eurogroup11Γερούν Ντάισελμπλουμ και Πιερ Μοσκοβισί έδωσαν το στίγμα της διαπραγμάτευσης σε μια ολιγόλεπτη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στις 19:00 (ώρα Ελλάδος) θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις Βρυξέλλες.

Σημεία από την παρέμβαση Ντάισελμπλουμ:

  • Οι Θεσμοί ζήτησαν χρόνο για να μελετήσουν τις ελληνικές προτάσεις
  • Το Eurogroup ζήτησε από τους Θεσμούς να συνεργαστούν και να μελετήσουν εις βάθος τις προτάσεις
  • Ωστε, ει δυνατόν, να φτάσουμε σε κάποια συμφωνία προς το τέλος της εβδομάδας
  • Θα υπάρξει και άλλο Eurogroup αυτή την εβδομάδα

Μοσκοβισί

  • Λάβαμε πολύ αργά τις προτάσεις, απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει
  • Κατόπιν εντολής του Eurogroup οι Θεσμοί θα ξεκινήσουν συνεργασία προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία

Ερώτηση: Τι λείπει από τις προτάσεις;
Ντάισελμπλουμ: Οι προτάσεις ήταν ευρείς και συνεκτικές, αλλά πρέπει να δούμε τις λεπτομέρειες και τα νούμερα για να δούμε αν μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για πραγματική ανάπτυξη.
Ερώτηση: Θα υπάρξει συζήτηση για τον κατάλογο δράσεων; Υπάρχουν προοπτικές για συμφωνία; Γιατί έφτασαν τόσο αργά οι ελληνικές προτάσεις;
Ντάισελμπλουμ: Ναι, δύο εκδοχές έφτασαν. Δεν έκανα αντιπαραβολή στις δύο εκδοχές, αλλά μου φάνηκαν παρόμοιες. Πάντα λέμε ότι οι Θεσμοί πρέπει να εξετάσουν τις προτάσεις. Οι προαπαιτούμενες δράσεις θα είναι ένας κατάλογος για την ελληνική κυβέρνηση και να περάσουν από το ελληνικό Κοινοβούλιο.
Ερώτηση: Οι προτάσεις είναι αξιόπιστες;
Μοσκοβισί: Είναι βάση στέρεη και σφαιρική, αλλά απαιτείται δουλειά. Ευπρόσδεκτο βήμα, στη σωστή κατεύθυνση, είναι μια ευκαιρία για να επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα.

Eurogroup: Αναμένουμε λίστα με προαπαιτούμενα – Ισως υπάρξει νέα συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα

Αρκετή ώρα μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup και της συνέντευξης Τύπου, η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για λίστα με προαπαιτούμενες δράσεις.

Εφόσον οι Θεσμοί εγκρίνουν τις νέες ελληνικές προτάσεις και καταρτιστεί η εν λόγω λίστα ίσως υπάρξει νέο Eurogroup εντός της εβδομάδας.

Η ανακοίνωση του  Eurogroup στα ελληνικά:

«Το Eurogroup καλωσόρισε τη νέα εκδοχή του σχεδίου μεταρρυθμίσεων που παραδόθηκε από τις ελληνικές αρχές σήμερα το πρωί, πριν από τη συνεδρίαση, και θεωρεί ότι είναι ένα θετικό βήμα για τη διαδικασία.

Το Eurogroup ζήτησε από τους Θεσμούς (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να αρχίσουν να αναλύουν τη νέα πρόταση και μαζί με τις ελληνικές αρχές να επεξεργαστούν μια λίστα με προαπαιτούμενα με στόχο να φθάσουμε σε μια συμφωνία για το πλάνο μεταρρυθμίσεων στο τέλος της εβδομάδας.

Το Eurogroup ίσως συνεδριάσει ξανά αυτή την εβδομάδα».

