Suddeutsche Zeitung: Υπό εξέταση παράταση ελληνικού προγράμματος

τσιπρας  μερκελ 2Επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης στη Ρίγα της Λετονίας σήμερα και αύριο, ενώ συνεχίζονται οι εντατικές διαβουλεύσεις στο Brussels Group.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ενώ δεν αποκλείονται συναντήσεις και με άλλους Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους.

Στόχος είναι να δοθεί μια ισχυρή πολιτική κατεύθυνση ώστε να αρθούν τα εμπόδια για μια συμφωνία.

Στις 8 το βράδυ είναι προγραμματισμένο το δείπνο εργασίας.

Στην ελληνική αποστολή μετέχουν επίσης ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Βαγγέλης Καλπαδάκης, και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Θοδωρής Μιχόπουλος.

Suddeutsche Zeitung: Υπό εξέταση παράταση ελληνικού προγράμματος
Το ενδεχόμενο παράτασης του τρέχοντος ελληνικού προγράμματος μέχρι το φθινόπωρο εξετάζει η ευρωζώνη, σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung, η οποία επικαλείται πηγές του Eurogroup.

Στο ίδιο δημοσίευμα γίνεται λόγος για εκταμίευση 4 δισ. μετά από τμηματική εφαρμογή των όρων που προβλέπονται, αφήνοντας για αργότερα συνταξιοδοτικό, εργασιακά, παράλληλα με συζητήσεις που θα γίνονται για τρίτο πρόγραμμα.

Προκειμένου να αποδεσμευθούν τα χρήματα, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, να ακολουθήσει πρόγραμμα περικοπής δαπανών ύψους πάνω από 5 δισ. ευρώ, να προχωρήσει σε αλλαγές στο καθεστώς του ΦΠΑ, καθώς και άλλες μεταρρυθμίσεις.

Η γερμανική εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θεωρούν καλύτερη επιλογή την παράταση πέρα του καλοκαιριού παρά τη χρεοκοπία της χώρας.

Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα ένας λόγος που οι χώρες της ευρωζώνης εξετάζουν να δοθεί παράταση στην Αθήνα είναι ότι φοβούνται πως ο Αλέξης Τσίπρας ενδέχεται να ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

“Αν σχεδιάζεται δημοψήφισμα για το φθινόπωρο, η ΕΕ δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο παρά να παρατείνει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας”, εξήγησε Ευρωπαίος διπλωμάτης. Πριν από τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος η ΕΕ “δεν μπορεί απλώς να αρχίσει τη χρηματοδότηση” της Ελλάδας, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σημαντική κρίνεται η συνάντηση που θα έχει σήμερα στο περιθώριο της συνόδου στη Ρίγα ο Αλέξης Τσίπρας με την Άγκελα Μέρκελ αλλά και πιθανότατα με τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάρτιν Σουλτς, αλλά και η σύνοδος του G8 που θα γίνει στις 8 Ιουνίου στην Γερμανία.

Ανώτατη πηγή του ελληνικού υπουργείο Οικονομικών δήλωσε στο MEGA ότι αυτή τη στιγμή δεν επιβεβαιώνει τις πληροφορίες του δημοσιεύματος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.