o-tzixantistis-ebgale-selfie-me-to-kefali-tou-ergodoti.w_lΣέλφι” με το κεφάλι του θύματος σε πρόσωπο που δεν έχει ακόμη ταυτοποιηθεί έστειλε ο ύποπτος που φέρεται να αποκεφάλισε τον εργοδότη του.Ο 35χρονος Γιασίν Σαλχί, ο οποίος συνελήφθη χθες, Παρασκευή, ενώ επιχειρούσε να ανατινάξει ένα εργοστάσιο βιομηχανικών αερίων στην περιοχή της Λυών, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Γαλλίας, εξακολουθούσε απόψε να ανακρίνεται.

Αναζητούν το …δρομολόγιο της μακάβριας selfie

Οι ανακριτές, οι οποίοι εξετάζουν αν υπάρχουν ενδεχομένως συνεργοί, θα επιχειρήσουν να ανιχνεύσουν το δρομολόγιο αυτής της μακάβριας φωτογραφίας ώστε να εντοπίσουν τον παραλήπτη της, στη Γαλλία ή το εξωτερικό.

Το αποκεφαλισμένο πτώμα του Ερβέ Κορναρά, 54 ετών, επικεφαλής μιας επιχείρησης μεταφορών στην οποία εργαζόταν ο ύποπτος, βρέθηκε στον τόπο της επίθεσης, ένα εργοστάσιο βιομηχανικών αερίων στο Σεν-Κεντέν-Φαλαβιέ, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από τη Λυών

Η κράτηση του Γιασίν Σαλχί παρατάθηκε, όπως και η κράτηση της συζύγου του και της αδελφής του, οι οποίες συνελήφθησαν επίσης χθες. Σε υποθέσεις τρομοκρατίας, η κράτηση μπορεί να διαρκέσει μέχρι 96 ώρες.

Λιγότερο από έξι μήνες μετά τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι, η επίθεση αυτή προκάλεσε ένα νέο σοκ.

“Έχουμε μείνει άναυδοι”, είπαν κάτοικοι του Σεν-Κεντέν-Φαλαβιέ, οι οποίοι υπογράμμισαν ότι απορρίπτουν τη “βαρβαρότητα” τηρώντας ενός λεπτού σιγή και τραγουδώντας στη συνέχεια τη “Μασσαλιώτιδα”, τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.

To ιστορικό της επίθεσης

Το πώς εκτυλίχθηκε η επίθεση της Παρασκευής είναι ήδη σε μεγάλο βαθμό γνωστό.

Ο Γιασίν Σαλχί, πατέρας τριών παιδιών και άνθρωπος που κρατούσε χαμηλό προφίλ, εμφανίσθηκε στο τιμόνι ενός οχήματος δημόσιας χρήσης νωρίς την Παρασκευή μπροστά από το εργοστάσιο βιομηχανικών αερίων της αμερικανικής εταιρείας Air Products. Καθώς πήγαινε συχνά εκεί, μπόρεσε να εισέλθει χωρίς δυσκολία στην εγκατάσταση, η οποία χαρακτηρίζεται ευαίσθητη.

Στη συνέχεια έριξε το όχημά του πάνω σε ένα υπόστεγο, προκαλώντας μια σφοδρή έκρηξη, χωρίς όμως να υπάρξουν τραυματίες. Οι πυροσβέστες που έσπευσαν επιτόπου κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά που ξέσπασε, ενώ ο Σαλχί επιχειρούσε να προκαλέσει μια δεύτερη έκρηξη.

Μοναχικός λύκος;

Ωστόσο πολλά είναι αυτά που δεν έχουν ακόμη διευκρινισθεί, υπογράμμισε χθες το βράδυ ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.

Οι ερευνητές προσπαθούν να σχηματίσουν το προφίλ του υπόπτου, ο οποίος είχε “φακελλωθεί” το 2006 από τις υπηρεσίες πληροφοριών για “ριζοσπαστικοποίηση” και είχε εντοπισθεί ξανά μεταξύ του 2011 και του 2014 για τους δεσμούς του με τον χώρο των σαλαφιστών, αλλά είχε λευκό ποινικό μητρώο. Είναι άραγε ένας “μοναχικός λύκος” ή είχε συνεργούς;

Σύμφωνα με συγκλίνουσες πηγές, ριζοσπαστικοποιήθηκε στη δεκαετία του 2000 στο Πονταρλιέ (ανατολική Γαλλία), μέσω της επαφής του με τον Φρεντερίκ Ζαν Σαλβί, γνωστό ως “Αλί”, ο οποίος είχε ασπασθεί το ισλάμ και ήταν ύποπτος ότι είχε προετοιμάσει επιθέσεις στην Ινδονησία μαζί με μαχητές της αλ-Κάιντα.

