ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ
MERKEL -TSIPRAS

Δύσκολη συμφωνία, εφόσον αυτή επέλθει, θα φέρει στη Βουλή ο πρωθυπουργός, καθώς, με βάση την ολοκληρωμένη πρόταση της κυβέρνησης έρχονται μέτρα 8 δισ. ευρώ για την επόμενη διετία  με τα έσοδα να προέρχονται κυρίως από φόρους.

Για το 2015 το πακέτο μέτρων θα είναι κατά 700 εκατ. αυξημένο, στα 2,7 δισ. ευρώ. Επιπλέον, όπως προκύπτει από την ολοκληρωμένη πρόταση της Αθήνας, που ήρθε στο φως της δημοσιότητας, το «πακέτο» για το 2016 είναι 5,2 δισ., από 3,6 δισ. που προέβλεπε η προηγούμενη.

Οι διαφορές δεν προκύπτουν από τον ΦΠΑ, καθώς δεν υπάρχει διαφοροποίηση ως προς την απόδοση των αλλαγών σε σχέση με την προηγούμενη πρόταση. Αντίθετα, το βάρος πέφτει στις συντάξεις, από τις οποίες η κυβέρνηση φιλοδοξεί να καλύψει μέρος του δημοσιονομικού κενού. Συγκεκριμένα:

  • Πρόωρες συντάξεις: Προηγούμενο σχέδιο απόδοση περίπου 71 εκατ. για το 2016, στη νέα πρόταση 60 εκατ. το 2015 και 300 εκατ. το 2016.
  • Αύξηση ασφαλιστικών εισφορών (κύριες συντάξεις) και επαναφορά ουσιαστικά στα πρότερα επίπεδα, με απόδοση 350 εκατ. για φέτος και 800 εκατ. για το 2016.
  • Επιβεβαιώνεται η αύξηση των ιατροφαρμακευτικών εισφορών τόσο στις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις
  • Αύξηση εισφορών για τις επικουρικές συντάξεις από το 3% στο 3,5%

Ακόμη, μεταξύ άλλων η πρόταση περιλαμβάνει ειδικό φόρο για τα κέρδη των επιχειρήσεων άνω των 500.000 ευρώ, αύξηση του φορολογικού συντελεστή για τα κέρδη των επιχειρήσεων από το 26% στο 29% και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Ακόμη αυξάνεται ο φόρος πολυτελείας.

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες στην ελληνική πρόταση συμπεριλαμβάνεται και η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ, παρά τις αντιρρήσεις του Πάνου Καμμένου.

Αναλυτικά το έγγραφο στα αγγλικά όπως το έδωσε στη δημοσιότητα ο Guardian

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.