Η ανακοίνωση στα αγγλικά:

«The Eurogroup broadly welcomed a new version of the reform plan submitted by the Greek authorities this morning, before the Eurogroup meeting, and considered it to be a positive step in the process.
The Eurogroup asked the institutions (the European Commission, the European Central Bank and the International Monetary Fund) to start analysing the new proposal and together with the Greek authorities work out a list of prior actions with a view to reaching a final agreement on the reform plan later this week.
The Eurogroup might hold another meeting this week».

Για εξοικονόμηση χρόνου δεν πήγε η Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου

Ερωτήματα προέκυψαν αναφορικά με την απουσία της επικεφαλής του ΔΝΤ από τη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup. Η απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε τροφή για σχόλια από τον Τύπο. Ωστόσο όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες η κα Λαγκάρντ δεν πήγε στη συνέντευξη Τύπου προκειμένου να μην καθυστερήσει η συνέντευξη, αφού ο χρόνος τρέχει και έπρεπε να ξεκινήσουν οι προετοιμασίες για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα-Λιου

Πυρετός διαβουλεύσεων -σε όλα τα επίπεδα- στις Βρυξέλλες με τον Αλέξη Τσίπρα να συνομιλεί ακόμη και με τον υπουργό οικονομικών Τζακ Λιου σε πολύ καλό κλίμα.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού μέχρι και τη Σύνοδο

  • 17:30 (ώρα Βρυξελλών) Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
  • 18:00  (ώρα Βρυξελλών) Συνάντηση με Πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.
  • 19:00 (ώρα Βρυξελλών) Euro zone Summit, με θέμα την Ελλάδα.

Μέρκελ: Να συμφωνήσουν οι θεσμοί για να έχουμε συμφωνία

Η γερμανίδα καγκελάριος είχε σχεδόν προαναγγείλλει από το πρωί της Δευτέρας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στη σημερινή έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης που συγκαλείται αποκλειστικά για την Ελλάδα.

Χρόνος για αποφάσεις αργότερα μέσα στην εβδομάδα υπάρχει σύμφωνα με την Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, η οποία τονίζει πως δεν θα υπάρξει συμφωνία χωρίς τους Θεσμούς.

Σύμφωνα με την κ. Μέρκελ η Σύνοδος Κορυφής θα είναι απλά ένα φόρουμ συζήτησης αν δεν υπάρξει σύγκλιση των δανειστών με τις ελληνικές προτάσεις.

«Οι Θεσμοί πρέπει να εγκρίνουν το πρόγραμμα για να υπάρξει συμφωνία. Οι Θεσμοί είναι αυτοί που πρέπει να εγκρίνουν τη συμφωνία, η Σύνοδος Κορυφής δεν θα είναι πεδίο αποφάσεων αλλά συζητήσεων», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος.

«Υπάρχει χρόνος για συμφωνία και αργότερα μέσα στην εβδομάδα», τόνισε και προσέθεσε πως «ελληνική πλευρά πρέπει να δείξει έτοιμη να προβεί σε μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει συμφωνία».

Γιούνκερ: Στόχος η συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας

«Δουλεύουμε νυχθημερόν για την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε σε δημοσιογράφους ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά για να γίνει, ωστόσο, στόχος είναι να βρούμε συμφωνία μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Ερχεται στη Βουλή λιστα με προαπαιτούμενα;

Τις τελευταίες ώρες κυκλοφορούν, πάντως, πληροφορίες πως ίσως ο πρωθυπουργός να επιστρέψει στην Αθήνα με λίστα με προαπαιτούμενα για να τα περάσει από τη Βουλή.

Η συγκεκριμένη συζήτηση έχει «ανάψει» και από τις Βρυξέλλες αναφέρεται ότι οι Θεσμοί θα κρίνουν τη λίστα με τα προαπαιτούμενα, την οποία θα υποβάλει στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας προς ψήφιση  με τη μορφή νομοσχεδίου.

