Ενώ ο λαός κοιτά αποσβολωμένος …τις εξελίξεις στην τσέπη του και τη νέα «Συμφωνία» στην ίδια ρότα που έρχεται, τα όργανα της κερδοφορίας για το κεφάλαιο ξεκίνησαν στην περιοχή μας…

ΑΝΤΑΡΣΥΑΥπογράφεται την Τετάρτη 10-6-2015 η συμφωνία με ψήφους 6-1 (των δημάρχων της περιοχής) από το Δ.Σ. της ΔΙΑΔΥΜΑ μέσω ΣΔΙΤ  με την Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις ΑΕ- ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ.για  την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ), δυναμικότητας  120.000 τόνων ετησίως και ένα Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων ΧΥΤΥ,  με την υποχρέωση της ΔΙΑΔΥΜΑ να του δίνει για 27 χρόνια εγγυημένη ποσότητα 90.000 τόνων απορριμμάτων/έτος, έναντι περίπου 132 ευρώ/ τόνο τώρα…. στο μέλλον βλέπουμε προϋπολογισμού 45 εκατομμύρια ευρώ ένα Φαραωνικό και τεχνολογικά άχρηστο έργο. Οι πολλαπλασιασμοί και τα κέρδη των παραπάνω στην κρίση σας.

Η Επιβάρυνση των νοικοκυριών από την συμφωνία είναι 10% ετησίως και βλέπουμε …. όπως ομολογείται από το περιεχόμενο της σύμβασης.

Η βασική λογική της σύμβασης  είναι η διαμόρφωση ιδιωτικών, δημόσιων ή μικτών συστημάτων διαχείρισης απορριμάτων  με κοινό χαρακτηριστικό ότι το κόστος μετακυλύετε στην κοινωνία γενικά (δηλαδή κατά βάση στα πολύπαθα νοικοκυριά), ενώ το σχεδιασμό, έλεγχο και κέρδη καθορίζει και καρπώνεται το κεφάλαιο μέσω της ΔΙΑΔΥΜΑ.  Στο κόστος συμπεριλαμβάνεται και ότι οι βασικές υποδομές  που υπάρχουν  με κρατική χρηματοδότηση, δηλαδή πάλι με επιβάρυνση της λαϊκής πλειοψηφίας.

Προφανώς, τα παραπάνω είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της άρχουσας τάξης και της λειτουργίας του συστήματος. Π.χ., η αρχή «ο ρυπαίνων πληρώνει» εφαρμόζεται ώστε να μεταφέρονται όλα τα οικονομικά και άλλα κόστη της διαχείρισης  των απορριμμάτων στη λαϊκή πλειοψηφία.

Γιατί, ενώ, υπάρχουν λύσεις φιλικές προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον, όπως η πολιτική πρόληψης και μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, διαλογής στην πηγή, επαναχρησιμοποίησης, κομποστοποίησης, ανακύκλωσης, χωρίς καμία επιχειρηματική αξιοποίηση/ιδιωτικοποίηση, με δημιουργία δημόσιου φορέα διαχείρισης στερεών αποβλήτων με κοινωνικό έλεγχο και προστασία των θέσεων εργασίας, η δήθεν φιλοπεριβαλλοντική Ε.Ε χρηματοδοτεί και επιβάλει, η Ελλάδα να ακολουθήσει  τη χειρότερη για τον άνθρωπο και το περιβάλλον επιλογή της διατήρησης και της παραγωγής απορριμάτων (90.000 tn ετησίως για την περιοχή μας) , προκειμένου να εξυπηρετήσει ντόπια και ξένα ιδιωτικά κεφάλαια και να μην ακολουθεί την οδό της απομείωσης του όγκου και της ανακύκλωσης ;

Οι δήμοι και η περιφέρεια της περιοχής αφού συνηγόρησαν στο άρπαγμα των αποθεματικών… μας, για να πληρωθούν οι εταίροι τοκογλύφοι  δανειστές, τώρα γίνονται αρωγή μιας νέας αφαίμαξης.

Καλούμε τον λαό της περιοχής να πάρει την υπόθεση στα χέρια του μέσα από τα συλλογικά του όργανα παλαιά και νέα που πρέπει να δημιουργήσει. Σε αυτή την προοπτική καταθέτουμε έναν προσανατολισμό και μέτωπα πάλης που πιστεύουμε ότι μπορούν αν αναδείξουν το πρόβλημα και να συμβάλλουν στην λύση του από ένα οργανωμένο κίνημα. 

