DHKEBI 1

Οι «παραδοσιακοί σπόροι», την Τετάρτη, 29 Απριλίου 2015, στις 6 το απόγευμα, στην αίθουσα του Αναγνωστηρίου της Βιβλιοθήκης, με το ιδιαίτερο χάδι της Άνοιξης, μας έδειξαν τον τρόπο της αναβλάστησης των ιδεών, επιβεβαιώνοντας την βιοποικιλότητα της ζωής και την πολυπολιτισμικότητα των κοινωνιών.

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Γρεβενών σε συνεργασία με την εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» διοργάνωσαν ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Ενημέρωση για τη διάσωση και διάδοση των παραδοσιακών σπόρων».

«Το Πελίτι» θεωρείται η παλαιότερη οργάνωση στο χώρο της κοινωνικής οικονομίας στην Ελλάδα. Το όνομα της οργάνωσης, σημαίνει Βελανιδιά στα Ποντιακά, που είναι γλώσσα καταγωγής του εμπνευστή και δημιουργού του, κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη.

Ξεκίνησε τη δράση του το 1995. Εδρεύει στη Δράμα, όπου το 2009 απόκτησε και τη δική του γη, μια έκταση 6 στρεμμάτων στο Μεσοχώρι Παρανεστίου.

Η φιλοσοφία του Πελίτι πρεσβεύει ότι « … όλοι μας φέρουμε ευθύνη γι’ αυτά που γίνονται σε προσωπικό, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. … Κατά συνέπεια ο καθένας μας κρατάει ένα μέρος από τη λύση των προβλημάτων …».

DHKEBI 2Οι βασικοί στόχοι του είναι:
• η συλλογή, διατήρηση και διάδοση των ντόπιων ποικιλιών
• η ανταλλαγή αγαθών και υπηρεσιών χωρίς τη μεσολάβηση του χρήματος
• η δημιουργία μιας εναλλακτικής κοινότητας με κύριο άξονα τη διατήρηση των ντόπιων σπόρων.

Η αίθουσα του Αναγνωστηρίου γέμισε από ακτιβιστές της οικολογίας, βιοκαλλιεργητές και εναλλακτικούς μικροπαραγωγούς, όπου μετά την εισήγηση των κεντρικών ομιλητών, Γρηγόρη Τσουφουλίδη, Νίκο Λόφτσαλη, διεξήχθη ένας γόνιμος και παραγωγικός διάλογος με κοινές σχεδόν καταληκτικές διαπιστώσεις.

Η κοινότητα «Πελίτι» αντιστέκεται σαν μια μορφή νέας συλλογικότητας, η οποία πηγάζει μέσα από την παράδοση του λαού μας, στο «τζουνάμι» της κατάργησης της ιδιαιτερότητας των αυτοχθόνων σπόρων, στην αφαίρεση της ευχέρειας επιλογής, στην αποδυνάμωση της δημοκρατικής κοινότητας των ατόμων και στην ισοπέδωση της πολιτισμικής κουλτούρας των μικροτοπικών κοινωνιών.

Η εποχή μας θα καταγραφεί ως η εποχή της έμμεσης δικτατορίας των πολυεθνικών εταιρειών και των ισοπεδωτικών οικονομικών συμφερόντων! Αυτές πληρώνουν, λαδώνουν, ελέγχουν την πληροφορία, διαμορφώνουν την κοινή γνώμη και ως εκ τούτου ποδηγετούν την πολιτική εξουσία!…Συρρικνώνουν τη βιοποικιλότητα των σπόρων, δημιουργώντας συνθήκες εξάρτησης των παραγωγών, με την αφαίρεση της αναπαραγωγής τους, στις λογικές υποταγής της κοινωνίας στα στενά συμφέροντά τους.

Με το τέλος της εκδήλωσης το «Πελίτι» μοίρασε δωρεάν παραδοσιακούς σπόρους!…
Οι συμμετέχοντες ευχαριστημένοι από την ενημέρωση για την πολιτική αντίσταση των σπόρων, εκδήλωσαν την επιθυμία της ένταξής τους στην εναλλακτική κοινότητα «Πελίτι» και την επανάληψη της σημερινής συνάντησης από τη Βιβλιοθήκη!…

Στην οργάνωση και επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλλε ο Χασπερίδης Σταύρος.

Σίμος Ζαγκανίκας

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.