Κανένα στοιχείο δεν επιτρέπει ωστόσο προς το παρόν να συνδεθεί ο “Αλί” με την επίθεση της Παρασκευής.

Πρέπει επίσης να αποσαφηνισθούν οι συνθήκες του φόνου του Ερβέ Κορναρά. Τα αποτελέσματα της νεκροψίας αναμένονταν σήμερα.

Τέλος, ποιο ήταν άραγε το κίνητρό του; Η παρουσία σημαιών με ισλαμικές επιγραφές που γύρω από το κεφάλι του θύματος που βρέθηκε κρεμασμένο στο κιγκλίδωμα του περιβόλου του εργοστασίου, θυμίζουν τις μακάβριες σκηνοθεσίες της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, όμως αυτή η τελευταία δεν ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

«Το ερώτημα δεν είναι το αν αλλά το πότε»

Το ΙΚ ανέλαβε αντίθετα την ευθύνη για την επίθεση στην Τυνησία, όπου 38 άνθρωποι φονεύθηκαν στο θέρετρο της Σους, και για την επίθεση καμικάζι εναντίον ενός σιιτικού τεμένους στο Κουβέιτ, που στοίχισε τη ζωή σε 26 ανθρώπους.

Το Παρίσι φοβόταν μια νέα επίθεση μετά τις επιθέσεις του Ιανουαρίου που είχαν στοιχίσει τη ζωή 17 ανθρώπων και τη σύλληψη, τον Απρίλιο, του αλγερινου φοιτητή Σιντ Άχμεντ Γλαμ, υπόπτου ότι σχεδίαζε επίθεση εναντίον μιας καθολικής εκκλησίας.

“Το ερώτημα δεν είναι αν θα υπάρξει μια νέα επίθεση, αλλά το πότε”, προειδοποίησε εξάλλου σήμερα ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

“Αυτή η μακάβρια πράξη του αποκεφαλισμού”, πρωτοφανής στο πλαίσιο επίθεσης που έχει πραγματοποιηθεί στη Γαλλία, “δημιουργεί ισχυρή ένταση στη γαλλική κοινωνία, η οποία υπάρχει κίνδυνος να τύχει εκμετάλλευσης”, υπογράμμισε ο Βαλς, ο οποίος επέστρεψε επειγόντως στο Παρίσι αφού συντόμευσε μια επίσκεψη στη νότια Αμερική.

Εκφράζονται επίσης φόβοι για μια ενίσχυση της έντασης έναντι των περίπου πέντε εκατομμυρίων μουσουλμάνων της Γαλλίας, καθώς οι επιθέσεις του Ιανουαρίου είχαν ακολουθηθεί από μια ισχυρή άνοδο των ισλαμοφοβικών ενεργειών στη χώρα.

Μια άλλη ανησυχία είναι το ενδεχόμενο να γίνει η επίθεση αυτή αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, δύο χρόνια πριν από τις επόμενες προεδρικές εκλογές.

Η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν ζήτησε σήμερα να “κλείσουν τα σαλαφιστικά τζαμιά στη Γαλλία, όπως έγινε στην Αίγυπτο ή στην Τυνησία”.

Η κυβέρνηση εξέφρασε την αποφασιστικότητά της και υπερασπίσθηκε σήμερα τον απολογισμό της μετά το πέρας ενός υπουργικού συμβουλίου σε περιορισμένη σύνθεση, στο οποίο συμμετείχε ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο πρωθυπουργός, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών, Άμυνας, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και Ενέργειας.

“Η κυβέρνηση θα συνεχίσει, καθώς αντιμετωπίζει ένα υψηλό επίπεδο απειλής, να αναλαμβάνει ακατάπαυστα δράση”, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ, πριν απαριθμήσει τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί: προσλήψεις προσωπικού ασφαλείας και ενίσχυση του νομικού οπλοστασίου με δύο αντιτρομοκρατικούς νόμους και μέτρα για την ενίσχυση των μέσων των υπηρεσιών πληροφοριών.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.