Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Στα 20 δισ. ευρώ η ζημιά για την ελληνική οικονομία μόνο από την άρνηση παράτασης του προγράμματος

28 Ιουνίου, 2015 by Χρήστος Μίμης

ΕΥΡΩΠΗ - ΛΕΦΤΑΤο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου. Άμεση συνέπεια αυτής της «λήξης» είναι ότι η ελληνική οικονομία ουσιαστικά «μένει στον αέρα», χωρίς ελπίδα ότι θα υπάρξει έστω και μικρή έξωθεν χρηματοδότηση.

Άρνηση παράτασης του ελληνικού προγράμματος, έστω και για μικρό χρονικό διάστημα και όχι για το 5μηνο που ήταν η τελευταία πρόταση των δανειστών, μεταφράζεται άμεσα σε απώλεια για την |Ελλάδα αρκετών δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται είτε από την τελευταία δόση, είτε από τα κεφάλαια που διατηρούν στα «ταμεία» τους ο EFSF και η ΕΚΤ.

Η Ελλάδα θα χάσει άμεσα όχι μόνο το ποσό των 7,2 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του προγράμματος στήριξης, αλλά και τα 10,9 δισ. ευρώ που έχουν επιστραφεί από το ΤΧΣ στον EFSF και θεωρητικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καθώς και το ποσό των 1,9 δισ. ευρώ, τα οποία αφορούν κέρδη της ΕΚΤ από την αγορά ελληνικών, κρατικών ομολόγων.

Όμως τα παραπάνω ποσά είναι τα «φανερά», καθώς δεν θα πρέπει να παραλείψει κάποιος το ενδεχόμενο η ΕΚΤ, η οποία θα οδηγηθεί σε αυτήν την απόφαση εξαιτίας του καταστατικού της και φυσικά των ισχυρών πιέσεων που θα δεχθεί ο Μ. Ντράγκι κυρίως από τη γερμανική πλευρά, να διακόψει τον ELA. Ουσιαστικά δηλαδή να σταματήσει να παρέχει την απαραίτητη ρευστότητα προκειμένου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα και κατ’ επέκταση η πραγματική οικονομία, να παραμείνει εν ζωή.

newmoney

This entry was posted on Κυριακή, 28 Ιουνίου, 2015 at 18:44 and is filed under ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply