ΚΡΙΣΙΜΗ Η ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

τσιπρασ 6Πριν από λίγες ημέρες, η κατακλείδα ενός ρεπορτάζ του Economist έκανε λόγο για «μαχαίρια που θα βγουν πολύ σύντομα». Δεν χρειάστηκε πολλές ημέρες για να επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη.

Οι πρόσφατες δηλώσεις πρωτοκλασάτων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνουν πως τα μέτωπα είναι τόσα πολλά και μάλιστα αλληλοσυγκρουόμενα με αποτέλεσμα το κλίμα να θυμίζει μάχη όλων εναντίον όλων. Ο Αλέξης Τσίπρας βάλλεται, πλέον, ευθέως από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, η Αυγή αποδομεί τον Γιάνη Βαρουφάκη, τη στιγμή μάλιστα που ο πρώην ΥΠΟΙΚ «απειλεί» πως θα επιστρέψει, ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου χτυπάει από παντού.

Κρίσιμη η ψηφοφορία της Τετάρτης

Όλο αυτό το σκηνικό δεν έχει περιθώρια για να εκτονωθεί – στην πραγματικότητα ο χρόνος τρέχει τόσο γρήγορα που την Τετάρτη απειλείται ακόμη και η ίδια η υπόσταση της κυβέρνησης. Σημειωτέον ότι την Τετάρτη η κυβέρνηση θα ζητήσει τη ψήφο της Βουλής για να περάσει σκληρά μέτρα (ανάμεσα σε αυτά και μέτρα που θα πλήξουν τους αγρότες). Εκεί μένει να φανεί αν το ρήγμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Αριστερή Πλατφόρμα θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο και αν θα προστεθούν στους «αντάρτες» και άλλα μέλη. Ο αριθμός 120 είναι το τελευταίο «μαξιλάρι» της κυβέρνησης, αν το χάσει κι αυτό, τότε δεν έχει το έρεισμα για να διατηρεί τη θέση της ανέπαφη.

Επιθέσεις από Λαφαζάνη και Αριστερή Πλατφόρμα

Το σκηνικό είναι, ήδη, αρκετά τεταμένο με τις δηλώσεις (εκατέρωθεν) θα ρίχνουν μπόλικο λάδι στη φωτιά. Το καζάνι δεν βράζει απλώς, αλλά κοχλάζει. Κάτι που δείχνει και το τελευταίο άρθρο που δημοσιεύτηκε στον γνωστό ιστότοπο Iskra, όπου πρόσκειται στον Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Υπό τον τίτλο, «βαδίζοντας για νέο Μνημόνιο: οι επιπτώσεις των πρώτων μέτρων», αναφέρει το άρθρο: «Η συμφωνία που επικύρωσε η ελληνική Βουλή στις 15/7/2015 αποτελεί τη βάση για ένα τρίτο μνημόνιο και βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις προγραμματικές θέσεις του Σύριζα. Είναι υφεσιακή, αντιαναπτυξιακή, επιτείνει τις κοινωνικές ανισότητες, δεν προσφέρει καμία ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους και βάζει τη χώρα σε καθεστώς εποπτείας και εξάρτησης νεοαποικιακού τύπου. Πρέπει επειγόντως να αποσυρθεί. Αυτό το νόημα του δικού μας όχι στη Βουλή, ένα όχι που ανοίγει θετική προοπτική: αυτήν που επιτρέψει την επιστροφή της κυβέρνησης του Σύριζα στις προγραμματικές της δεσμεύσεις, στους αντίποδες κάθε είδους μνημονιακής πολιτικής.

Η κυβέρνηση Σύριζα οφείλει να αποσύρει τη συμφωνία και να επιστρέψει στο πρόγραμμα με το οποίο ο Σύριζα κέρδισε τις εκλογές και το ιστορικό ΟΧΙ στο δημοψήφισμα της 5 Ιουλίου. Το μνημόνιο και η υπερλιτότητα δεν είναι μονόδρομος. Υπάρχει εναλλακτική πορεία, η οποία όμως απαιτεί ρήξη με το ασφυκτικό και εκβιαστικό πλαίσιο της ΟΝΕ. Ο Σύριζα πρέπει αμέσως να σχεδιάσει τη νέα πορεία για τη χώρα, την κυβέρνηση και το κόμμα’».

