ekriksi-metanasteutikwn-rown-to-2015_3.w_lΜεγάλη αύξηση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών από τις αρχές του 2015 διαπιστώνουν οι αρχές. Σύριοι πρόσφυγες οι περισσότεροι, κυρίως στο ανατολικό Αιγαίο.Με έκτακτο δρομολόγιο του πλοίου Blue Star 1 αλλά και με το τακτικό δρομολόγιο της γραμμής Μυτιλήνη – Χίος – Πειραιάς έφτασαν σήμερα το πρωί στον Πειραιά 2000 μετανάστες. Οι μετανάστες ήταν εγκλωβισμένοι λόγω της καθυστέρησης των απαραίτητων γραφειοκρατικών διαδικασιών στο λιμάνι της Μυτιλήνης και στα κέντρα υποδοχής και προσωρινής διαμονής στο νησί.

«Εκρηξη» μεταναστευτικών ροών το 2015

Εξαπλασιασμό του αριθμού των παράτυπων μεταναστών που εισήλθαν παράνομα στη χώρα, βλέπουν οι αξιωματούχοι των Ελληνικών διωκτικών αρχών, με τα νούμερα των μεταναστευτικών ροών να είναι ίδια με τα αντίστοιχα της γειτονικής Ιταλίας, ενώ παρατηρούν αύξηση στην προσπάθεια προώθησης μεταναστών σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα, μέσω περιφερειακών αεροδρομίων της Ελλάδας.

Από την αρχή του χρόνου έως και τις 31 Μαΐου το Λιμενικό είχε περισυλλέξει, κυρίως από το Ανατολικό Αιγαίο, 40.297 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες αντί «μόλις» 6.500 πέρυσι. Στη διάρκεια του τριημέρου από την Παρασκευή 5 Ιουνίου μέχρι και την Κυριακή 7 Ιουνίου συνελήφθησαν από Αστυνομία και Λιμενικό για παράτυπη είσοδο στη χώρα 4.046 άτομα. Το φαινόμενο είναι εντονότερο στη Μυτιλήνη, όπου το τελευταίο πεντάμηνο διασώθηκαν από το Λιμενικό 18.371 αλλοδαποί, προερχόμενοι από τα απέναντι Τουρκικά παράλια.

Πίεση στο ανατολικό Αιγαίο

Την περασμένη εβδομάδα περιπολικά σκάφη εντόπισαν ανοικτά του αεροδρομίου Μυτιλήνης και τη θαλάσσια περιοχή «Άκρα Αγριελιά» δύο φουσκωτές βάρκες με 40 και 38 παράτυπους μετανάστες, αντίστοιχα. Παρόμοια περιστατικά καταγράφηκαν σε Χίο, Κάλυμνο, Κω κ.ά. Στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής Μυτιλήνης που μετατράπηκε σε πρόχειρο καταυλισμό χωρητικότητας 300 ατόμων φιλοξενούνται σήμερα 1.500 άτομα κάτω από άθλιες συνθήκες υγιεινής. Παρόμοιες συνθήκες επικρατούν και στη Χίο. Οι λιμενικές αρχές του νησιού έχουν από την αρχή του χρόνου περισυλλέξει 7.317 παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ μόνο το Μάιο οι συλλήψεις ανήλθαν σε 3.418. Ο δήμαρχος του νησιού κ. Μανώλης Βουρνούς περιέγραψε ότι έξω από το κέντρο κράτησης του νησιού έχει δημιουργηθεί πρόχειρος καταυλισμός προκειμένου να φιλοξενηθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν καθημερινά κατά εκατοντάδες στη Χίο. Επιπλέον, προειδοποίησε ότι σύντομα τα πλοία της γραμμής δεν θα επαρκούν για τη μεταφορά των αλλοδαπών από τη Χίο στην Ηπειρωτική χώρα και ζήτησε να υπάρξει μέριμνα για το θέμα.

