swma-milo-i-axladi-to-sxima-mas-leei-gia-ti-ugeia_1.w_l Δεν ήταν λευκά όπως πιστευόταν αλλά…

χρωματιστά τα αυγά των δεινοσαύρων σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Βόννης που αναμένεται να ανατρέψει δεδομένα.

Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόννης, τα αυγά των δεινοσαύρων δεν ήταν λευκά όπως πιστευόταν μέχρι σήμερα αλλά… γαλαζοπράσινα.

Ο οβιράπτορας Heyuannia huangi … αλλάζει τα δεδομένα

Πηγή της ανατροπής δεν ήταν άλλος από τον οβιράπτοραHeyuannia huangi. Ο λόγος για ένα δεινόσαυρο που ζούσε πριν από 66 εκ. έτη στην Κίνα και το σώμα του ήταν καλυμμένο με φτερά και πούπουλα. Διαπίστωσαν ότι τα αβγά του διαθέτουν τις ίδιες χρωστικές ουσίες με εκείνες που διαθέτουν τα χρωματιστά αβγά που παράγουν ορισμένα σημερινά πτηνά. Η ανακάλυψη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Peer J» και θα προσφέρει νέα δεδομένα στην έρευνα γύρω από τους δεινόσαυρους και την εποχή τους.

Πως συνέβη αυτό; Οι ειδικοί υποθέτουν ότι τα χρώματα των αυγών των δεινοσαύρων αποτελούσαν ένα είδος καμουφλάζ ώστε να μην γίνονται αντιληπτά όταν εκείνοι θα απουσίαζαν για κάποιο χρονικό διάστημα από τις φωλιές τους.

Υπάρχει, όμως, και μια δεύτερη πιθανή «λειτουργία» των χρωματιστών αυγών. Αυτή είχε να κάνει με μια συνήθεια που φαίνεται ότι είχαν οι δεινόσαυροι, συνήθεια την οποία έχουν ακόμη και σήμερα ορισμένα είδη πτηνών. Πρόκειται για το φαινόμενο να πηγαίνει κάποιο είδος να αφήνει τα αβγά του στην φωλιά κάποιου άλλου είδους για να τα φροντίσει εκείνο. Οπως είναι ευνόητο οι κάτοχοι χρωματιστών αβγών μπορούσαν εύκολα να διακρίνουν ποια είναι τα δικά τους και να απομακρύνουν τα ξένα.

thetoc

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.