b1f80a786220888292abbd83d8707702_LΑναρωτιέστε πώς σας βλέπει το νεογέννητο μωράκι σας κάθε φορά που το κρατάτε στην αγκαλιά σας; Είναι άραγε ικανό να αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει;Νέα έρευνα από τη Στοκχόλμη επιβεβαιώνει ότι ναι, τα μωράκια δύο ή τριών ημερών μπορούν να δουν τις εκφράσεις του προσώπου σας, αλλά μόνο όταν είστε πολύ κοντά. Δηλαδή από μια απόσταση 30 εκατοστών – η απόσταση ανάμεσα στο μωρό και σε μια θηλάζουσα μητέρα – το μωρό μπορεί και βλέπει τα χαρακτηριστικά του προσώπου. Αλλά όταν η απόσταση μεγαλώνει και φτάνει τα 60 εκατοστά, υπάρχει μια θαμπάδα.

«Είναι σημαντικό βέβαια να θυμάστε ότι αυτό που έχει διευρυνθεί είναι τι μπορεί και βλέπει το βρέφος και όχι τι αντιλαμβάνεται», λέει ο ερευνητής Svein Magnussen από το Ινστιτούτο Ψυχολογίας.

Για τη διεξαγωγή της έρευνας, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κινούμενες εικόνες, επεκτείνοντας σημαντικά την έρευνα που έκαναν και την δεκαετία του ’80, χρησιμοποιώντας και πάλι εικόνες.

«Στο παρελθόν, όταν οι ερευνητές είχαν επιχειρήσει να εκτιμήσουν τι ακριβώς βλέπει ένα νεογέννητο μωρό, χρησιμοποιούσαν φωτογραφίες», λέει ο Magnussen. «Αλλά ο κόσμος σήμερα είναι δύναμη. Έτσι είχαμε την ιδέα να χρησιμοποιήσουμε κινούμενες εικόνες», συμπληρώνει ο ίδιος

«Τα σχήματα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν από μαύρες και άσπρες ρίγες», λέει ο Magnussen. «Επιλέγοντας ένα συγκεκριμένο πλάτος και λωρίδα, το πεδίο γίνεται ομοιόμορφα γκρι, και το παιδί δεν κατευθύνει το βλέμμα του προς την κατεύθυνση αυτή. Η αλλαγή του πλάτους και της συχνότητας ώστε να προσδιοριστεί το ακριβές επίπεδο της αντίθεσης και της χωρικής ανάλυσης είναι αυτό που έκανε τη διαφορά ώστε το βρέφος να κατευθύνει το βλέμμα του προς το σχήμα. ”

Με άλλα λόγια, τα νεογνά είναι σε θέση να βλέπουν την μαμά ή τον μπαμπά όταν στέκονται πάνω από την κούνια τους. Αλλά αυτό που επιβεβαιώθηκε τώρα είναι ότι βλέπουν τα χαρακτηριστικά του προσώπου της μαμάς ή του μπαμπάς, όχι ότι είναι σε θέση να ερμηνεύσουν τη σημασία τους.

baby

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.