«Εκρηκτική» περιγράφεται η κατάσταση και σε Σάμο και Κω, όπου από την αρχή του χρόνου έχουν περισυλλεγεί 4.658 και 4.625 αλλοδαποί αντίστοιχα. Σύμφωνα με αρμόδιο αξιωματούχο του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «το 80% των παράνομα εισερχόμενων αλλοδαπών είναι πρόσφυγες από τη Συρία» με τις περιφερειακές υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. να ενισχύονται με προσωπικό και scanners για να επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής και δακτυλοσκόπησης των αλλοδαπών. Παράλληλα ολοκληρώνονται οι εργασίες ανακατασκευής εγκαταλελειμμένου ξενοδοχείου στη Κω (είχε καταστραφεί από πυρκαγιά) το οποίο θα μπορεί να φιλοξενήσει προσεχώς περίπου 400 αλλοδαπούς.

Σύριοι πρόσφυγες οι περισσότεροι

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ. για το α΄ τετράμηνο του 2015, οι μισοί σχεδόν (46%) από τους αλλοδαπούς που συλλαμβάνονται είναι Σύροι πρόσφυγες. Ακολουθούν υπήκοοι Αφγανιστάν, Αλβανίας, Πακιστάν, Ιράκ και Σομαλίας. Η Ύπατη Αρμοστεία του Ο.Η.Ε. για τους πρόσφυγες εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία ανέφερε ότι ανταποκρινόμενη. Στέλεχος της Ύπατης Αρμοστείας του Ο.Η.Ε. ανέφερε την κρίσιμη κατάσταση που επικρατεί στη χώρα και αυξάνει το προσωπικό της σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω, Ρόδο, Λέρο και Έβρο. Διευκρίνισε επίσης, ότι κλιμάκια του Ο.Η.Ε. έχουν ήδη πραγματοποιήσει αυτοψία στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να σταλούν εκεί επιπλέον προσωπικό αλλά και τεχνολογικός εξοπλισμός για την επιτάχυνση των διαδικασιών ταυτοποίησης. Τέλος, σε ενίσχυση των αστυνομικών δράσεων κατά των δουλεμπορικών κυκλωμάτων προσανατολίζεται το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. Έχουν ήδη ενεργοποιηθεί αστυνομικοί σύνδεσμοι σε Τουρκία, Αλβανία και Σκόπια, ενώ αναβαθμίζεται και ο ρόλος της υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., ο αριθμός των συλληφθέντων αλλοδαπώνστα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, με κατοχή πλαστών εγγράφων, από 01-01-2015 έως 30-04-2015, είναι συνολικά 274 εκ των οποίων: 125 υπήκοοι Συρίας, 45 υπήκοοι Αλβανίας, 13 υπήκοοι Αιγύπτου, 12 υπήκοοι Αφγανιστάν, 79 υπήκοοι άλλων χωρών. Από τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια συνελήφθησαν το ίδιο χρονικό διάστημα επιπλέον 24 αλλοδαποί, από τους οποίους οι 13 υπήκοοι Συρίας, 7 υπήκοοι Πακιστάν, 2 υπήκοοι Ισραήλ, 1 υπήκοος Καμερούν, 1 υπήκοος Ινδίας.

Κλεμμένα διαβατήρια

Τα κυκλώματα δουλεμπόρων έχουν εντοπίσει κενά στην ασφάλεια των ελληνικών αεροδρομίων και επιχειρούν μαζικές εξόδους παράτυπων μεταναστών από αυτά με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα. Για τον έλεγχο του φαινομένου το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. εξέδωσε στις 15 Απριλίου διαταγή για εντατικοποίηση των διαβατηριακών ελέγχων στα περιφερειακά αεροδρόμια, ενώ μέχρι την 1η Ιουλίου στις περιφερειακές αστυνομικές υπηρεσίες θα έχουν διατεθεί συνολικά 1.100 αποσπασμένοι αστυνομικοί, οι περισσότεροι εκ των οποίων θα ενισχύσουν τις υπηρεσίες ασφαλείας των αεροδρομίων. Αρμόδιοι αστυνομικοί επεσήμαναν ότι οι παράτυποι μετανάστες και πρόσφυγες που εντοπίζονται, έχουν στην κατοχή τους ταξιδιωτικά έγγραφα χωρών-μελών της ζώνης Σένγκεν που έχουν καταχωρισθεί είτε ως κλεμμένα είτε ως απολεσθέντα. «Τα συγκεκριμένα διαβατήρια δεν πληκτρολογούνται, καθώς δεν προβλέπονται διαβατηριακοί έλεγχοι σε πτήσεις εντός Σένγκεν» λέει αστυνομικός που υπηρετεί στην Ασφάλεια του «Ελ. Βενιζέλος».

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.