ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΑΡΕΔΩΣΕ Ο ΧΟΥΛΙΑΡΑΚΗΣ

ΜΑΞΙΜΟΥΤο βράδυ της Δευτέρας η ελληνική κυβέρνηση κατέθεσε στους Θεσμούς στις Βρυξέλλες την πρότασή της για την επίτευξη συμφωνίας.

Πρόκειται για ένα κείμενο 47 σελίδων μέσα στο οποίο έχουν καταγραφεί όλα τα σημεία σύγκλισης και απόκλισης στις συνεδριάσεις Ελλάδας-πιστωτών στο Brussels Group, καθώς και η θέση της Ελλάδας στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Την απόφαση να δοθεί το κείμενο στους εταίρους έλαβε η κυβέρνηση χθες το βράδυ, μετά από σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Την ελληνική πρόταση μετέφερε στους Θεσμούς ο πρόεδρος του ΣΟΕ Γιώργος Χουλιαράκης.

Το Μέγαρο Μαξίμου περιμένει εντός της ημέρας την απάντηση-πρόταση των εταίρων για να βρεθεί συμβιβαστική λύση.

Πού διαφωνούν οι δανειστές και αργεί η συμφωνία

Πόσα δισ. μέτρα θα ληφθούν και αν θα γίνουν περικοπές στις συντάξεις. Αυτά είναι τα δύο βασικά σημεία στα οποία διαφωνούν ακόμη Ελλάδα και δανειστές, σύμφωνα με αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Le Monde, σήμερα:

«Ενα από τα σημεία διαφωνίας στις διαπραγματεύσεις παραμένει το θέμα των συντάξεων που το ΔΝΤ απαιτεί να μεταρρυθμιστούν πιο δραστικά. Στο άρθρο που έγραψε ο Αλέξης Τσίπρας στη Le Monde είχε υπενθυμίσει ότι ήταν έτοιμος να κάνει συμβιβασμό και είχε αναφερθεί στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και στην συγχώνευση των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς και στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Αλλά ο Ελληνας πρωθυπουργός είναι αντίθετος σε κάθε μείωση στις συντάξεις. Σε αυτό ακριβώς το σημείο διαφωνεί το ΔΝΤ.
Ενα άλλο σημείο διαφωνίας είναι το όριο του ελλείμματος για το 2015 το οποίο θα καθορίσει και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν ώστε να εξαληφθεί. Οι δανειστές πιστεύουν ότι η “τρύπα” ανέρχεται στα 3 δισ. και απαιτούν από την Αθήνα να πάρει νέα μέτρα που θα επιτρέπουν να γίνει εξοικονόμηση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ.
Στο σημείο αυτό η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι έχει ήδη κάνει βήματα πίσω και αντιπροτείνει μέτρα 1 δισ. μέσω του ΦΠΑ, τονίζοντας ότι το μέτρο αυτό δεν είναι εύκολο να περάσει. Προτείνει επίσης να πατάξει τη φοροδιαφυγή και να καλυτερέψει το σύστημα συλλογής φόρων -χωρίς να τους αυξήσει.
Στο πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να χαμηλώσει ο πήχυς για το 2015 και το 2016.
“Σοβαρά βήματα έχουν γίνει, αλλά μένει πολύς δρόμος ακόμη για να φτάσουμε σε μια καλή συμφωνία” δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο Ευρωπαίος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί στο ραδιόφωνο France Inter. “Προχωρήσαμε σε συγκεκριμένα ζητήματα, όπως ο ΦΠΑ και η μεταρρύθμιση του Δημοσίου στην Ελλάδα, αλλά ο χρόνος πιέζει”, δήλωσε».

Οι προτάσεις της Ελλάδας κινούνται στη γραμμή του άρθρου του Τσίπρα στην Monde

Σύμφωνα με tovima στο σχέδιο που έχει κατατεθεί γίνονται αποδεκτές οι μηδενικές ρήτρες στα Επικουρικά Ταμεία, ενώ η ελληνική πρόταση για ΦΠΑ περιλαμβάνει δύο συντελεστές ύψους 22% και 11%, χωρίς πρόβλεψη για έκπτωση στα νησιά. Ωστόσο τονίζουν πως  δεν περιλαμβάνουν τις πρόνοιες για το δημοσιονομικό κενό, το οποίο θα πρέπει να καλυφθεί με άλλα μέτρα που θα ακολουθήσουν.

Ωστόσο το διέψευσε η κυβέρνηση και σε non paper αναφέρει:
«Η ανάρτηση της ιστοσελίδας tovima.gr με τίτλο «Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία» δεν έχει σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης για συμφωνία που στάλθηκε προς τους θεσμούς.
Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται στη γραμμή του άρθρου του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Le Monde».

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.