87664 Αν αντιμετωπίζετε δυσανεξία στη γλουτένη, οι παρακάτω τροφές μπορούν να εμπλουτίσουν το καθημερινό διατροφικό σας πλάνο, χωρίς να θέτουν την υγεία σας σε κίνδυνο, καθώς δεν περιέχουν γλουτένη.

Όπως είναι φυσικό, τα άτομα που πάσχουν από αυτό, πρέπει να φροντίσουν να μείνουν μακριά από τα τρόφιμα με γλουτένη και να προτιμήσουν αυτά που δεν τη συμπεριλαμβάνουν στη σύστασή τους. Ποια είναι αυτά;
Τρόφιμα χωρίς γλουτένη
Τα παρακάτω μπορούν να καταναλώνονται ελεύθερα σε μια διατροφή χωρίς γλουτένη. Επιλέξτε τα βιολογικά και από ντόπιους παραγωγούς για μέγιστη διατροφική αξία και ασφάλεια, συμβουλευόμενοι πάντα το γιατρό σας.
Καλά λιπαρά: Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, σησαμέλαιο, λάδι καρύδας, αμυγδαλόγαλα, αβοκάντο, καρύδες, ελιές, ξηροί καρποί και σπόροι (λιναρόσπορος, ηλιόσπορος, σπόρος κολοκύθας, σπόρος σουσαμιού, chia κ.ο.κ.)

Πρωτεΐνη: Αβγά, γάλα, γιαούρτι (εκτός όσων περιέχουν δημητριακά), τυρί (εκτός του blue cheese, του ροκφόρ και του τυριού κρέμας), βιολογικό βούτυρο και λίπος από ζώα που τρέφονται με χόρτο, βούτυρο ghee (είδος καθαρισμένου βουτύρου, που παρασκευάζεται σιγοβράζοντάς το και απομακρύνοντας τα υπολείμματα), ψάρια (σολομός, μαύρος βακαλάος, σαρδέλες, πέστροφα, ρέγκα), οστρακοειδή και μαλάκια (γαρίδες, καβούρια, αστακός, μύδια, στρείδια), κρέας από ζώο που τρέφεται με χόρτο (μοσχάρι, αρνί, συκώτι, βίσωνας, κοτόπουλο, γαλοπούλα, πάπια, χοιρινό, βοδινό, στρουθοκάμηλο) και κυνήγι.

Φρούτα και λαχανικά: μαρούλι, λάχανο, σπανάκι, μπρόκολο, κατσαρό λάχανο και γενικά πράσινα φυλλώδη λαχανικά, κρεμμύδια, μανιτάρια, κουνουπίδι, λαχανάκια Βρυξελλών, ξινολάχανο, φασολάκια, σέλερι, ραπανάκια, νεροκάρδαμο, ρέβα, σπαράγγια, σκόρδο, πράσο, μάραθο, φρέσκο κρεμμυδάκι, τζίντζερ, μαϊντανός, καρύδια, πιπεριές, αγγούρι, ντομάτα, αβοκάντο, κολοκύθα, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, λεμόνια, lime, μήλα, αχλάδια κ.ά. Καταναλώνετε πιο αραιά τα πιο γλυκά φρούτα, όπως βερίκοκα, μάνγκο, καρπούζια, παπάγια, ανανά, ξερά δαμάσκηνα.

Βότανα, μυρωδικά, καρυκεύματα: Προσθέστε ό,τι θέλετε στο φαγητό σας, από βότανα και μυρωδικά, αρκεί να ελέγχετε τις ταμπέλες στην περίπτωση των συσκευασμένων. Αντικαταστήστε την κέτσαπ και τη μαγιονέζα με μουστάρδα και ψάξτε για σάλτσες και προϊόντα χωρίς γλουτένη.
Δημητριακά χωρίς γλουτένη: ρύζι (καστανό, άσπρο, άγριο κ.λπ), καλαμπόκι, κινόα, αλεύρι από καλαμπόκι, φαγόπυρο, κεφίρ, κεχρί, πατάτες. Η βρώμη, παρ’ όλο που δεν περιέχει γλουτένη, προκαλεί πρόβλημα καθώς οι συνθήκες καλλιέργειας, μεταφοράς και επεξεργασίας της προκαλούν τη μεταφορά ελάχιστης γλουτένης από άλλα δημητριακά. Επίσης, όταν δημητριακά χωρίς γλουτένη επεξεργάζονται για κατανάλωση, χάνουν τη φυσική δομή τους κι αυτό αυξάνει τον κίνδυνο φλεγμονώδους αντίδρασης. Γι’ αυτό χρειάζεται να μειώσουν αυτές τις τροφές όσοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα.

Όσπρια: Φασόλια, φακές, ρεβίθια κ.λπ.
Κρασί, ούζο, κονιάκ: Μείνετε στο 1 ποτηράκι την ημέρα, κατά προτίμηση κόκκινο. Η μπίρα και τα ποτά από βύνη, απαγορεύονται.
Η λίστα του σούπερ μάρκετ
Δείτε τι μπορεί να περιλαμβάνει η λίστα με τα ψώνια σας:
Κατσαρό λάχανο
Αμύγδαλα
Καρύδια
Ελαιόλαδο
Μοσχάρι
Αβγά ελευθέρας βοσκής
Αβοκάντο
Καρύδα
Γαλοπούλα
Κοτόπουλο
Σπανάκι
Μπρόκολο
Άγριο σολομό
Μούρα (με σύνεση)
Κρεμμύδια
Σκόρδα
Πιπεριές
Κατσικίσιο τυρί
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας, ο οποίος θα σας κατατοπίσει διατροφικά, έτσι ώστε να μην επιβαρύνετε την υγεία του εντέρου και του οργανισμού σας και να ζείτε μια άνετη και… χορτάτη καθημερινότητα.

clickatlife

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.