«Ο ΝΤΑΪΣΕΛΜΠΛΟΥΜ ΜΕ ΑΠΕΙΛΗΣΕ ΜΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ»

βαρουφακης«Γελοιοδέστατο» χαρακτήρισε το κείμενο της συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης σε ακόμη μία συνέντευξή του.

«Πρόκειται για γελειοδέστατο κείμενο που έχει γραφτεί για τον εξευτελισμό της κυβέρνησης και δεν πρόκειται να το ψηφίσω» είπε στο Pressproject ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, που δείχνει ότι ακόμη ένα «όχι» θα ακουστεί από την ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος στην ψηφοφορία της Τετάρτης.

«Το πολυνομοσχέδιο το έλαβα πριν μια ώρα, δεν έχω προλάβει να το διαβάσω. Η απόφαση της Συνόδου Κορυφής είναι κατάφωρο πλήγμα στη δημοκρατία της ΕΕ. Το κείμενο του είναι γελοιοδέστατο. Έχει στόχο την υποταγή και τον εξευτελισμό της Ελληνικής Κυβέρνησης. Άλλο το έγγραφο της Συνόδου Κορυφής και άλλο το νομοσχέδιο. Θέλω να το διαβάσω προσεκτικά. Αν το νομοσχέδιο είναι η απόφαση της Συνόδου δεν θα το ψηφίσω σε καμία περίπτωση» είπε μεταξύ άλλων.

«Με απείλησε ο Ντάισελμπλουμ με Κυπριακό»

Εν συνεχεία συμπλήρωσε ότι ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τον απείλησε με κυπριακό, δηλαδή με capital controls άμεσα αναφέροντας «Τα ΜΜΕ διαστρεβλώνουν μια σειρά από πράγματα που έχω πει. Είναι απαραίτητο να έχεις μηχανισμούς άμυνας σε περίπτωση Grexit. Η συζήτηση για Grexit πρέπει να γίνει μόνο αν θες Grexit. Πραγματικά θεωρώ ότι θα ήταν καταστροφική η έξοδος από το ευρώ. Όταν ο άλλος θέλει να σε διώξει τότε πρέπει να έχεις μηχανισμούς άμυνας. Την πρώτη εβδομάδα ο Ντάισελμπλουμ απείλησε με “κυπριακό”. Ο κόσμος καταλαβαίνει ότι δεν βάλαμε εμείς τα capital controls. Ο Ντάισελμπλουμ μου είπε take it or leave it. Μας επέβαλαν capital control ως αντίποινα για το δημοψήφισμα. Δεν κλείσαμε εμείς τις τράπεζες. Εμείς διαχειριστήκαμε το κλείσιμό τους από τη στιγμή που το επέβαλε το Eurogroup. Ακραίος ο Ντάισελμπλουμ. Υπάρχουν χώρες εντός ΕΕ που είναι σύμμαχοί μας. Αντί να υποταχθούμε στον Ντάισελμπλουμ προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε συμμαχίες. Ένα δημοψήφισμα δεν μπορεί να προκληθεί από έναν εκβιασμό όπως αυτός του Ντάισελμπλουμ».

«Ο Σόιμπλε βάζει δυναμίτη στην ΕΕ»

