ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΑΚΝΑΚΗΣΟ σεβασμός στην υπέρτατη αξία της ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας αποτελεί τη μέγιστη υποχρέωση κάθε σύγχρονης κοινωνίας και απαραίτητη προϋπόθεση για την πρόοδο και εξέλιξή της. Οι μηχανισμοί που αναπτύσσει, αντανακλούν και την προσπάθειά της για την επίτευξη του σκοπού αυτού. Η Ελληνική Αστυνομία, ως ένας τέτοιος μηχανισμός και δη θεμελιώδης θεσμός, έρχεται με τη σειρά της να υπηρετήσει τον πολίτη και να τον προστατεύσει από κάθε απειλή, που αναδύεται κάθε φορά στο κοινωνικό του περιβάλλον.

Μία τέτοια απειλή αποτελεί και η χρήση των ναρκωτικών ουσιών, η οποία φλερτάρει καθημερινά με τους νέους ανθρώπους της Χώρας μας.

Δικαίως χαρακτηριζόμενο ως «μάστιγα», το φαινόμενο της διάδοσης και χρήσης ναρκωτικών ουσιών έρχεται αντιμέτωπο με την πολιτισμική υγεία κάθε χώρας ανά την υφήλιο και κατ’ επέκταση κάθε πόλης αυτής έως και γειτονιάς. Η δραστηριότητα των διεθνών εγκληματικών οργανώσεων αποδεικνύει περίτρανα την παγκόσμια διάσταση και πολυπλοκότητα του φαινομένου, γεγονός που απειλεί το δικαίωμα και την ευγενή απαίτηση για δημόσια ασφάλεια σε κάθε πτυχή της κοινωνίας μας. Ευνόητη θεωρείται, λοιπόν, η άμεση ανταπόκριση και συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην αντιμετώπιση της εν λόγω εγκληματικότητας, εντάσσοντας αυτήν ως βασική προτεραιότητα σε κάθε της πολιτική.

Οι ιδιαιτερότητες της ελληνικής κοινωνίας διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο αφενός στην εξέλιξη και εξάπλωση του φαινομένου, αφετέρου στην διαμόρφωση της προαναφερόμενης πολιτικής. Η οικονομική συγκυρία που πλήττει την Χώρα μας, τα προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις, η εμφανής εξασθένιση των ηθών και αξιών και η έλλειψη προτύπων και πνεύματος, αποτελούν μερικούς από τους παράγοντες, που από τη μία πλευρά ωθούν τους νέους στην πλάνη μιας διεξόδου και από την άλλη, τους εμπόρους του θανάτου στην ευκαιρία για γρήγορο και εύκολο πλουτισμό.

Αυτές οι ιδιαιτερότητες αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης και ανάλυσης, στο πλαίσιο εκπόνησης του Προγράμματος Αντεγκληματικής Πολιτικής του Αρχηγείου μας, το οποίο επικαιροποιήθηκε για την επόμενη πενταετία και το οποίο περιλαμβάνει στις βασικές του προτεραιότητες την καταπολέμηση της υπόψη εγκληματικότητας σε όλες της τις διαστάσεις. Συμπληρωματικά και ήδη από το 2014 εφαρμόζεται το Ειδικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Ελληνικής Αστυνομίας κατά των Ναρκωτικών για τα έτη 2014-2016. Τα Προγράμματα αυτά, ανταποκρινόμενα πάντοτε στις ευρύτερες ευρωπαϊκές αλλά και διεθνείς πολιτικές, περιλαμβάνουν συγκεκριμένους στόχους και επιμέρους δράσεις για την επίτευξή τους. Κύρια χαρακτηριστικά τους είναι η εξάρθρωση των οργανωμένων εγκληματικών οργανώσεων σε εθνικό και διεθνές επίπεδο και των εργαστηρίων παρασκευής εξαρτησιογόνων ουσιών, η μείωση της προσφοράς και ζήτησης, η περαιτέρω ανάπτυξη της υφιστάμενης διεθνούς συνεργασίας και της διοικητικής προσέγγισης με φορείς και οργανισμούς και η ευαισθητοποίηση των Αστυνομικών υπαλλήλων στα πραγματικά θύματα (χρήστες) της εν λόγω εγκληματικότητας.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα των δράσεων που αναπτύσσουν οι αρμόδιες Υπηρεσίες μας, αποδεικνύουν αναντίρρητα ότι η Ελληνική Αστυνομία, ως μία εκ των Διωκτικών Αρχών της Χώρας μας, συνδράμει και συμβάλλει τα μέγιστα στον κοινό αγώνα κατά των ναρκωτικών. Επιδιώκει με κάθε τρόπο την προστασία των νέων ανθρώπων, η οποία συνίσταται από την εμφανή αστυνόμευση σε κάθε σχολείο και την διενέργεια ενημερωτικών ημερίδων, μέχρι και την αρωγή των θυμάτων αλλά και τη σύλληψη και παραπομπή των υπαιτίων στην Ελληνική Δικαιοσύνη. Αναπτύσσει τον προληπτικό της χαρακτήρα, ισάξια με τον κατασταλτικό, επιδιώκοντας παράλληλα την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων, όπως είναι ειδικότερα η χρήση του διαδικτύου για την εξυπηρέτηση διαφόρων εγκληματικών δραστηριοτήτων, συμπεριλαμβανομένης και της διακίνησης ναρκωτικών (darknet).

Κατά συνέπεια, η παγκόσμια ημέρα κατά των ναρκωτικών δεν θα πρέπει να αποτελεί μόνο το έναυσμα και την αφορμή για την επαύξηση των ενεργειών όλων των υπευθύνων στον κοινό αυτό αγώνα, αλλά ένα ηχηρό μήνυμα στους συμπολίτες μας ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι σύμμαχος ικανός στην καταπολέμηση του εν λόγω φαινομένου και άξιος συμπαραστάτης της στην προστασία της νεολαίας της.

Η σημερινή ημέρα, λοιπόν, αποτελεί ημέρα δράσης για την Ελληνική Αστυνομία, όπως κάθε μέρα του χρόνου, στον αγώνα κατά των ναρκωτικών, δίπλα στον πολίτη και ειδικότερα στους νέους, έχοντας πάντοτε ως ευσεβή πόθο την εξάλειψη του φαινομένου για ένα καλύτερο αύριο.

 

Ο ΑΡΧΗΓΟΣ

Δημήτριος ΤΣΑΚΝΑΚΗΣ

Αντιστράτηγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.