merkel-ang-riga-1708 Με σημερινές της δηλώσεις από τη Ρίγα της Λετονίας η Ανγκελα Μέρκελ αναφερόμενη στο θέμα της Ελλάδας ζήτησε περισσότερη δουλειά σε τεχνικό επίπεδο.

Συγκεκριμένα είπε: «Πρέπει να γίνει πιο εντατική δουλειά σε τεχνικό επίπεδο για την Ελλάδα». Σχολιάζοντας τη χθεσινή συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, παρουσία και του Γάλλου προέδρου Φρανσούα Ολάντ, η Α. Μέρκελ την χαρακτήρισε μια «πολύ φιλική και εποικοδομητική ανταλλαγή», ωστόσο όπως επεσήμανε «είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη συνεργασία με τους θεσμούς» και ότι «μένουν πολλά ακόμη να γίνουν» προτού επιτευχθεί συμφωνία.

Αισιόδος ο Αλέξης Τσίπρας

«Αισιόδοξος» για το αποτέλεσμα, δήλωσε από την πλευρά του, προσερχόμενος σήμερα, στο κτίριο όπου διεξάγονται για δεύτερη μέρα οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας.

Γιούνκερ: Οι Έλληνες πρέπει να παραμείνουν στο ευρώ

Την ανάγκη η Ελλάδα να παραμείνει στο ευρώ τονίζει με δηλώσεις του στην WirtschaftsWoche ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λίγες ώρες πριν το τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Δεν αφορά μόνο την νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους αλλά έχει να κάνει και με την αξιοπρέπεια των Ελλήνων» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ προειδοποιώντας τα κράτη μέλη της ΕΕ για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Δεν μπορείς απλά να πετάξεις κάποιον έξω από τη νομισματική ένωση. Οι Έλληνες, πάντως, θα πρέπει να μάθουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Χωρίς το ευρώ θα ήμασταν αντιμέτωποι με έναν νομισματικό πόλεμο» αναφέρει, επίσης, ο κ. Γιούνκερ υπερασπιζόμενος το κοινό νόμισμα και απαντώντας σε όσους θεωρούν ότι λειτουργεί διχαστικά για την ΕΕ.

Το ΔΝΤ και οι αστερίσκοι που μπλοκάρουν τη συμφωνία

Ωστόσο, δυο βασικές παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη και δεν είναι διόλου αμελητέες, είναι οι εξής:

Οι Ευρωπαίοι έδειξαν την επιτυχή ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος στην οποία και θα πρέπει να εστιάσει η Αθήνα την προσπάθειά της.
Στο γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει η έγκριση και των τριών θεσμών για να κλείσει η συμφωνία, συμπεριλαμβανομένης και της συναίνεσης του ΔΝΤ που αντιδρά σε εργασιακά και ασφαλιστικό.
«Οι συνθήκες είναι ώριμες, ώστε να κλείσει η συμφωνία εντός Μαΐου» δήλωσε μεταξύ άλλων από τη Ρίγα της Λετονία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης.

Σακελλαρίδης: Συμφωνία μέσα στις επόμενες 10 ημέρες

Ο κ. Σακελλαρίδης εμφανίστηκε μιλώντας το πρωί της Παρασκευής στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, τονίζοντας ταυτόχρονα, όμως, ότι σε ό,τι αφορά στη χρηματοδότηση «δεν θέλουμε να μπούμε στη διαδικασία του σταγονόμετρου» και πως κατά συνέπεια, η κυβέρνηση επιδιώκει μια μακροπρόθεσμη συμφωνία.

«Δεν είμαστε διατεθειμένοι να μπούμε στην επανάληψη του λάθους που έχει γίνει μέχρι τώρα, σε ό,τι αφορά τη μείωση συντάξεων, την αύξηση ΦΠΑ που προάγει τη λιτότητα κλπ», ανέφερε ο κ. Σακελλαρίδης.

Παράλληλα, διέψευσε και το δημοσίευμα της γερμανικής SZ που έκανε λόγο για παράταση του υπάρχοντος προγράμματος μέχρι τον Σεπτέμβριο.

Στην ερώτηση για αν η συμφωνία θα έρθει στη Βουλή με έναν νόμο, απάντησε ότι είναι νωρίς να γίνει αυτή η συζήτηση.

Όπως είπε, το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι να καλύπτει πρώτα τις εσωτερικές ανάγκες και μετά τις δανειακές, γίνεται ωστόσο προσπάθεια η χώρα να είναι συνεπής σε όλες τις υποχρεώσεις της.

Όπως είπε, πιστεύει ότι η συμφωνία θα περάσει από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί θα πρέπει να έχει περάσει από τον πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο – κανένας εκ των οποίων δεν θα περάσει τις κόκκινες γραμμές. Ο ίδιος επανέλαβε πως υπάρχουν κόκκινες γραμμές, για τις οποίες η κυβέρνηση δεν υπαναχωρεί. «Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί στη βάση μιας συγκεκριμένης λαϊκής εντολής» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι ότι για την κυβέρνηση δεν υπάρχει θέμα μείωσης των συντάξεων, ενώ αναφορικά με τον ΦΠΑ είπε πως δεν μπορεί να γίνει δεκτή μία αύξηση που εντείνει τη λιτότητα με τρόπο κοινωνικά άδικο.

iefimerida

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.