηθεύτηκαν ή υπηρεσίες που τους παρασχέθηκαν πριν από την 20ή Ιουλίου, δηλαδή πριν από την εφαρμογή του νέου αυξημένου συντελεστή, εφόσον τα τιμολόγια πώλησης των προϊόντων ή παροχής των υπηρεσιών δεν εκδόθηκαν μέχρι την περασμένη Παρασκευή, αλλά πρόκειται να εκδοθούν σήμερα ή τις επόμενες ημέρες!

Γιώργος Παλαιτσάκης
gpalaitsakis@e-typos.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.