eurogroupΣε εντατικούς ρυθμούς εισέρχεται σήμερα η διαπραγμάτευση των εκπροσώπων της Ελλάδας με τους θεσμούς στο Brussels Group, με την ελληνική κυβέρνηση να εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για συμφωνία ακόμη και μέσα στο Σαββατοκύριακο και τους δανειστές να εμφανίζονται πολύ πιο επιφυλακτικοί.

Αύριο είναι προγραμματισμένη τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group στην οποία θα συμμετάσχουν οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, καθώς η διαπραγμάτευση εισέρχεται στο πιο κρίσιμο διάστημά της.

Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος αποκάλυψε χθες ότι το τελικό σχέδιο της συμφωνίας έχει αρχίσει ήδη να γραφέται και θα περιλαμβάνει τα μέτρα τα οποία θα δεσμεύεται να λάβει η Αθήνα αλλά και τη χρηματοδότηση που θα λάβει η χώρα, καθώς και ένα πακέτο επενδύσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, το θέμα του ΦΠΑ παραμένει για την ώρα ανοικτό, ωστόσο η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα βρεθεί λύση, καθώς υπάρχει η κατεύθυνση στο Brussels Group να κλείσουν όλα τα ανοικτά ζητήματα.

Η Αθήνα προτείνει τρεις συντελεστές (7%,14% και 22%), με τα τρόφιμα στον χαμηλότερο, ενώ οι θεσμοί ζητούν δύο συντελεστές, ενώ στα εργασιακά φαίνεται ότι έχει βρεθεί κοινός τόπος, με την Ελλάδα να ζητά ένα μοντέλο με βάση το Διεθνές Γραφείο Εργασίας με επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και του κατώτατου μισθού σε δύο δόσεις.

Στο ασφαλιστικό φαίνεται ότι θα υπάρξει αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος έως το 2017, ωστόσο η Αθήνα θα δεσμεύεται να ανοίξει η συζήτηση για τον εκσυγχρονισμό του ασφαλιστικού συστήματος μετά από αναλογιστικές μελέτες που θα διασφαλίζουν τη βιώσιμότητά του.

Ανοικτό φαίνεται να παραμένει το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού, καθώς χωρίζει 1 δισ. ευρώ από τους θεσμούς. Ερώτημα παραμένει τέλος ο ρόλος του ΔΝΤ, τέλος, στη συμφωνία.

Αξίζει πάντως να αναφερθεί ότι οι δανειστές φαίνεται να κινούνται σε άλλο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά την πορεία των διαπραγματεύσεων, καθώς πηγές τους με άμεση συμμετοχή στη διαπραγμάτευση ανέφεραν στο MEGA ότι την περασμένη εβδομάδα δεν σημειώθηκε καθόλου πρόοδος.

Για τον ΦΠΑ οι δανειστές επιμένουν σε έναν συντελεστή με κάποιες εξαιρέσεις ενώ σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, οι εν λόγω πηγές, δήλωναν ότι έχει επιτευχθεί ελάχιστη πρόοδος κυρίως σε κάποιες προτάσεις για τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Έλεγαν μάλιστα ότι το πρόσημο είναι αρνητικό. Στα εργασιακά σημείωναν ότι οι διαφορές είναι πολύ μεγάλες και ότι δεν υπάρχει κανένα πεδίο σύγκλισης.

Οι πηγές των δανειστών τόνιζαν ότι θα συμφωνούσαν να δοθούν τα χρήματα με ολοκληρωμένη συμφωνία.

Ωστόσο, αισιόδοξος πως μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία δηλώνει στο γερμανικό πρακτορείο MNI, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αποδίδοντάς της μάλιστα στις συζητήσεις που είχε με διάφορους παράγοντες στην Ευρώπη.

megatv

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.