Βολές από Λεουτσάκο

Την ίδια ώρα ξαναχτυπούσε ο Στάθης Λεουτσάκος, δεδομένος υποστηρικτής της δραχμής και της Αριστερής Πλατφόρμας.
Με συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ εμφανίστηκε ως αληθινός υπέρμαχος των αρχών του ΣΥΡΙΖΑ, και του Όχι του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.
«Θα υπερασπιστούμε τις αρχές του ΣΥΡΙΖΑ για να προχωρήσουμε σε νέους δρόμους. Στηρίζουμε τον πρωθυπουργό με το Όχι του λαού αλλά δεν πρέπει και δεν μπορεί να μεταλλαχθεί σε μνημονιακό κόμμα, ο ΣΥΡΙΖΑ ήρθε για να καταργήσουμε τα μνημόνια.
Ένα νόμισμα δεν αποτελεί θρησκεία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να υποκύψει σε εκβιασμούς ένας λαός δεν μπορεί να υποκύψει σε εκβιασμούς.
Η νέα κυβέρνηση είναι σε ομηρία. Δεν έδωσαν, ως όφειλαν, 7 δισεκ. ευρώ χρηματοδότηση οι δανειστές, έκοψαν παρανόμως τη χρηματοδότηση για να εκβιάσουν ένα λαό, και ο λαός έδωσε ένα 62% Όχι, αυτό δείχνει ότι ο λαός θέλει να διεκδικήσει το Όχι απέναντι στους δανειστές που είναι οικονομικοί δολοφόνοι».

Αυγή εναντίον Βαρουφάκη

Όμως, δεν σταματούν εκεί τα… χτυπήματα. Η Αυγή της Κυριακής φιλοξενεί άρθρο που αποδομεί τον Γιάνη Βαρουφάκη και τον χαρακτηρίζει «μαθητευόμενο υπουργό». Γράφει χαρακτηριστικά: «Το ξεκίνημα φάνταζε ιδανικό… Όλα τα ΜΜΕ και τα social media αποθέωναν τον υπουργό, βλέποντας στο πρόσωπό του έναν πολιτικό που αντιτίθετο στους δανειστές. Το πρώτο ισχυρό θετικό σοκ ήρθε από την ελπιδοφόρα παρουσία του ήταν με την πρώτη συνέντευξη που παραχώρησε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με τον δεύτερο να αναφωνεί: Μόλις σκότωσες την τρόικα», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Το άρθρο χαρακτηρίζει τον τέως υπουργό Οικονομικών «μαθητευόμενο πολιτικό» και υποστηρίζει πως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη «Η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, την οποία χρεώθηκε, στιγματίστηκε από τη δημιουργική ασάφεια την οποία ο ίδιος παραδέχτηκε, βάζοντας σε μπελάδες την κυβέρνηση».

Επικοινωνιακό φάουλ η φωτογράφηση στο «Paris Match»

«Η φωτογράφηση στις 13 Μαρτίου στο «Paris Match» τις ημέρες που υποστήριζε ότι η Ελλάδα αντιμετωπίζει ανθρωπιστική κρίση ήταν ένα μεγάλο επικοινωνιακό φάουλ για τον υπουργό».

