FORBESΑπό την αυγή της ανθρωπότητας ο κόσμος ήταν γεμάτος από όλων των λογιών τις ψυχικές νόσους, με τους ψυχικά ασθενείς να αντιμετωπίζονται με φόβο και καχυποψία.

Κλινικές κυκλοθυμίες, καταθλίψεις, μελαγχολίες και μυαλά που δούλευαν απλώς διαφορετικά από το σύνηθες έχουν συνεισφέρει καθοριστικά στον τομέα τους.

Από απίστευτες εφευρέσεις και μαθηματικές θεωρίες μέχρι ποίηση και τέχνη, οι «τρελοί» είχαν πράγματι κάτι να πουν.

Με αφορμή το θάνατο του η HuffPost Greece σας παρουσιάζει τον John Forbes Nash, Jr και έξι διάσημους που έπασχαν από σχιζοφρένεια.

  • Jack Kerouac – (1922-1969)
    ASSOCIATED PRESS
    Αρχικά διαγνώστηκε στο στρατό με μια μορφή ψύχωσης. Λόγω της σχιζοφρένιας του έμεινε στο στρατό μόλις δέκα μήνες. Ήταν ένας από τους κύριους εκπροσώπους της Beat Generation και εισηγητής του ομώνυμου όρου.
  • Vincent van Gogh – (1853-1890)
    ASSOCIATED PRESS
    Η αθρόα κατανάλωση αψεντιού και η πολύωρη εργασία του κάτω από τον καυτό ήλιο της Νότιας Γαλλίας πιστεύεται ότι του προκάλεσαν εγκεφαλική βλάβη, η οποία εκδηλωνόταν με απανωτές επιληπτικές κρίσεις. Τον Ιούλιο του 1890, ο βαν Γκογκ εμφανίζει συμπτώματα έντονης κατάθλιψης και τελικά αυτοπυροβολείται στο στήθος στις 27 Ιουλίου και πεθαίνει δύο ημέρες αργότερα. Δεν είναι απολύτως βέβαιο ποιο ήταν το τελευταίο του έργο, αλλά πρόκειται πιθανά για το έργο με τον τίτλο «Ο κήπος του Ντωμπινύ» ή για τον πίνακα «Το σιτοχώραφο με τα κοράκια.»
  • Brian Wilson – (1942-
    Owen Sweeney/Invision/AP
    Ο πρώην ηγέτης των Beach Boys και βραβευμένος με Grammy είχε πολλά ψυχικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων μανιοκαταθλιπτική διαταραχή που τον ανάγκασε να υποφέροει από παραισθήσεις παρόμοιες με σχιζοφρένεια. Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με την αιτία των προβλημάτων του, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης ναρκωτικών και ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • John Warnock Hinckley, Jr – (1955 –
    ASSOCIATED PRESS
    Οι ψυχίατροι που έχουν εξετάσει τον άνδρα που αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Πρόεδρο Ronald Reagan, αποφάνθηκαν ότι είναι σχιζοφρενής.
  • John Forbes Nash, Jr – (1928 -2015)
    AFP via Getty Images
    Η μαθηματική ιδιοφυΐα και κάτοχος του βραβείου Νόμπελ Οικονομικών το 1994 υπέφερε από σχιζοφρένεια: παρανοϊκές εκδηλώσεις, ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις και «φωνές». Είχε νοσηλευτεί πολυάριθμες φορές για την πάθησή του, την οποία και κατάφερε να κατευνάσει με εκτεταμένη αντι-ψυχωσική αγωγή. Παρά το γεγονός ότι η καθημερινότητα αποδείχθηκε άθλος για τον ίδιο, συνέχισε να διδάσκει μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο του Πρίνστον.
  • Peter Green – (1946 –
    ASSOCIATED PRESS
    Ο Βρετανός κιθαρίστας Peter Green έγινε διάσημος με τους Fleetwood Mac. Στη δεκαετία του 1970, είχε διαγνωστεί με σχιζοφρενία και υποβλήθηκε σε θεραπεία. Υπήρξαν στιγμές που είχε βίαια επεισόδια με αποτέλεσμα να παραμείνει έγκλειστος σε ψυχιατρικές κλινικές.

huffingtonpost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.