Για την στάση του Σόιμπλε στα Eurogroup και την πολιτική του μίλησε μετά ο κ.Βαρουφάκης σχολιάζοντας «Για εμάς η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ είναι αδιαπραγμάτευτη. Οι τροικάνοι μεταξύ τους δεν θέλανε να μας δώσουν τίποτα γραπτό για να μην το θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Ήταν γνωστό ότι μια μικρή ομάδα στο ΥΠΟΙΚ θα σχεδίαζε μηχανισμούς άμυνας σε περίπτωση που μας απειλούσαν με έξοδο. Τα ΜΜΕ δεν κατηγόρησαν ποτέ το Στουρνάρα για την ΠΝΠ. Ήταν δουλειά μου να εξηγήσω στο Σόιμπλε γιατί το πλάνο του για την ΕΕ είναι σαθρό. Το plan b ήταν εντολή του Πρωθυπουργού. Το ότι έγινα φερέφωνο του Σόιμπλε ήταν κομμάτι μιας πολύ μαύρης προπαγάνδας. Ο Σόιμπλε πάει να βάλει δυναμίτη στα θεμέλια της Ευρωζώνης και της ΕΕ. Οι ΥΠΟΙΚ του Eurogroup δεν είχαν πρόσβαση στις προτάσεις. Στο Eurogroup δεν γίνεται καμία διαπραγμάτευση με Υπουργούς Οικονομικών. Οι Υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δεν είχαν δει ποτέ από πριν τα μνημόνια. Η παράταση της 20ης Φεβρουαρίου δεν εκτιμήθηκε ως λάθος από τον Πρωθυπουργό. Υπογράψαμε στις 20 Φεβρουαρίου με μια προφορική υπόσχεση από τον Ντράγκι ότι θα άνοιγε η κάνουλα της ρευστότητας. Αν δεν είχαμε υπογράψει στις 20 Φεβρουαρίου, 28 Φεβρουαρίου θα είχαν κλείσει οι τράπεζες. Είχαμε εντολή από τον ελληνικό λαό να διαπραγματευτούμε. Αν δεν είχαμε υπογράψει στις 20 Φεβρουαρίου θα μας κατηγορούσε ο ελληνικός λαός και η Ευρώπη ότι χάσαμε την επέκταση. Η προφορική υπόσχεση που είχαμε ήταν ότι καλύτερο μπορούσαμε να πάρουμε. Είχα υποχρέωση απέναντι στον ελληνικό λαό να πετύχω την επέκταση για να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση».

«Ηχογραφούσα τα Eurogroup»

Για την πρακτική του να ηχογραφεί τα Eurogroup και το δημοψήφισμα μίλησε μετά ο πρώην ΥΠΟΙΚ σχολιάζοντας μεταξύ άλλων «Υπήρξε μια απίστευτη διαπραγμάτευση του κόσμου με το κλείσιμο των τραπεζών και μέσα από τα ΜΜΕ. Το νόημα του ΟΧΙ ήταν έντιμη λύση μέσα στο ευρώ κατά την άποψή μου. Η δική μου εκτίμηση είναι ότι το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος δεν ήταν ΝΑΙ στη ρήξη. Ο ανόητος τρόπος που απάντησε η ηγεσία της ΕΕ οδηγεί σε αποδόμηση. Δεν υπάρχει οικονομολόγος στον κόσμο που να θεωρεί ότι τα μέτρα είναι βιώσιμα. Ποτέ δεν θα έστελναν κάτι το οποίο να μπορώ να τυπώσω και να το δείξω. Δεν υπάρχουν πρακτικά στις συνομιλίες του Eurogroup. Υπήρχαν απίστευτες προκλήσεις. Ο λόγος που ηχογραφούσα αυτά που έλεγαν ήταν γιατί είχα υποχρέωση να πληροφορήσω το Υπουργικό Συμβούλιο. Ήμουν ο μόνος που σεβόταν την εμπιστευτικότητα των συζητήσεων στο Eurogroup. Υπήρχε κατήφεια στην Κυβέρνηση γιατί το ΟΧΙ είναι δύσκολα διαχειρίσιμο. Δεν τη συμμερίστηκα. Το ΝΑΙ σε προσωπικό επίπεδο θα ήταν εύκολα διαχειρίσιμο. Το 61,5% ήταν αυτό που χρειαζόμασταν για να παλέψουμε για μια βιώσιμη λύση. Είπαμε αναδιαρθρώστε χωρίς κούρεμα το χρέος τώρα έτσι ώστε να πετύχει η διαπραγμάτευση. Μεγάλο στέλεχος της ΕΚΤ μου ψιθύρισε τον Απρίλη ότι είναι η ώρα να επιβάλλουμε capital controls στις 6 Μάη. Η εισήγησή μου ήταν ότι αν υπάρξει επιθετική κίνηση έπρεπε να έχουμε αντίποινα. Πρώτη κίνηση μας σε επίθεση να κουρέψουμε τα ομόλογα του ESP. Δεύτερη κίνηση μας σε επίθεση να εκδώσουμε δική μας αυτόνομη ρευστότητα σε ευρώ, τα IOU. Ο Σόιμπλε χρησιμοποιεί το Grexit ως μοχλό εναντίον της Ευρώπης. Θεωρώ ότι η Μέρκελ, ο Λευκός Οίκος και το ΔΝΤ δεν θα μας πέταγαν ποτέ έξω. Οι 18 για διαφορετικούς λόγους ο καθένας είχαν σκοπό να ταπεινώσουν την Ελληνική Κυβέρνηση και τον Τσίπρα. Ο Σόιμπλε ήταν ο μόνος που έλεγε την αλήθεια. Αποδεχτήκαμε πράγματα που θεωρώ ταπεινωτικά. Φαίνεται και από τον αντίκτυπο που έχουν στο ΣΥΡΙΖΑ. Τουλάχιστον προς το παρόν το σχέδιο του Σόιμπλε δεν έχουν αποδοχή».

