Αποφασίζει για ELA και ενέχυρα σήμερα η ΕΚΤ
εκτ
Συνεχίζονται σήμερα με φυσική παρουσία των εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών οι διαπραγματεύσεις των δυο πλευρών στις Βρυξέλλες, μια μέρα πριν τη σύνοδο κορυφής της Ρίγας στην οποία έχει επενδύσει πολιτικά η Αθήνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντήσει στο περιθώριο της συνόδου ξένους ηγέτες και δεν αποκλείεται έως το τέλος της εβδομάδας να υπάρξει αποτύπωση ενός κειμένου συμφωνίας από τα τεχνικά κλιμάκια.

Χθες το μεσημέρι, η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ έστειλαν νέα μηνύματα στην Αθήνα από το Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριος να δίνει προθεσμία για λύση ως το τέλος Μαϊου, αναδεικνύοντας τον ρόλο του Brussels Group σε αυτήν, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ελλάδα καίγεται για χρηματοδότηση και στόχος είναι μια μακροπρόθεσμη λύση.

Ο πρωθυπουργός ωστόσο εμφανίστηκε και χθες αποφασισμένος να φέρει λύση στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής που έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας στη μαραθώνια συνεδρίαση του προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.

Πηγές του Μαξίμου υπογράμμιζαν χθες ότι ο πρωθυπουργός έχει κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία και τόνιζαν ότι η κυβέρνηση “σε καμία περίπτωση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης”, αλλά μια ενιαία συμφωνία με την οποία επιδιώκει να τερματιστεί η λιτότητα, να αποκατασταθεί η ρευστότητα στην πραγματική οικονομία και να ανοίξει η προοπτική ανάπτυξης για την χώρα.

Αποφασίζει για ELA και ενέχυρα σήμερα η ΕΚΤ

Συνεδριάζει σήμερα η ΕΚΤ για την χορήγηση βοήθειας στις ελληνικές τράπεζες, με το πρακτορείο Bloomberg να αναφέρει πως πρόκειται για μια δουλειά που “γίνεται όλο και πιο άβολη από εβδομάδα σε εβδομάδα”.

Στη συνεδρίαση θα αποφασιστεί εάν θα ανανεωθεί ο ELA για τις τράπεζες αλλά και για το εάν θα “κουρευτεί” η αξία των ενεχύρων που δίνουν τα πιστωτικά ιδρύματα στην ΕΚΤ για τον ELA.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο, μέχρι σήμερα έχουν ήδη διατεθεί στις τράπεζες 80 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του ELA, ενώ με βάση τα ενέχυρα που διαθέτουν σήμερα, οι τράπεζες μπορούν να αντλήσουν έως και 95 δισ. ευρώ.

Αυτό σημαίνει ότι -με βάση τον τωρινό ρυθμό αύξησης- το όριο θα πιάσει “ταβάνι” στα τέλη Ιουνίου. Ωστόσο, όπως μεταδίδει το Bloomberg, το χρονικό αυτό όριο μπορεί να μετατοπιστεί προς τα πίσω εάν γίνει περαιτέρω “κούρεμα” της αξίας των ενεχύρων.

Οικονομικοί αναλυτές τους οποίους επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων συνηγορούν ότι η ΕΚΤ δεν θέλει να είναι αυτή που θα “τραβήξει το χαλί” κάτω από τα “πόδια” της Ελλάδας, όσο συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και είναι υπαρκτή η περίπτωση χορήγησης περαιτέρω ευρωπαϊκής βοήθειας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.