Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

Το κόστος της αιθαλομίχλης σε ζωές και ευρώ

Μάιος 30th, 2015 by Σταματίνα

87664 Η καύση ξύλου τους τελευταίους χειμώνες στην Ελλάδα, συνέβαλε στη δημιουργία μίας τοξικής αιθαλομίχλης που έχει τεράστιο δημοσιονομικό κόστος σύμφωνα με έρευνα που ολοκλήρωσε πρόσφατα το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές, αν η κυβέρνηση λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης, το δημοσιονομικό όφελος θα είναι τεράστιο, από 200 εκατομμύρια έως 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα στην εφημερίδα το Βήμα, οι ερευνητές του ΑΠΘ υπολόγισαν τα αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και νοσηρότητας του πληθυσμού εξαιτίας της ανεξέλεγκτης καύσης ξύλου τους δύο τελευταίους χειμώνες, προσδιόρισαν το κόστος από την επιβάρυνση της δημόσιας υγείας και το συνέδεσαν με το παράλογο μέτρο της υπερφορολόγησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Οπως προέκυψε από την επιστημονική μελέτη του εργαστηρίου περιβαλλοντικής μηχανικής στο ΑΠΘ και του Εθνικού Κέντρου Ερευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, τα χρόνια της κρίσης καταγράφονταν επιπλέον 200 θάνατοι ετησίως, αριθμός που μεταφράζεται σε 3.450 χαμένα χρόνια ζωής και κόστος 200-250 ευρώ.

Επιπλέον, εκτός από την αυξημένη θνησιμότητα, οι ερευνητές εντόπισαν και μεγαλύτερα ποσοστά νοσηρότητας: περισσότερα περιστατικά βρογχίτιδας, καθώς και αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία με καρδιαγγειακά και αναπνευστικά προβλήματα.

Οσο για τη λύση που θα μπορούσε να δοθεί, στο συγκεκριμένο θέμα, οι ερευνητές ανέλυσαν ορισμένα εναλλακτικά σενάρια και κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι αναλόγως τα μέτρα που θα ληφθούν, προκύπτουν σημαντικά οφέλη για τη δημόσια υγεία και οικονομία.

Για παράδειγμα, στην περίπτωση περιορισμού της αλόγιστης χρήσης βιομάζας για οικιακή θέρμανση, το κέρδος θα μπορούσε να φτάσει τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ από τον περιορισμό της θνησιμότητας και τα 130 εκατομμύρια ευρώ από την αποφυγή ασθενειών.

iefimerida

This entry was posted on Σάββατο, Μάιος 30th, 2015 at 22:34 and is filed under ΥΓΕΙΑ-ΔΙΑΤΡΟΦΗ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply