NTEMIRELΟ 91 ετών πρώην πρόεδρος της Τουρκίας Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, που ανατράπηκε δύο φορές από το στρατό όσο ήταν στην προεδρία, πέθανε σήμερα, στο νοσοκομείο, σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης .

Ο Ντεμιρέλ, που ήταν πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας επτά φορές από τη δεκαετία του ’60 έως τη δεκαετία του ’90 και πρόεδρος από το 1993 έως το 2000, πέθανε νωρίς το πρωί σε νοσοκομείο στην Άγκυρα, σύμφωνα με την εφημερίδα Daily Sabah και άλλα μέσα.

Σύντομο βιογραφικό
Ο Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ γεννήθηκε, σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, την 1η Νοεμβρίου 1924 από μια αγροτική οικογένεια στο Ισλάμκιοϊ, ένα χωριό κοντά στην Σπάρτη της Πισιδίας.

Σπούδασε στο Πολυτεχνείο της Κωνσταντινούπολης, από το οποίο αποφοίτησε ως πολιτικός μηχανικός το 1948. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1950 επέβλεψε την κατασκευή υδροηλεκτρικών φραγμάτων για την Κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Αντνάν Μεντερές.

Πολιτική καριέρα
Το 1961 εξελέγη για πρώτη φορά στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση με το κόμμα της Δικαιοσύνης, του οποίου έγινε αρχηγός το 1964.

Το 1965 έγινε αντιπρόεδρος κυβέρνησης συνασπισμού. Τον Οκτώβριο του 1965 το κόμμα του κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία και ο ίδιος έγινε ο νεότερος πρωθυπουργός στην ιστορία της Τουρκίας (40 ετών).

Ακολούθησε φιλοαμερικανική και φιλο-νατοϊκή πολιτική, ενώ ενίσχυσε την αγροτική οικονομία.

Επανεξελέγη το 1969, αλλά όταν αρνήθηκε να επιτρέψει στους στρατιωτικούς να έχουν μεγαλύτερο ρόλο στη χάραξη πολιτικής, εξαναγκάστηκε από το στρατό σε παραίτηση το 1971. Το 1975 έγινε ξανά πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνασπισμού. Η κυβέρνηση αυτή έπεσε τον Ιούνιο του 1977, αλλά ο ίδιος διετέλεσε ξανά πρωθυπουργός από τον Ιούλιο ως το Δεκέμβριο του 1977 και από τον Νοέμβριο του 1979 ως τον Σεπτέμβριο του 1980. Μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980, ίσχυσε νέο Σύνταγμα, το οποίο απαγόρευε τη συμμετοχή του ιδίου και άλλων πολιτικών στην πολιτική ζωή.

Το 1987 ανέλαβε πρόεδρος του Κόμματος του Ορθού Δρόμου και διετέλεσε πρωθυπουργός από το Νοέμβριο του 1991 ως το Μάιο του 1993, οπότε εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας αμέσως μετά το θάνατο του προκατόχου του Τουργκούτ Οζάλ. Το 2000 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση απέρριψε τροπολογία που θα επέτρεπε την επανεκλογή του Προέδρου, οπότε ο Ντεμιρέλ αποσύρθηκε με το τέλος της θητείας του την ίδια χρονιά.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.