Ο πρωθυπουργός φέρεται να είχε ενημερώσει για αδυναμία καταβολής των 750 εκατ. ευρώ
Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ
Επιστολή προς την Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να είχε στείλει ο Αλέξης Τσίπρας, διαμηνύοντας στην επικεφαλής του ΔΝΤ πως η χώρα δεν θα μπορέσει να πληρώσει τη δόση των 750 εκατ. ευρώ, στις 12 Μαΐου, εάν δεν αρθούν οι περιορισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Την επίμαχη επιστολή, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής της Κυριακής, φέρεται να αποκάλυψε η ίδια η κ. Λαγκάρντ την Πέμπτη, κατά την ενημέρωση του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου σχετικά με την Ελλάδα από τον Πόουλ Τόμσεν.

Τελικά, βέβαια, η δόση καταβλήθηκε κανονικά χάρη στη χρήση αποθεματικών SDR που είχε η χώρα.

Στην εν λόγω συνεδρίαση του ΔΝΤ κυριάρχησαν, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας, ο κίνδυνος μη αποπληρωμής των δόσεων από την Ελλάδα με δεδομένο ότι δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία, καθώς και οι λόγοι για τους οποίους δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία τις επόμενες εβδομάδες.

Για το ενδεχόμενο μη πληρωμής, που ήγειρε η επιστολή Τσίπρα, συμφωνήθηκαν τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθηθούν. Πρώτο ζητούμενο θα είναι να γίνουν κατανοητές οι προθέσεις της Αθήνας.

Στη συνέχεια, θα πρέπει να μελετηθούν οι νομικές συνέπειες μιας χρεοκοπίας αλλά και η μετακύλιση του κινδύνου πτώχευσης, με δεδομένο ότι ο μηχανισμός ESM μπορεί να απαιτήσει επιστροφή δανείων που έχει δώσει στην Ελλάδα αν το ΔΝΤ καταγγείλει μη πληρωμή (συνήθως η καταγγελία γίνεται μετά από μια περίοδο χάριτος ενός μηνός).

Επίσης, σύμφωνα πάντα με την Καθημερινή, αναφέρθηκε πως δεν είναι γνωστό το πώς θα αντιδράσει η ΕΚΤ, η οποία παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.