Κατευθύνσεις και στόχοι

  • Ο ουσιαστικός  δημόσιος και κοινωνικός χαρακτήρας της διαχείρισης των απορριμάτων με άμεση εθνικοποίηση των υπαρχόντων δομών (ΔΙΑΔΥΜΑ ) και ενάντια και σε κάθε μορφή προωθούμενης ιδιωτικοποίησης λειτουργιών. Όχι στην επιχειρηματική αξιοποίηση/ιδιωτικοποίηση, όχι στην προσπάθεια να συγκροτήσουν με οπουδήποτε μορφή ΣΔΙΤ κ.α.. Ναι στη δημόσια κοινωνική λειτουργία-όχι στο κράτος υπηρέτη ιδιωτικών επιχειρηματικών συμφερόντων.
  • Η προστασία και η αποκατάσταση του περιβάλλοντος στις υποβαθμισμένες περιοχές. Η προστασία της υγείας κατοίκων περιοχών που γειτνιάζουν σε σχετικές εγκαταστάσεις.
  • Η εξοικονόμηση φυσικών και ενεργειακών πόρων μέσω της μείωσης, πρόληψης απορριμμάτων διαλογής στην πηγή, ανακύκλωσης/κομποστοποίησης/επαναχρησιμοποίησης
  • Η μεταφορά του κόστους διαχείρισης μεσοπρόθεσμα στους έχοντες, στους καπιταλιστές και το κεφάλαιο συνολικά, ως βασικούς υπεύθυνους και δημιουργούς του προβλήματος. Η κατάργηση των ανταποδοτικών τελών για την εργαζόμενη πλειοψηφία.
  • Η ουσιαστική συμμέτοχη των πολιτών και των συλλογικοτήτων στη λήψη των αποφάσεων για τα απορρίμματα, ο δημοκρατικός κοινωνικός έλεγχος όλων των αποφάσεων από τα κινήματα, τις συλλογικότητες και τους  κατοίκους κάθε τόπου.
  • Η προάσπιση των εργασιακών σχέσεων, των συνθήκων εργασίας υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων σε όλο τα φάσμα της διαχείρισης των ΑΣΑ. 
  • Η προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των πολιτών.

Ειδικοί  στόχοι πάλης

  1. Να ανατραπεί ο υπάρχον περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων
  1. Να ματαιωθεί με πολιτική απόφαση ο διαγωνισμός για το εργοστάσιο απορριμμάτων στην Δ. Μακεδονία

Γιατί  στην άμεση ματαίωση του διαγωνισμού

  • Δεν δίνεται καμία έμφαση στη μείωση των απορριμμάτων, αντίθετα αυτά αντιμετωπίζονται ως πόρος και πρώτη ύλη παραγωγικής εμπορικής δραστηριότητας. Απόρροια αυτής της κατεύθυνσης είναι φαραωνικά έργα  (εργοστάσιο 45εκ)   ώστε να έχουν οικονομίες κλίμακας με στόχο το κέρδος, αλλά και η στόχευση για δέσμευση ποσοτήτων εισόδου από τους Δήμους, ακόμη και με εισαγωγή από όμορες  περιοχές (Βέροια)  η ακόμη  το εξωτερικό!
  • Η λογική της εισόδου στις μονάδες αυτές σύμμεικτων απορριμμάτων, σαφώς υποβαθμίζει και υπονομεύει τον προσανατολισμό της ανακύκλωσης.
  • Οι τεχνολογικές μέθοδοι επεξεργασίας, δεν επιλέγονται με κριτήριο τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και την υγεία των κατοίκων, αλλά την προσαρμογή της υπάρχουσας τεχνολογίας στο στόχο του μέγιστου κέρδους.
  • Η κατασκευή και εκμετάλλευση, προϋποθέτουν ΣΔΙΤ, που σημαίνει παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο
  • Επιπλέον, η απρόσκοπτη τροφοδοσία τέτοιων υπερ-μονάδων, θέτει άμεσα στο τραπέζι, σε πρώτη φάση, την αφαίρεση της συλλογής από τους Δήμους και τη μεταφορά της σε ιδιώτες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.