Εφόσον περάσει από τη Βουλή το σκηνικό θα μεταφερθεί ξανά στη Σύνοδο Κορυφής για να υπάρξει τελική συμφωνία.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα ο Σάιμον Νίξον της Wall Street Journal, μέσω Twitter, εκτιμά ότι σύντομα θα… υπάρξει δράση στο ελληνικό κοινοβούλιο.

Μάλιστα σχολιάζει ότι η επερχόμενη συμφωνία θα είναι πολύ δύσκολο για όλους στη Βουλή, συμπολίτευση και αντιπολίτευση.

Επικαλείται, ακόμη, πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που του αναφέρουν ότι η ψηφοφορία θα είναι δύσκολη, ενώ, η σημερινή συγκέντρωση υπέρ του ευρώ είναι κρίσιμη.

Τι θέμα πάει ένα βήμα πιο πέρα ο δημοσιογράφος του Channel 4 Πολ Μέισον ο οποίος σχολιάζει το Twitter

Guardian: Τα θετικά σημάδια από το Eurogroup

Σε μία πρώτη σύνοψη από το Eurogroup, ο Guardian καταλήγει ότι η Ελλάδα… επέζησε για να παλέψει άλλη μία ημέρα, ενώ βλέπει ενθαρρυντικά σημάδια τόσο στο γεγονός ότι ο Γερούν Ντάισεμπλουμ αντιστάθηκε στον πειρασμό να επιπλήξει τον Γιάνη Βαρουφάκη, όσο και στο ότι βραχυπρόθεσμα η αισιοδοξία του Eurogroup σημαίνει ότι η ΕΚΤ δύσκολα θα τραβήξει την «πρίζα» από τις ελληνικές τράπεζες.

«Ηταν μία από τις συντομότερες συνεντεύξεις Τύπου στην κρίση της ευρωζώνης, αλλά όχι η πιο ζοφερή», σχολιάζει ο Guardian.

«Το μήνυμα- κλειδί είναι πως οι νέες προτάσεις από την Ελλάδα είναι ”ευρείς και κατανοητές” και μία καλή βάση για να επανεκκινήσουν οι διαπραγματεύσεις που ”πάγωσαν” πριν από μία εβδομάδα. Αλλά έφτασαν πολύ αργά για να υπάρξει δραματική εξέλιξη σήμερα», σημειώνει η βρετανική εφημερίδα.

«Συμφωνία δεν θα υπάρξει σήμερα, αλλά η πόρτα παραμένει ανοιχτή για να γίνει αυτό μέχρι την Πέμπτη. Ομως, αυτή η πόρτα μπορεί να αρχίσει να κλείνει αν οι προτάσεις της Ελλάδας δεν είναι αυτό που πρέπει ή οι διαπραγματεύσεις ”κολλήσουν” πάλι.

Βραχυπρόθεσμα όμως, η αισιοδοξία του Eurogroup σημαίνει ότι θα είναι δύσκολο για την ΕΚΤ να τραβήξει την ”πρίζα” από τον ελληνικό τραπεζικό τομέα. Αν οι υπουργοί Οικονομικών θεωρούν ότι υπάρχει μία καλή ευκαιρία για συμφωνία, οι μη εκλεγμένοι κεντρικοί τραπεζίτες στη Φρανκφούρτη δεν μπορούν να τους παρακάμψουν», γράφει ο Guardian.

Η βρετανική εφημερίδα βλέπει θετικά σημάδια και στη στάση του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Είναι ενθαρρυντικό ότι αντιστάθηκε στο να αναφερθεί στο μπέρδεμα με τις προτάσεις της Ελλάδας. Θα μπορούσε να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία να επιπλήξει τον Γιάνη Βαρουφάκη, έχοντας επικριθεί από τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών στο παρελθόν. Αντί για αυτό ο Ντάισελμπλουμ ήταν σχετικά διαλλακτικός, λέγοντας πως δεν υπήρχε ”μεγάλο πρόβλημα” με τις δύο εκδοχές».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.