assets_LARGE_t_942_44128302_type13031Σε ένα ηχηρό μήνυμα προχώρησε χθες ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, καθώς το Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε ένα οριακό περαιτέρω κούρεμα ομολόγων, το οποίο σε κάθε περίπτωση επιτρέπει στις τράπεζες να παραμείνουν ζωντανές, αφού όλες έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά από τίτλους του χαρτοφυλακίου τους, δηλαδή έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν το κούρεμα των ενεχύρων που υπέστησαν από άλλο κούρεμα.
Σε αναπροσαρμογή των ενεχύρων των τραπεζών προχώρησε λοιπόν χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και μολονότι δεν ανακοίνωσε το ποσό του κουρέματος των ενεχύρων, αυτό σύμφωνα με ακριβείς πληροφορίες εκτιμάται πως ανέρχεται για το σύνολο των συστημικών τραπεζών στα 14 δισ. ευρώ και αφορά μόνον ενέχυρα του ελληνικού δημοσίου.
Εγκυρες τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι όλες οι τράπεζες διαθέτουν το αντίστοιχο ποσό τίτλων προκειμένου να καλύψουν τη διαφορά. Το κούρεμα αυτό είναι περίπου το διπλάσιο από το όφελος που είχαν οι ελληνικές τράπεζες κατά τον Δεκέμβριο με τις αντίστοιχες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου 7 δισ. ευρώ).
Ο κ. Ντράγκι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δέχθηκε εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα, προχώρησε όμως στην παραπάνω απόφαση στο πλαίσιο μίας αυστηρής προειδοποίησης ενόψει της της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για τη χώρα μας.
«Παιχνίδι»
Τραπεζικοί κύκλοι αλλά και διεθνείς πηγές υποστηρίζουν πως ο Μάριο Ντράγκι και η Ε.Ε. «παίζουν» το παιχνίδι της «γάτας και του ποντικιού», καθώς ο κεντρικός τραπεζίτης θέλει να είναι ένα βήμα πίσω από τις πολιτικές εξελίξεις, χωρίς όμως να παραβιάζει και αβασάνιστα τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση θέλει ο κεντρικός τραπεζίτης να αποτελέσει τον προπομπό των εξελίξεων.
Ετσι και ενώ χθες αναμενόταν μόνον να αφήσει τον ELA αμετάβλητο κατά τη σύσκεψη του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, τελικώς ο Μάριο Ντράγκι προχώρησε και σε ένα οριακό για τα δεδομένα των ελληνικών τραπεζών κούρεμα των ενεχύρων τους δίνοντας σήμα για το τι μπορεί να συμβεί, εάν και εφόσον οι δύο πλευρές δεν καταλήξουν σε οριστική συμφωνία.
Οι ελληνικές τράπεζες, σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον, εμφανίζονται έτοιμες να καλύψουν τη διαφορά.
Τα προβλήματα στο τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι μεγάλα. To όριο του ELA παραμένει σταθερό στα 89 δισ. ευρώ και δεν φαίνεται ότι μπορεί να αυξηθεί, χωρίς να υπάρχει συμφωνία. Οι ελληνικές τράπεζες διαθέτουν ενέχυρα κοντά στα 30 δισ. ευρώ. Και με το κούρεμα (ύψους 14 δισ. ευρώ για τα ενέχυρα τα οποία έχουν ήδη δοθεί για τα 89 δισεκατομμύρια ευρώ του ELA) το συνολικό απόθεμα των εγγυήσεων περιορίζεται σε περίπου 15 -16 δισ. ευρώ. Τα ακριβή μεγέθη για κάθε μία τράπεζα αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα.

Ρευστότητα
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, δεν πρόκειται αυτά τα ενέχυρα να χρησιμοποιηθούν από τις τράπεζες άνευ συμφωνίας, άρα μικρή σημασία έχει πόσα είναι. Εκείνο το οποίο αντιθέτως έχει σημασία, είναι η ρευστότητα που διαθέτουν οι τράπεζες αυτή τη στιγμή, και με βάση τη ροή των αναλήψεων, οι οποίες δεν αφορούν μόνον τα 60 ευρώ από τα ATM’s, αλλά και άλλες πράξεις όπως αποπληρωμές λογαριασμών, δανείων κ.λπ.
Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς και με βάση τον περιοριμό της διάθεσης καταθέσεων λόγω των capital controls, οι τράπεζες στο σύνολό τους διαθέτουν ρευστότητα μέχρι την Τετάρτη και ίσως και λίγες ημέρες περισσότερες, εάν η διακίνηση μετρητών από το σύστημα περιοριστεί.
Η διαφορά
Εγκυρες τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι όλες οι τράπεζες διαθέτουν το αντίστοιχο ποσό τίτλων προκειμένου να καλύψουν τη διαφορά. Το κούρεμα αυτό είναι περίπου το διπλάσιο από το benefit που είχαν οι ελληνικές τράπεζες κατά τον Δεκέμβριο με τις ανίστοιχες κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (περίπου 7 δισ. ευρώ).
Εισηγήσεις
Ο κ. Ντράγκι κατά τη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δέχθηκε εισηγήσεις για αυστηρότερα μέτρα, προχώρησε όμως στην παραπάνω απόφαση στο πλαίσιο μίας αυστηρής προειδοποίησης ενόψει της σημερινής κρίσιμης Συνόδου Κορυφής για τη χώρα μας.

imerisia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.