Γρεβενά – ΝΕΑ- ΕΙΔΗΣΕΙΣ – news- GREVENA TV

O No 1 Ραδιοφωνικός σταθμός της Δυτικής Μακεδονίας με έδρα τα Γρεβενά

H ευτυχία είναι μεταδοτική (με τη μυρωδιά)

28 Μαΐου, 2015 by Σταματίνα

DABE613D005628E4B7B5A042473EFCC6 Σας έχει τύχει να βρίσκεστε κοντά σε κάποιον και αναίτια να

αισθάνεστε ένα κύμα χαράς να σας πλημμυρίζει; Οι επιστήμονες διατείνονται ότι δεν είναι τυχαίο γεγονός και εξηγούν πώς τα θετικά συναισθήματα «ταξιδεύουν» με τον ιδρώτα με προορισμό τη μύτη και από εκεί την καρδιά μας.
Μια ομάδα ερευνητών ευρωπαϊκής καταγωγής υποστηρίζει ότι το αίσθημα ευτυχίας που νιώθει κάποιος, παράγει στον οργανισμό του χημικά στοιχεία τέτοια, που βρίσκονται κυρίως συγκεντρωμένα στον ιδρώτα και που μεταδίδονται στους γύρω μέσω της μυρωδιάς που εκπέμπει. Mάλιστα, οι εν λόγω επιστήμονες προσθέτουν πώς, μέσω αυτή της διαδικασίας, όχι μόνο αντιλαμβανόμαστε την ψυχολογική κατάσταση του άλλου, αλλά επηρεαζόμαστε από αυτήν, αποκομίζοντας τα οφέλη για τη δική μας διάθεση!
Μέχρι πρότινος, παρόμοιες έρευνες είχαν καταλήξει στα ίδια συμπεράσματα, όμως τα πειράματα είχαν περιοριστεί σε αρνητικά συναισθήματα όπως ο φόβος.
Το πείραμα
Οι ερευνητές εξέθεσαν 12 νέους άντρες σε ταινίες που στόχο είχαν να ανακινήσουν πολλά και αντιφατικά συναισθήματα (αφού πρώτα είχαν εξασφαλίσει ότι το δείγμα δεν έχει πάρει ναρκωτικά, είναι υγιές, δεν καπνίζει, δεν έχει καταναλώσει αλκοόλ ή τροφές με έντονες μυρωδιές, αλλά και δεν είχε σεξουαλική επαφή στη διάρκεια της έρευνας). 36 γυναίκες με τα ίδια χαρακτηριστικά, κλήθηκαν να μυρίσουν τους άνδρες-συμμετέχοντες στη διάρκεια παρακολούθησης των ταινιών.

Οι ερευνητές κατέγραψαν και ανέλυσαν τις αντιδράσεις των γυναικών όσο μύριζαν τους άνδρες στις διάφορες φάσεις της τηλεθέασης. Τα αποτελέσματα έδειξαν έντονη συσχέτιση ανάμεσα στην ανδρική εφίδρωση και στο πώς αυτή επηρέαζε τις γυναίκες που μύριζαν τους αρσενικούς της έρευνας.
Όταν οι άνδρες ήταν χαρούμενοι με αυτά που έβλεπαν στις ταινίες, οι γυναίκες είχαν ανάλογες αντιδράσεις χαράς.
Το επόμενο βήμα είναι να βρεθεί τρόπος η μυρωδιά της ευτυχίας να μπορεί να κατασκευαστεί σε τεχνητό περιβάλλον. Μήπως αυτό είναι το μυστικό για την κολόνια του μέλλοντος ;

clickatlife

This entry was posted on Πέμπτη, 28 Μαΐου, 2015 at 18:33 and is filed under ΑΡΘΡΟ. You can follow any responses to this entry through the RSS 2.0 feed. You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Leave a Reply