Η Αυγή στο άρθρο της υποστηρίζει πως ο Γ. Βαρουφάκης ήταν εκ των εισηγητών για την διενέργεια του δημοψηφίσματος «Ο ίδιος φέρεται να ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των εισηγητών του πρωθυπουργού για διεξαγωγή δημοψηφίσματος. Πριν, δήλωνε: Θα είναι ανοησία να πάμε σε δημοψήφισμα». Παράλληλα αναφέρεται στην συνέντευξη που είχε δώσει ο Γ. Βαρουφάκης στον eniko και τον Ν. Χατζηνικολάου «Κακά τα ψέματα, ένα δημοψήφισμα θα είναι δραχμή ή ευρώ. Το δημοψήφισμα πραγματοποιήθηκε και δεν αφορούσε το δίλημμα»

Συνεχίζοντας τις ευθείες βολές στο πρόσωπο του «γκουρού» του «Game of Theory», όπως τον αποκαλεί η εφημερίδα «Αυγή», αναφέρεται και στον τρόπο που χειρίστηκε τις καταστάσεις την ημέρα της κρίσιμης ψηφοφορίας.

«Στην κρίσιμη χρονική στιγμή του δημοψηφίσματος για εξουσιοδότηση στην ελληνική κυβέρνηση άδειασε τους ψηφοφόρους του επιλέγοντας να πάει στην Αίγινα για να είναι με την κόρη του. Ανέφερε δε πως αν ήταν παρών θα ψήφιζε Ναι. Λίγες μέρες αργότερα ψήφισε Όχι…».

Απειλεί ο Βαρουφάκη

Η απάντηση του Βαρουφάκη έρχεται υπό μορφήν απειλής. Με συνέντευξη που παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα Il Fatto Quotidiano. «Είμαι ο πολιτικός με τους περισσότερους σταυρούς, είμαι έτοιμος να επιστρέψω. Ολοι κάνουμε λάθη αλλά εμείς είμαστε θύματα. Οι θεσμοί μάς κακομεταχειρίστηκαν και μας αφαίρεσαν οξυγόνο μέχρι που παραδοθήκαμε. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλησε να τον απομακρύνει. Ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι τον απειλούσαν με περίστροφο και μπορούσε να διαλέξει ανάμεσα στο να τον εκτελέσουν και στο να παραδοθεί. Αποφάσισε ότι η δεύτερη δυνατότητα ήταν η καλύτερη στρατηγική».

Ο Γιάνης Βαρουφάκης επαναλαμβάνει ότι «κανείς δεν πιστεύει σε αυτή τη συμφωνία» και τονίζει: «Γνωρίζω ότι ο Τσίπρας δεν πιστεύει σε αυτό το πρόγραμμα που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση. Ενα πρόγραμμα που ο ίδιος ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ως καταστροφικό».

Αλλά αποσαφηνίζει ότι «δεν είναι λιγότερο ή περισσότερο επαναστάτης από τον Τσίπρα, ήταν μία δύσκολη επιλογή». Σε σχέση τέλος με τη μελλοντική του δράση, ο πρώην επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι θα παραμείνει βουλευτής, θεωρώντας ότι ο ρόλος του ενισχύθηκε από τα γεγονότα και ότι οφείλει να το πράξει και για τους 140.000 ανθρώπους που τον εμπιστεύτηκαν στις εκλογές, αναδεικνύοντάς τον σε «πρώτο –κατά πάσα πιθανότητα– σε σταυρούς βουλευτή της χώρας». Επιβεβαιώνει, τέλος, ότι πρόκειται να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κωνσταντοπούλου κατά πάντων

Παράλληλα, ο παράγοντας «Κωνσταντοπούλου» μόνο αμελητέος δεν είναι.Η Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε για το ελληνικό χρέος, σε ομιλία της σε πανεπιστήμιο: «Το μνημόνιο που συγκροτήθηκε ως πλαίσιο αποπληρωμής ενός χρέους που δεν έπρεπε να αναλάβει να αποπληρώσει το ελληνικό κράτος και ο ελληνικός λαός αποτελεί εργαλείο εξόντωσης, δολοφονίας όχι μόνο της κοινωνίας αλλά και της Δημοκρατίας. Προωθείται μέσα από αντιδημοκρατικές μεθόδους όπως είναι η παράκαμψη του κοινοβουλίου».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.