swma-milo-i-axladi-to-sxima-mas-leei-gia-ti-ugeia_1.w_l Ο σωματότυπος κάθε ανθρώπου μπορεί να δίνει σημαντικές πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας του.

Ο σωματότυπος κάθε ανθρώπου δίνει στοιχεία για την κατάσταση της υγείας του. Οι δύο χαρακτηριστικοί τύποι σώματος είναι οι εξής:

Σωματότυπος «μήλο»

Το λίπος συγκεντρώνεται γύρω από τη κοιλιά. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, οι άνθρωποι που έχουν κανονικό βάρος, αλλά έχουν περίσσεια κοιλιακού λίπους γύρω από τη μέση διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο από εκείνους που είναι επισήμως παχύσαρκοι. Ο «ένοχος» είναι το στρώμα του λίπους, που βρίσκεται μέσα στην κοιλιά και επικίνδυνα κοντά σε σημαντικά όργανα.Μπορεί να ταξιδεύει γρήγορα στο συκώτι ή μέσω του αίματος να «εγκαθίσταται» στα τοιχώματα των αρτηριών. Το κοιλιακό λίπος είναι ένδειξη του μεταβολικού συνδρόμου και έχει συνδεθεί με τις καρδιακές παθήσεις, την αρτηριακή νόσο και το διαβήτη.=

Σωματότυπος «αχλάδι»

Το λίπος συγκεντρώνεται σε γοφούς, μηρούς και οπίσθια. Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι γυναίκες, που έχουν σχήμα σώματος «αχλάδι» έχουν υψηλότερο ποσοστό οστεοπόρωσης, πιθανώς λόγω του επιπλέον βάρους που έχουν χαμηλά στους γοφούς. Πρόσφατη μελέτη αντικρούει την παλαιότερη άποψη, ότι τα άτομα με «σχήμα αχλαδιού» διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο για παθήσεις, όπως η καρδιοπάθεια και ο διαβήτης, από ό, τι τα άτομα με σχήμα «μήλου». Οι ερευνητές διαπίστωσαν, ότι το λίπος που συγκεντρώνεται σε συγκεκριμένα μέρη του σώματος μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες ενός ατόμου για την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρόμου. Οι ερευνητές εξέτασαν μια ομάδα από 45 ασθενείς με πρώιμο μεταβολικό σύνδρομο και τα συνέκριναν με μια ομάδα ελέγχου 30 ατόμων, ίδιας ηλικίας και φύλου. Βρήκαν, ότι το λίπος στην οπίσθια περιοχή ανεβάζει το επίπεδο της πρωτεΐνης, που συνδέεται με υψηλή αρτηριακή πίεση και χαμηλή «καλή» χοληστερόλη. Άλλες μελέτες έχουν αποκαλύψει ότι το μέγεθος της μέσης είναι πιο σημαντικός παράγοντας από το βάρος του σώματος, για τον προσδιορισμό των καρδιακών παθήσεων, καθώς και ότι η αναλογία μέσης-ισχίων ήταν τρεις φορές πιο ακριβής στην πρόβλεψη του κινδύνου καρδιακής νόσου από ό,τι ο δείκτης μάζας σώματος.

Αδύνατα άκρα

Τα πολύ αδύνατα πόδια και τα χέρια μπορεί να αποτελούν ένδειξη έλλειψης μυών. Η χαμηλή μυϊκή μάζα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και άλλες ασθένειες, που δεν ευνοούν τη μακροζωία.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.