mega_LARGE_t_53761_1363702_type12250Στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην κρίσιμη σύνοδο κορυφής για την Ελλάδα, μεταβαίνει σήμερα το πρωί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Το συμβούλιο των ηγετών της Ευρωζώνης είναι προγραμματισμένο να συγκληθεί στις 7 το απόγευμα. Θα προηγηθεί στις 14:00 η σύνοδος του Eurogroup, όπου θα συμμετάσχει για πρώτη φορά ως υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και όπου αναμένεται να παρουσιαστούν οι ελληνικές προτάσεις για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας.

Βάσει των ελληνικών προτάσεων, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα αποφασίσουν αν θα δώσουν την εντολή στους θεσμούς της ΕΕ για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Πηγές της Ευρωζώνης έλεγαν το βράδυ της Δευτέρας πως “τo Εurogroup αναμένει από την ελληνική πλευρά να καταθέσει σαφείς προτάσεις μεταρρυθμίσεων, στο πλαίσιο της συνθήκης του ESM, λαμβανομένης υπόψη της νέας οικονομικής κατάστασης της χώρας”.

Στη σύνοδο κορυφής της Ευρωζώνης, όπου θα συμμετέχουν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, θα συζητηθούν οι πιθανές μελλοντικές κινήσεις μετά το δημοψήφισμα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε συνέντευξη που παραχώρησαν από κοινού χθες από το Παρίσι, άφησαν ανοιχτή την πόρτα της διαπραγμάτευσης, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει γρήγορα “σοβαρές και συγκεκριμένες” προτάσεις, προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία.

Μιλώντας το βράδυ της Δευτέρας στο Κοινοβούλιο της Ολλανδίας, ο υπουργός Οικονομικών της χώρας και πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η ολλανδική κυβέρνηση επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, εάν είναι εφικτό. “Αύριο θα εξετάσουμε εάν είναι εφικτό, στη βάση αυτών που θα μας πουν οι Έλληνες”, είπε ο Ντάισελμπλουμ.

Την εκτίμηση ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύ δύσκολες έκανε χθες ο επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG), Τόμας Βίζερ, μιλώντας στο αμερικανικό δίκτυο CNBC. Ο Τ. Βίζερ υποστήριξε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει επιδεινωθεί και ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να κινηθεί όσο το δυνατόν ταχύτερα.

O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλώντας ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για την κατάσταση στην Ελλάδα, επισήμανε ότι είναι κατά ενός Grexit αλλά περιμένει από τους Έλληνες σήμερα να εξηγήσουν τι σήμαινε η ψήφος της Κυριακής.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.