«Μένω στο ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα αυτονομηθώ»

Τέλος, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι παραμένει στο κόμμα και ότι δεν πρόκειται να αυτονομηθεί τονίζοντας «Δεν είμαι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, είναι μεγάλη μου τιμή που είμαι αναπόσπαστο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Είμαι βουλευτής Β’ Αθηνών, θα συνεχίσω να ασχολούμαι με την πολιτική. Σε καμία περίπτωση δεν θα αυτονομηθώ. Δεν έχω καμία διασπαστική ή αρχηγική τάση. Πάνω από 200000 ευρώ οι μισθοί των στελεχών του ΤΧΣ. Απορρίφθηκε από το Euroworking group η απόφαση για μείωσή τους. Η τρόικα δεν έδειξε εμπιστοσύνη στην πρότασή μας σε σχέση με αύξηση εισπραξιμότητας του ΦΠΑ. Είχαμε υποσχεθεί ως ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν θα πέσουμε ξανά στην παγίδα των πρωτογενών ελλειμμάτων. Αν ήμουν με τον Υπουργό τα χαράματα στη συνεδρίαση θα του έλεγα να κρατήσει. Απ’την αρχή ξέραμε ότι το Eurogroup ήταν στημένο. Καλούμαστε να ψηφίσουμε μέτρα χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Το 1 δις είναι το ΕΣΠΑ. Τα υπόλοιπα είναι χρήματα που έχει λαμβάνειν η χώρα από ΕΣΠΑ και πλασματικά χρήματα. Προσπαθήσαμε στο ΥΠΟΙΚ να κάνουμε συζήτηση με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για συμφωνία έκδοσης ειδικού ομολόγου. Το ειδικό ομόλογο που ζητήσαμε ήταν για να υπάρξει αναπτυξιακό πλάνο. Υπήρχαν ευήκοα ώτα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ελπίζω να συνεχιστεί η συζήτηση. Μου είπανε ευθαρσώς ότι επειδή το Eurogroup δεν υπάρχει θεσμικά ο πρόεδρός του μπορεί να κάνει ότι θέλει. Αυτό που ζητάμε σε σχέση με τα κόκκινα δάνεια έχει δοκιμαστεί και στη Γερμανία. Είχαμε πει να περάσουν τα περιουσιακά του δημοσίου σε μια αναπτυξιακή τράπεζα για μεταρρύθμιση και όχι ξεπούλημα. Θέλαμε να αυξήσουμε την αξία των περιουσιακών στοιχείων του δημοσίου. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια δική μας αναπτυξιακή τράπεζα».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.